Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Duel: Holovská by ghetta neřešila, Kubera chce lidem platit po dnech

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. září 2018
05:47

Vyloučené lokality, které z hlediska bezpečnosti i zdraví ohrožují města Duchcov a Krupka, by kandidátka na senátorku Terezie Holovská (za SPOZ) neřešila, dokud by o to nestáli lidí, kteří v ghettech bydlí. Jaroslav Kubera (ODS), který v říjnových volbách hájí na Teplicku svůj mandát v horní komoře parlamentu, by řešení viděl v okamžitých výplatách za odvedenou práci po každém dnu. Lidi by to podle něj k práci více motivovalo.

Problematické a podle Terezie Holovské dokonce neřešitelné jsou některé vyloučené lokality na Teplicku, kde Holovská i Kubera kandidují. Města Krupka a Duchcov se potýkají kvůli ghettům s problémy s bezpečností i zdravotními riziky. Jaký by byl první krok, který by po zvolení senátorem udělali?

Jaroslav Kubera: „Existují rovnice, které v našem politickém systému nemají řešení. Oni jsou pracovití, není pravda, že nejsou, protože dokážou vykopat výkop 300 metrů, aby získali kabel, který vypálí a odevzdají ve sběrných surovinách. Jejich způsob života je poněkud jiný než náš. Oni nejsou ochotni za žádných okolností měsíc pracovat a za měsíc si přijít pro peníze. Udělají neuvěřitelné věci, když dostanou okamžitě zaplaceno. To my ale nedokážeme z důvodů administrativních. To je způsob, jakým bychom je alespoň trochu resocializovali. Co připravuje vláda – zákon o sociálním bydlení – to nemůže fungovat.“

Jaroslav Kubera (ODS) před senátními volbami 2018: S ghetty by pomohlo, kdybychom mohli legálně dávat výplatu na ruku po každém dnu Jaroslav Kubera (ODS) před senátními volbami 2018: S ghetty by pomohlo, kdybychom mohli legálně dávat výplatu na ruku po každém dnu | Blesk / Alexandr Malachovský

Terezie Holovská: „O té celé věci hovoří naše Ústava, kdy říká, že většina je povinna chránit tu menšinu. Nemyslím, že jakákoliv výše peněz může spravit potíže s menšinami. Mám heslo pospolitost. Je potřeba, abychom podali pomocnou ruku, pokud si o ni požádají. Nemyslím, že my jsme tu od toho, abychom zařizovali nějaké začleňování a resocializaci. Způsob života Romů i bezdomovců je svým způsobem výraz touhy po svobodě. Nemyslím, že za peníze si začleňování koupíme. To není zboží.“

Jak by se postavili k zákonům, které se týkají celého Česka?

Podpořili byste zrušení zákazu prodeje o státních svátcích?

Kubera: Samozřejmě ano. Podali jsme na to ústavní stížnost.

Holovská: Podpořila bych zrušení. Je to o dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Zákon brzdící skokový nárůst platů politiků od ledna 2019 už leží ve Sněmovně. Pokud se dostanete do Senátu, zvednete pro něj ruku?

Holovská: Domnívala jsem se, že býti politikem je čest. 

Kubera: Považuji to za nesmysl, já se za to nestydím. Za dobu, kdy Špidla zmrazil platy, tak stouply v nepodnikatelské sféře o 26 %.

Byli byste pro zrušení zákazu kouření v restauracích?

Kubera: Ano. Pro zrušení.

Holovská: Opět je to o dohodě mezi provozovatelem restaurace a hostem. Zvedla bych ruku pro zrušení jakéhokoliv zákona, který rozhoduje, zda kouřit nebo nekouřit.

Jak byste se postavili ke zrušení 75procentní slevy na jízdném pro studenty a důchodce. Zrušili byste ji?

Holovská: Znovu to samé, zákon není samospasitelný.

Kubera: Ano, jasně. U nás už jezdí senioři dávno zadarmo.

Novela insolvenčního zákona chce rozšířit možnosti osobního bankrotu, padnout může podmínka nutnosti splatit na konci alespoň 30 % svých dluhů. Jste pro takovou variantu?

Kubera: Jsem pro podobnou variantu, protože ten stav je neúnosný. Je to stejné, jako když soud uloží zaplatit někomu škodu 50 milionů korun a on je zavřený. Jak ji asi bude splácet.

Holovská: Souhlasím s panem Kuberou.

Zvednete ruku pro aktuální podobu státního rozpočtu se schodkem 40 miliard korun? 

Holovská: Nevím, jaký bude schodek ve chvíli, kdy se stanu senátorem. (Senát o rozpočtu nerozhoduje - pozn. red.)

A jedna otázka z obecného přehledu - Víte, kolik je aktuálně průměrná mzda v Česku?

Kubera: Je, tuším, 32 tisíc a něco. Nejsem povinen si to pamatovat. (hledá v podkladech) Je to 32 725 korun, zatímco v podnikatelské sféře je to 31 963 korun. (Údaje Českého statist. úřadu: V 1. čtvrtletí 2018 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda v národním hospodářství celkem 30 265 Kč.)

Kolik stojí kampaň a kdo ji platí?

Terezie Holovská si podle svých slov kampaň do Senátu platí sama. Prozatím ji stála zhruba 110 tisíc korun. „Jela jsem si do továrny koupit 10 tisíc symbolů mé volební kapaně, což je vařečka. Dokonce jsem si zaplatila sama kauci, je na ni uzavřená smlouva na sponzorský dar. Vařečky mě stály 106 tisíc. Samolepky asi tři tisíce a nějaká nafta do mého auta. Billboardy nevyhrávají kampaň, už vůbec ne na venkově,“ informovala s tím, že Strana práv občanů Zemanovci, která ji podporuje, jí zatím nic nepřispěla.

To Jaroslav Kubera musí podle svých slov vzít za vděk „pouze“ penězi z hlavní kanceláře ODS. „Peníze mám jen od hlavní kanceláře, ty se neblíží těm limitům ani na světelná léta. Je to, tuším, na první kolo asi 200 tisíc a na druhé asi 100 tisíc korun. Utratí se rychle, ale víc nehodlám utratit. Já si nemůžu objednat ani ty vařečky, já musím požádat hlavní kancelář a ta musí vystavit objednávku... Komunální kampaň si odjakživa platíme sami, kandidáti podle pořadí dávají peníze. Ten první, já, jsem dal 20 tisíc,“ prozradil senátor, který v případě úspěchu načne už 4. funkční období v horní parlamentní komoře a který kandiduje zároveň znovu i na teplickou radnici.

Podívejte se na záznam celého duelu:

Video  Duel kandidátů na post senátora - Holovská vs. Kubera  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Terezie Holovská, SPOZ (*9. října 1962) je pětapadesátiletá podnikatelka, bývalá místostarostka Prahy 8 v letech 1998 až 2000. Chtěla kandidovat v posledních volbách na post prezidenta České republiky, ale nesehnala dostatek podpisů. Absence zkušeností z nejvyšší politiky podle podnikatelky nejsou pro kandidáta překážkou. „Myslím, že zkušenosti z politiky jsou spíš ke škodě. Hlava státu má být hlavně pro lidi,“ řekla tehdy. Na sociálních sítích používá přezdívku Mlsná tygřice - prý především proto, že se narodila v roce tygra. Živí se podle svých slov alchymií.

Terezie Holovská (za SPOZ) před senátními volbami 2018: Ghetta bych neřešila, dokud tamní obyvatelé nebudou chtít změnu. Terezie Holovská (za SPOZ) před senátními volbami 2018: Ghetta bych neřešila, dokud tamní obyvatelé nebudou chtít změnu. | Blesk / Alexandr Malachovský

Jaroslav Kubera, ODS (*16. února 1947) je senátorem od roku 2000, v čele lázeňského města Teplice stojí nepřetržitě od roku 1994. Při posledních senátních volbách ve druhém kole porazil s téměř 66 procenty hlasů Jaroslava Dubského z KSČM. Kubera je také členem krajského zastupitelstva. Bojuje za ochranu práv kuřáků, sám kouří. V minulosti například podpořil návrh snížit postihy za různé dopravní přestupky, nebo zvýšit maximální rychlost na dálnicích na 140-160 km/h, také vystoupil proti feminismu.

Jaroslav Kubera (ODS) před senátními volbami 2018: Kampaň mi platí ODS. Jaroslav Kubera (ODS) před senátními volbami 2018: Kampaň mi platí ODS. | Blesk / Alexandr Malachovský

Kandidáti na senátora v obvodu Teplice:

  1. Tomáš Zíka (45), KSČM, podnikatel
  2. Terezie Holovská (55), za SPOZ, krizový manažer
  3. Ivan Vinický (63), ČSSD, starosta
  4. Josef Barta (67), OČR ekonom
  5. Jaroslav Kubera (71), ODS, senátor (místopředseda Senátu), primátor
  6. Jan Zahradníček (42), SPD, vedoucí směny Sboru dobrovolných hasičů
  7. Pavel Šedlbauer (68), za TOP 09, manažer
  8. Zdeněk Bergman (59), za SEN 21, ředitel gymnázia a učitel
  9. Eugen Sigismund Freimann (57), za Rozumní, vysokoškolský pedagog

Doporučujeme
agfor ( 4. září 2018 17:40 )

Pan Kubera má někdy dobré nápady. Nepočítá však s tím, že jisté etnikum nikdy pracovat nebude, protože dostává na velmi štědrých dávkách 6x tolik, kolik by si vydělalo prací.

sores ( 4. září 2018 15:37 )

Přesně tak,Kubera je šašek teplický vyhulený.

Actimel ( 4. září 2018 13:15 )

Ani jeden z nich není volitelný a Kubera tam už dávno nemá co dělat! Celý senát je nevolitelný a je potřeba ho rozpustit a vypustit!!! Nekonečná studnice ze státních peněz poplatníků!!! Ten se tam drží jen těch, které obhajuje, že umí makat! Možná ti s nejnižším IQ, protože ty dokáží jejich vlastní využít a sami si žít jako rochně

ivanak ( 4. září 2018 09:22 )

Co jako znamená,že většina má pomáhat menšině?Ať si tito dva moralisté jdou k té menšině bydlet!!!!Jestli je pomoc v tom,že na ně má ta většina pracovat,tak to už se dávno děje.Dobře je vidět,kteří jsou slušní a kteří pouze těží z pomoci státu.Bohužel těch slušných je tak 10% a ostatní se nikdy nepřizpůsobí.Dokud zdraví a práceschopní se budou podporovat v nemakačenství,jinak to nebude.V Krupce jsou stovky prázdných družstevních bytů,nikoho nezajímá,že zde lidem znehodnotili majetky a stále jsou cikáni hájeni.Nemám nic proti slušným.Bavím se s nimi a oni sami jsou naštvaní,že je pak hází do jednoho pytle s těmi neslušnými.Nemá to nic společného s rasizmem,pouze s tím,že nerespektují to,co ostatní a nic se jim prostě nestane.

havran2 ( 4. září 2018 08:28 )

Podle Tubery se má Česko přizpůsobit cikánům ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa