Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfa Sněmovny můžeme změnit, teď by ho mělo dostat ANO, říká Okamura

Autor: zst - 
7. listopadu 2017
14:15

Svoboda a přímá demokracie podle Tomia Okamury podporuje nadále na post předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Důvodem je zachování hierarchie podle výsledků voleb. Okamura ale nově přiznal, že pokud by došlo na třetí pokus o sestavování vlády, který spadá do gesce šéfa Sněmovny, mohl by se předseda změnit. Hnutí ANO by tak nedostalo všechny tři pokusy. Předpokládá se totiž, že Andrej Babiš dostane od prezidenta Zemana oba první pokusy na to sestavit svůj kabinet. Radek VOndráček má ale aktuálně dostatečnou podporu ze strany SPD, KSČM a Pirátů.

„Podporujeme zastoupení na základě výsledku voleb, měli bychom ctít, aby vítězná strana měla předsedu Sněmovny,“ řekl Okamura při příchodu na jednání s ODS a po něm toto stanovisko zopakoval. Občanští demokraté přitom chtějí do čela Sněmovny svého předsedu Petra Fialu.

„Kdyby měla delší dobu vládnout vláda bez důvěry a docházelo k nějakým nestandardním krokům na hranici ústavnosti, je možné aby byl předseda převolen,“ zmínil také Okamura. K nestandardním krokům zařadil také zbytečné průtahy. Mimo jiné i o termínech a možných průtazích se prý v pondělí bavil také s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Nebylo by ideální, aby tu byla vláda, která nedostala ani třetinu hlasů občanů a měla pravomoci měnit vedení policie, státního zastupitelství,“ odůvodnil možnost předseda SPD a zopakoval, že jeho strana menšinový kabinet hnutí ANO nepodpoří.

Během schůzky SPD a ODS se podle Okamury hovořilo takové o sněmovních výborech. Jeho hnutí chce vést bezpečnostní a hospodářský výbor, naopak ustupuje z požadavku na šéfa zahraničního. „Tam jsme museli udělat kompromis, bylo nám řečeno, že by to na nás zřejmě nevyšlo,“ řekl Okamura. Proslýchá se prý, že by zahraniční výbor měl vést aktuální šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

ODS trvá na Fialovi, STAN Vondráčka také nechce

Pohodlnou většinu hlasů pro Radka Vondráčka narušují pouze ODS a hnutí STAN. ODS nadále prosazuje svého šéfa Petra Fialu, STAN mu přímo podporu nevyjádřilo, ale nechce nechávat třetí pokus na sestavení vlády v rukou ANO. TOP 09 se zase chce pokusit Sněmovnu neustavit tím, že nebude hlasovat ani pro Fialu, ani pro Vondráčka. Má však pouze 7 poslanců.

Jinak to ale vypadá na jasnou záležitost. Podporu vítězi voleb v boji o předsednický post v dolní komoře už přislíbili komunisté, SPD i Piráti. Celkem jde o 137 hlasů.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
majtek ( 7. listopadu 2017 14:40 )

Zdenečku blbečku, běž se nechat přebalit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa