Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Půta: Do Sněmovny nenastoupím, nechci jezdit mezi Prahou a Libercem. Kdo ho nahradí?

Autor: ČTK, deb - 
6. listopadu 2017
14:25

Liberecký hejtman Martin Půta ve Sněmovně za Starosty a nezávislé nezasedne. Jak to bude možné, mandátu se vzdá a nahradí ho někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. 

„Nechci přejíždět mezi Libercem a Prahou a chci dokončit práci pro Liberecký kraj tak, jak jsem to sliboval před krajskými volbami svým voličům,“ řekl v pondělí Půta.

Hejtman byl na kandidátce STAN v Libereckém kraji na posledním 17. místě, do Sněmovny ho poslaly preferenční hlasy, kterých mu voliči dali 4470. Půta se rozhodl mandátu vzdát i přes to, že poslanecká imunita by ho mohla chránit před soudním stíháním v případu korupce. Před třemi lety byl obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela v Liberci.

Hnutí STAN šlo do sněmovních voleb poprvé samo, před čtyřmi lety byli starostové na kandidátkách TOP 09. Volby v kraji vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů. Ve Sněmovně získalo čtyři mandáty, což je polovina křesel, která se v Libereckém kraji rozdělovala. Druzí byli starostové, dostali 12,82 procenta hlasů. Je to nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Získali jeden mandát, stejně jako Piráti, SPD Tomia Okamury a ODS.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
renataren ( 6. listopadu 2017 15:45 )

To jsou taky volové!! Tak proč kandidují??? Hmmm ??? Aby se nepo..sral z dojíždění do Prahy, nadčlověk!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa