Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby se blíží. Polosyřan nechce v Česku cizince, komunista vycouval asi kvůli alkoholu

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. srpna 2018
07:20

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, kandidující jak do Senátu, tak na radnici, nahlas hlásá nulovou toleranci cizincům, na druhé straně se z kandidátek potichu vytratil svitavský kandidát na senátora za KSČM Josef Bohatec. I podle rozvíření během letních měsíců stojatých vod české politiky je poznat, že volby pomalu klepou na dveře. Začnou v pátek 5. října a skončí o den později.

Už za 6 týdnů vyrazí Češi znovu k volebním urnám. Pokračuje tak volební maraton, který bude v Česku trvat až do roku 2026, tedy ještě 8 let. Letos na podzim zvolíme třetinu Senátu a nové či staronové složení obecních radnic.

Svůj post v čele Mladé Boleslavi bude hájit také dlouholetý primátor Raduan Nwelati (ODS), který si v den výročí okupace Československa vyvěsil na sociální síť příspěvek o tom, že „Boleslav je Boleslaváků“ a hlásá také „nulovou toleranci cizincům“. „Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla! Jinak tě tu nechceme!“ stojí v jeho billboardovém příspěvku.

Ostrá kampaň Raduana Nwelatiho (ODS), primátora Mladé Boleslavi. Ostrá kampaň Raduana Nwelatiho (ODS), primátora Mladé Boleslavi. | Facebook

Nwelati je přitom sám po otci syrského původu. A tak to na sociální síti schytal, jak kvůli svému původu, tak především kvůli tomu, že cizincům v příspěvku tyká. „Cizincům se samozřejmě tyká, asi je to nějaká podřadná rasa,“ rýpl si jeden z diskutujících.

Primátor a krajský zastupitel pak v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětlil, co motto „nulová tolerance cizincům“ v jeho podání znamená: „Jedná se o to, že zahraniční dělníci, kteří přijíždí do Mladé Boleslavi a chtějí u nás pracovat, budou muset dodržovat pravidla. Pokud je nebudou dodržovat, budou se opíjet, házet odpadky po ulicích, prát se tam a používat přitom nože, tak u nás nemají co dělat. To je ta nulová tolerance.“

Dle svého přesvědčení nepodporuje xenofobii a silná slova jsou podle něj potřeba, protože 90 % přestupků v Mladé Boleslavi páchají cizinci. Problém podle něj narůstá hlavně v posledním roce.

Komunista odstoupil. Je za tím alkohol za volantem?

Zatímco Nwelati se bije hlasitě v prsa, jiný ze senátních kandidátů potichu zmizel. Je jím Josef Bohatec, člen KSČM, který chtěl být členem horní parlamentní komory, za Svitavy.

„Na základě výsledku jednání krajského výboru KSČM Pardubice, které mi poměrem hlasů sedm ku pěti nedoporučilo pokračovat v rozjeté senátní volební kampani, jsem se této kandidatury následně ihned vzdal,“ uvedl na dotaz Deníku.

K „osobním důvodům“ Bohatce se okresní výbor nechtěl vyjadřovat. Podle Deníku je za tím jízda pod vlivem alkoholu. „Zásadní problém byl, že v pracovní době ve služebním autě nadýchal zbytkový alkohol, což je i pracovněprávní problém a to bylo řešeno. Je správné, že byl odvolán, není vhodné, aby takový člověk byl senátorem,“ cituje anonymní zdroj.

Po čtvrteční inkvizici v Pardubicích jsem už jen obyčejný dělník, nekandiduji nikdy už nikam,“ napsal po jednání výboru na sociální sítě Bohatec. „Je to můj prů*er a je mi to líto, cítím se hrozně. Běžným lidem jsem to schopen vysvětlit, je mezi nimi spousta se stejným problémem. Ale vláčení vlastními se fakt už vydržet nedalo, připadal jsem si jako kdybych zabil nejmíň čtyři lidi,“ napsal také.

Odsouzený Rath tam, kde „seděl“

Do Senátu se překvapivě rozhodl kandidovat také nepravomocně odsouzený exhejtman David Rath. V případě zvolení by získal imunitu, která by jej ochránila před trestem 8,5 let vězení za korupci. 

Pro kandidaturu zvolil Litoměřice, kde seděl ve vazbě. „Odkroutil“ si tam 18 měsíců. „V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit,“ sdělil pro Lidové noviny.

Jako nestraník bude Rath o hlasy voličů usilovat za hnutí Jany Bobošíkové Česká suverenita. V Litoměřicích neobhajuje svůj post Hassan Mezian, rodák ze Sýrie.

V Česku mohou v komunálních volbách a volbách do Evropského parlamentu volit i cizinci

Doporučujeme
jana999 ( 27. srpna 2018 09:24 )

chce to číst celý článek, nejen nadpis, on tu nechce cizince nemakačenka, který dělají bordel a nedodržují zákony, to je snad v pořádku ne? Stačí, že mám svých troubů dost, nepotřebujeme to ještě dovážet

renataren ( 26. srpna 2018 11:36 )

Nwelatiho volí v Boleslavi především romové. To že tam probíhají podvody s hlasováním jsou všeobecně známé, ale policie nic nedělá... za bydlení a sociální příspěvky mu organizovaně dávají hlasy... Takže bude stejně opět zvolený, nebojte...

kapturek ( 26. srpna 2018 11:07 )

kdyz tu nechce cizince at se sbali a tahne do prd.ele , nikomu to vadit nebude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa