Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath vymyslel, jak se vyhnout vězení? Šokoval, kde chce kandidovat do Senátu

Autor: Mii - 
27. července 2018
15:49

Lékař a středočeský exhejtman David Rath přišel s nečekanou myšlenkou – v podzimních volbách chce kandidovat do Senátu. V případě zvolení by získal imunitu, která by jej ochránila před trestem 8,5 let vězení za korupci, o kterém koncem června nepravomocně rozhodl Krajský soud v Praze. Informují o tom páteční Lidové noviny. Rath přitom některé pobavil, jiné šokoval tím, kde chce kandidovat do Senátu. V místě, kde seděl ve vazbě.

David Rath si za obvod pro svou možnou kandidaturu do Senátu zvolil severočeské Litoměřice, kde mezi lety 2012 a 2013 strávil v tamní vazební věznici osmnáct měsíců. Právě to je ale důvod, proč chce kandidovat zrovna zde.

„V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit,“ sdělil pro LN Rath.

Jeho hlavním tématem má být ovšem zdravotnictví, ve kterém se orientuje. Ostatně je lékařem a v minulosti byl ministrem zdravotnictví. „Velké skupiny jako Penta chtějí privatizovat potichu celou řadu nemocnic a nikdo se v politice tomuto nevěnuje, nikdo tomu nečelí a nepřichází s alternativním návrhem, jak tomu bránit a co místo toho nabídnout. A to je parketa, ve které jsem vždy byl poměrně silný,“ vysvětloval exhejtman.

Kandidatura za hnutí Bobošíkové?

Své finální rozhodnutí, zda kandidovat, chce Rath učinit o nadcházejícím víkendu. Moc času mu nezbývá, od příštího týdne se musí kandidáti zaregistrovat. Nemá ani čas sesbírat podpisy pro nezávislou kandidaturu, musí tak zvolit již existující stranu nebo hnutí. Pravděpodobně zvolí blok Česká suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové.

Sám to ale zatím přiznat nechtěl. „Vedu jednání s celou řadou subjektů, i s tímto. Ale definitivní rozhodnutí musí padnout koncem víkendu, abych v pondělí, pokud řeknu ano, stihl udělat kroky, které jsou nutné pro kandidaturu,“ řekl Rath.

Boj proti státním zástupcům

LN se zamýšlejí, zda Rath, kterého policejní komando chytilo v roce 2012 s krabicí od vína plné sedmi milionů korun, skutečně věří, že se soudem na krku a hrozbou 8,5 roku vězení by mohl být zvolen senátorem. I když je imunita, kterou by zvolením získal, lákavá, podle novin je pravděpodobnější, že chce kandidaturu využít k útokům na vrchní státní žalobkyni Lenku Bradáčovou a soudce Roberta Pacovského.

Sám tento záměr ani neskrývá, jelikož se od začátku považuje za oběť justičně-politické zvůle. V červnu dokonce prohlásil, že v jeho odsouzení měl zájem prezident Miloš Zeman, který měl ovlivňovat soudce.

„Ano, je to další téma, protože jsem přesvědčen, že je třeba hovořit o tom, že státní zástupci se vymkli jakékoli veřejné kontrole. Vytvořili si stát ve státě, což vidíme denně na spoustě různých případů. V tomto ohledu mám své zajímavé zkušenosti, které by mohly přispět dostat tuto situaci do normálu. To znamená tak, jak to funguje třeba v Rakousku či Německu, kde tolik atentátů na politiky a podnikatele ze strany státních zástupců neevidují,“ popisoval exhejtman.

Uvedl také, že v politice je podle něj málo vtipu. Ten by chtěl přidat. „Doufám, že bych tam přidal trochu černého humoru. Pokud se rozhodnu kandidovat, tak dvou kandidaturu beru jako černý humor,“ řek Rath.

Jak šel čas s kauzou Rath

Korupční kauza kolem Davida Rath se vleče již šest let. Částečně proto, že exhejtman se neustále odvolává a stěžuje si. Jeho první odsouzení proběhlo v roce 2015, kdy jej soudce Pacovský poslal na 8,5 roku vězení. Rok poté ale Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil, jelikož použité odposlechy údajně nebyly zákonné. Odposlechy přitom byly stěžejním důkazem obžaloby.

Vrchní soud v Brně ale po stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) loni rozhodl, že odposlechy použít lze, kauza se tak znova vrátila k soudu. Po sérii dalších peripetií nakonec druhý rozsudek padl letos na konci června. Rath dostal stejný trest. Státní zástupce Petr Jirát ještě požadoval, aby exhejtmanovi propadl veškerý majetek, o tom ale soudce Pacovský nerozhodl.

Doporučujeme
lilyalily ( 28. července 2018 16:07 )

Jestli v senátu mohou sedět trestně stíhaní a odsouzení zloději a zrádci národa, tak to je pro mne schůdnější zmedializovaný, nedávno propuštěný a neprokázaný vrah. Jirko, do toho!!

AliAlice ( 28. července 2018 11:21 )

Drzost tohoto darebáka nezná mez...

hejhej ( 27. července 2018 20:18 )

Politický turista, zloděj a stárnoucí narcis leze do další politické strany nebo hnutí, jenom, aby se vyhnul kriminálu.Bobošíková musí být pořádně praštěná, když hodlá Rátha nominovat. Ráthovi nevěřím ani nos mezi očima. Pokud byl v PS řval, že se nemají nemocnice privatizovat a zatím kradli spolu s Pancovou a Kotem a měli v úmyslu kupovat nemocnici v Kladně.

smfs ( 27. července 2018 19:08 )

 A proč ne? Byl by to test inteligence českého voliče. Máme trestné stíhaného premiéra, možná to ještě není dno.

alusinek ( 27. července 2018 18:57 )

Zahrabat se do Senátu,který je k ničemu a dost peněz má zajištěných bez práce.Jiný by raději zalezl po těch jeho aférkách a on se ještě bude cítit ublížený.Potřeboval by zavřít na hodně dlouho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa