Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Hradě mohla být postýlka. Hilšerovi při kampani otěhotněla žena a zemřel otec

Autor: Jakub Veinlich - 
18. července 2018
06:10

Zas tolik nechybělo a na Pražském hradě chystali dětský pokojíček. Neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer a jeho žena udrželi během prezidentské kampaně hned dvě tajemství. Monika byla během předvolebního klání těhotná a Hilšerovi zemřel otec. Politickému aktivistovi a odpůrci Ruska se má první dítě narodit v politicky významné datum. Termín mají 21. srpna, uprostřed další kampaně. Hilšer totiž kandiduje do Senátu – na svou podporu vybral peníze na internetu.

„Během kampaně už jsme to věděli, ale nechtěli jsme to prozrazovat,“ řekl Hilšer k radostné události exkluzivně Blesk Zprávám.

Bohužel se ale o této novince dozvěděl v době, kdy o jednoho z nejbližších lidí loni během kampaně přišel.  „Trochu to bylo takové symbolické, protože v průběhu kampaně se nám podařilo miminko a zároveň umřel i můj tatínek,“ prozradil Hilšer, na kterém ovšem v prezidentském klání nebylo nic znát.

Zda se Hilšerům v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa z roku 1968 narodí kluk nebo holka, si manželé nenechali říct. „Co to bude, nevíme. Já to nechci vědět, moje žena by chtěla, ale dohodli jsme se, že si to také nenechá říct, protože by to asi v sobě neudržela a prozradila by mi to. Chci mít překvapení, až se to narodí,“ říká s napětím Hilšer. 

Do lékařské rodiny se tak narodí první potomek a sám Hilšer přiznal, že je z toho mírně nervózní. A to i kvůli načasování radostné události. „Zrovna to přijde v období kampaně, takže to není věc, která byla úplně nejlíp načasována, ale to už tak v životě chodí,“ tuší Hilšer náročné období. 

Marek Hilšer chce totiž zúročit 450 tisíc hlasů voličů, které získal v prezidentských volbách a rozhodl se kandidovat do horní parlamentní komory. Kandidovat bude za své hnutí Marek Hilšer do Senátu a to v části Prahy 2 a Prahy 3. Utká se například s Liborem Michálkem, který mandát s podporou Pirátů obhajuje, nebo s hercem Vladimírem Kratinou, jehož vyslala do voleb ODS.

Peníze přes internet

Peníze na kampaň přitom Hilšer vybírá netradiční cestou. Přes internetový portál Hit Hit. Stanovený cíl už pokořil. Zhruba 550 lidí mu poslalo přes 300 tisíc korun.

„Už od začátku kampaně jsem razil heslo, že by měli být politici opravdu nezávislí a mají pracovat ve veřejném zájmu. A měli by být tedy i nezávislí na finančních lobby, firmách i sponzorech. Já tomu říkám občanské sponzorování politiky – to znamená, že občané přispívají na své politické strany, nebo politikům, kterým fandí,“ jen tak je podle Hilšera politik opravdu zodpovědný jen lidem a ne velkým firmám.

Video  Hayato Okamura: Tomio prosazuje nesmysly. Kvůli jménu mi roztrhali vizitku  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Sám počítá s tím, že by za kampaň mohl utratit zhruba půl milionu korun. „300 tisíc je hezká částka, myslím si, že se z toho dá udělat kampaň, ale je to takové určité minimum. Kdyby se podařilo sehnat půl milionu, tak si myslím, že to může být důstojná kampaň,“ řekl Blesk Zprávám Hilšer s tím, že i když za pár hodin možnost přispět na jeho kampaň přes internet skončí, lidé mu mohou finanční příspěvky posílat dál.

Znovu do boje o Hrad? 

Za své politické hnutí které Ministerstvo vnitra zaregistrovalo teprve na konci května, bude Hilšer kandidovat sám. Založil ho prý především proto, že české zákony jednotlivcům bez politické strany kandidaturu pořádně komplikují.

„Hnutí je servisní zázemí pro mou další politickou práci. Neplánuji v současné době, že by z toho vznikala nějaká politická strana,“ tvrdí Hilšer. Nevyloučil ale, že by v případě úspěchu mohl zkusit znovu kandidovat na prezidenta. Pokud by byly volby v řádném termínu, tedy v roce 2023, bylo by Hilšerovi už 47 let.

Video  Poražený kandidát na prezidenta Pavel Fischer se rozhodl: Chce do Senátu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Svou kandidaturu nevylučuju, nicméně v současné době o ní nijak realisticky nepřemýšlím a na něco takového se nepřipravuji. V politice je pět let dlouhá doba,“ dodal Hilšer.

Podívejte se na seznam kandidátů do Senátu

Doporučujeme
Jana65 ( 18. července 2018 13:37 )

To se pozná inteligent.

Jana65 ( 18. července 2018 12:42 )

To by byl reprezentant. Zaplať pán Bůh, že máme Miloše Zemana https://zpravy.idnes.cz/na-tiskovce-vlady-muzi-demonstrovali-za-ukrajinu-byli-vyvedeni-pww-/domaci.a spx?c=A141008_121755_domaci_kop

egyptanka ( 18. července 2018 12:19 )

Hilšer stejně jako stahovač králíků jsou nevolitelní a trapní- že se pořád škrábou tam,kde je lidé nechtějí.

avina ( 18. července 2018 11:42 )

Až budou volby, bude opět Hilšer poskakovat do půl těla obnažený, popsaný heslem: Volte mě?! Aktivista- líbí se mu politika, plat a flákání.

fjdksla ( 18. července 2018 11:18 )

Pokud si můžu vybrat, jestli mám patřit mezi lidi jednoduché nebo zaslepené, tak bez váhání volím ten selský rozum.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa