Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duel: Nwelati chce problémové cizince vystěhovat, Pirátka řešit frustraci mužů

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva - 
11. září 2018
05:37

Jeden by chtěl problémové cizince vyhošťovat, druhý si myslí, že je to nebezpečné. V Duelu Blesku se v pondělí střetli kandidáti do Senátu mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (52, ODS) a proti němu pedagožka, herečka a zdravotní klaun Daniela Weissová (57, Piráti).

„Pokud bude opakovaně porušovat pravidla, tak by města měla mít možnost vyhostit cizince,“ prozradil primátor Mladé Boleslavi Nwelati svůj recept, jak zatočit s kriminalitou ve městě. Podle něj se k tomu musí přistupovat rozumně a vyhostit by se neměl obyvatel jiné národnosti, jenž špatně zaparkuje, ale ten, jehož delikty dennodenně řeší městská policie.

Podle Weissové by se mělo cizincům umožnit sportovat, chodit do společnosti, dovolit jim přivézt si rodiny. „Frustrace mužů, kteří tady zůstávají sami na ubytovnách, může působit takovéto věci,“ zmínila. S integrací souhlasí i Nwelati, ale rád by dostal zahraniční pracovníky z ubytoven. A dodává, že mnoho dělníků jiné národnosti je v Mladé Boleslavi neoficiálně.

„Mě nikdo nemůže podezírat z toho, že jsem nějaký xenofob, když mám tatínka Syřana,“ poukázal na svůj původ primátor, jehož heslo je »Boleslav je Boleslaváků, nulová tolerance cizincům, kteří nedodržují naše zákony«. Podle Weissové je ale toto velmi nebezpečný výkřik. Nwelati by také rád připravil letáky v několika jazycích, které by cizince upozornily na dodržování českých zákonů, aby se předešlo těmto problémům.

Miliony na bezpečnost dává i Škoda Auto

Do bezpečnosti města investuje i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, která přispěla na nákup kamerového systému a policii darovala i automobil. Firma schválila také investici 14 milionů korun, aby se situace ve městě zlepšila. Chce za to ale navýšit počet městských policistů. Podle primátora českého »města motorů« je ale sehnat strážníky nelehký úkol. „Problém je v tom, že jsou u městské policie tabulkové platy, které neodpovídají regionu Mladá Boleslav,“ uvedl.

„Do této naší oblasti, kde je spousta firem se strojním zaměřením, dováží pracovníky agentury a ti se nepočítají do kmenových zaměstnanců. Chápu, že určité procento těch problémů může jít od cizinců, ale pojďme si říct, že nejsou jediní. Skutečně statistiky v těch srovnáních Češi vs. cizinci a kriminalita a její nárůst, tak to nevyplývá nějak zásadně proti cizincům. Je to srovnatelné,“ odmítá nárůst kriminality kvůli zahraničním dělníkům Weissová.

Vládní cizinecký zákon budí emoce

Ve Sněmovně by se mohla co nevidět projednávat novela cizineckého zákona, který by umožňoval vydávání mimořádných pracovních víz jen pro ty země a obory, kterých by byl zrovna v Česku nedostatek. Weissové se ale tato úprava nelíbí.

„My se tady snažíme regulovat něco, co žije v úplně jiné rovině. Ten svět se opravdu výrazně proměnil, my žijeme jednou nohou ve starém světě,“ zmínila kandidátka Pirátů. A dodala, že žádné kvóty a restrikce už nejsou na místě: „Ta doba už je pryč.“

Nwelati ale oponoval, že je problém sem některé profese dostat, jako příklad uvedl zdravotní sestry. „Musíte udělat ty podmínky pro to, aby tady mohly rodiny být, vychovávat děti, naučili se řeč i zjednodušit legislativu,“ zmínil.

Kromě zaměstnávání cizinců odpovídali kandidáti i na to, jestli by zrušili zákaz kouření v restauracích, či jestli by byli pro zrušení EET.

Video  Duel o problémových cizincích: „Přitvrdit,“ říká primátor. „Přestřelil jste,“ oponuje Pirátka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Raduan Nwelati (52):

Dlouholetý primátor Mladé Boleslavi kandiduje do horní komory za ODS. Jeho otec je Syřan, on sám se ale narodil v Praze. Původní profesí je lékař s atestací v oboru ortopedie. Je ženatý a má dvě děti.

Daniela Weissová (57):

Původní profesí pedagožka a knihovnice, nyní kandidátka Pirátů působí jako dramaturgyně Kulturního centra v Turnově a herečka. Je také členkou neziskové organizace Zdravotní klaun.

Doporučujeme
hasickajana ( 11. září 2018 09:22 )

ano... na "Dádu" z toho medailonku sedne nejlépe to, že je to héééérečka... a pokud Nwelati má pocit, že mu Turnováci dají nějaké hlasy, když tu po něm je slyšet pouze před volbami, to se asi mýlí...

ivoadler ( 11. září 2018 09:19 )

předvolebnímu článku o panu Vítu Rakušanovi jsem napsal komentář, že není známo, kdo je jeho matka. Tatínka hrdě přiznal. Zajímalo mě, v jakém vztahu je k paní Lídě Rakušanové. Pan Rakušan odpověděl, že maminku má, je to lékařka, ale vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu ji nechce stresovat zveřejňováním na internetu. Paní Weissová nám o svých rodinných poměrech raději neříká nic. Asi nás nechce stresovat. Pro mne to ale znamená, že paní Weissová na nás dost se re.

Antonin Blaha ( 11. září 2018 06:39 )

 Weisova je nesimpaticka uz od pohledu a hlavne lidi by si konecne meli uvedomit co jsou tzv.Pirati zac💩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa