Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Duel: Na ODS jsou dál nalepení kmotři, tvrdí Rabas. Nesmysl, hájil stranu Zahrádka

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
18. září 2018
06:15

Politické skandály, těmi je proslulý Ústecký kraj i samotný Chomutov, tedy místo, kde budou voliči vybírat jednoho z 27 senátorů. Kandiduje tam i ředitel ZOO ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (za Senátor 21) a ředitel chomutovského gymnázia Jaroslav Zahrádka (ODS). Právě občanští demokraté jsou úzce propojeni s poslední politickou aférou v regionu – bývalý senátor a člen ODS Alexandr Novák je stíhán na svobodě v kauze ROP Severozápad kvůli machinacím s dotacemi. A podle Přemysla Rabase se chomutovská politika od kmotrů stále neočistila.

Od doby, kdy v Ústí nad Labem kvůli dotacím poprvé zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, uběhlo už sedm let. Někteří obvinění v kauze ROP Severozápad během té doby už dostali tresty, jiní jsou stále stíháni. Podle Přemysla Rabase ale tamní politická scéna stále není od lidí spojených s případem úplně očištěna.

„Vidím lidi, kteří se snaží podporovat ODS. Jsou to lidi, kteří pomáhají ODS a jsou namočení do těch bývalých skandálů,“ tvrdil kandidát na senátora Rabas v duelu Blesku. Konkrétní jména však sdělit odmítl a neurčitý zůstal i v otázce počtu takzvaných kmotrů, připustil jen to, že jde určitě o víc než 15 lidí.

Zahrádka: Nekradli, protože byli z ODS, kradli, protože to byli zloději

Existenci lidí v ODS, kteří jsou úzce propojeni s těmito skandály, v debatě ale popřel kandidát občanských demokratů Jaroslav Zahrádka. „Nevím o nich a asi zřejmě jsou tam jako skrytí členové,“ oponoval Zahrádka Rabasovi. „Mě to mrzí, protože obvinit, aniž by se jmenovalo, to je jeden z nejhorších prohřešků, jaké já jako demokrat a přívrženec právního státu můžu přijmout,“ rozzlobil se a dodal, že hlavní problém vidí v jednotlivých úřednících, kteří zkrátka nedokázali odolat mamonu.

„Je otázka, jestli kdyby tam byla jiná strana, úředníci jiné strany, tak třeba ano, třeba by to byli oni ti slušní a ten mamon peněžní v sobě potlačili. Bohužel tady se to nestalo, ale nespojoval bych to s tím, že ti lidé to dělali proto, že byli v ODS. Ne, ti lidé kradli, protože to byli zloději,“ obhajoval svou domovskou stranu Zahrádka.

Co s vyloučenými lokalitami? Bojovat se spekulanty a učit lidi slušně žít

Dva z kandidátů, kteří se 5. a 6. října utkají v 1. kole o senátorské křeslo, v debatě komentovali i další velký problém regionu – vyloučené lokality. Ghetta, která vznikla stěhováním lidí kvůli těžbě uhlí a přiživila je vychytralost tzv. obchodníků s chudobou. Jak tento letitý problém řešit?

„Jednoduché řešení neexistuje, ti kteří často nabízejí jednoduchá řešení, tak většinou kecají a jenom se snaží získat politické body,“ upozornil Přemysl Rabas a na tuto myšlenku kývl i jeho protikandidát Zahrádka.

Pomoc podle Rabase potřebují společenství vlastníků jednotek. Když jdou byty neplatičů do exekucí, tak aby ta SVJ byla automaticky oslovena. Často se dozvídají pozdě, že byty jdou do exekucí a mohou je tak koupit spekulanti a ten problém se jenom dál nabaluje,“ vysvětlil Rabas.

Jaroslav Zahrádka by rád cílil na vzdělávání. „My bychom potřebovali všechny ty problémové lidi učit, jak se má slušně žít,“ řekl Zahrádka a vyzdvihl ještě nutnou změnu legislativy i důležitost dobré práce komunálních politiků.

Příště: Herman vs. Orgoníková

Duely Blesku pokračují i v úterý. Od 15 hodin proti sobě v živě vysílaném rozhovoru zasednou někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a bývalá mluvčí ČSSD a vlády Lucie Orgoníková (ČSSD). Oba kandidují na Chrudimsku.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa