Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Polibky smrti“: Babiš vábí odborníky a dostává košem. Jak bude vypadat nová vláda?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. listopadu 2017
13:37

Andrej Babiš (ANO) to nebude mít se sestavením menšinové vlády tak snadné, jak by si přál. A řeší, kdo by mohl vést ministerstva, které řídili lidé z ČSSD. I dnes přišlo další odmítnutí - od Karla Havlíčka, šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Spekuluje se o „lasech“ pro další experty. Třeba o ústavním odborníkovi Aleši Gerlochovi coby ministrovi školství, jak uvedla MF Dnes. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) však mluví o „polibcích smrti“. Proč?

Ve středu to byl brněnský rektor Mikuláš Bek, který nechce opouštět místo na univerzitě a má jiné voličské preference, než je ANO. Ve čtvrtek dostal Andrej Babiš (ANO), sestavující novou menšinovou vládu z ministrů ANO a odborníků, košem opět. Tentokrát od předsedy představenstva Asociace malých a středník podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karla Havlíčka. Babiš však dál věří, že skládání menšinové vlády půjde poměrně rychle - vytyčil si totiž jasný cíl přijít do Vánoc s novým kabinetem a programovým prohlášením vlády. Padají mu však stále nové a nové klacky pod nohy.

Řeší se resorty po ČSSD

Obě naposledy odmítnuté nabídky se přitom týkaly ministerstev, která vede ČSSD - ministerstev školství a průmyslu a obchodu. Právě na ně nyní hledá Babiš experty, kteří by mohli okamžitě pomoci. Potýká se však třeba s otázkou, kým obsadit ministerstvo práce a sociálních věcí po Michaele Marksové. Vnitro by po Milanu Chovancovi (oba ČSSD) mohl vést Martin Pecina, exministr z Rusnokovy i Fischerovy úřednické vlády.

U resortu Marksové spekuluje MF Dnes nad tím, že by do menšinové vlády mohla usednout zkušená úřednice Marie Bílková, ředitelka jednoho z odborů na ministerstvu financí, která v letech 2013 až 2014 vedla coby generální ředitelka Úřad práce ČR. Na ministerstvu již dlouhé roky působila - v letech 1992 až 2009 mj. v interním auditu či coby vrchní ředitelka sekce pro Správu služeb zaměstnanosti.     

Dvojí odmítnutí Babiše ve školství

Dalším expertem, který měl dostat laso od Babiše, je profesor, odborník na ústavní právo a bývalý děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch. MF Dnes o něm píše jako o možnosti pro ministerstvo školství, které odmítl vést rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Podle Práva měla Babišovu nabídku odmítnout i Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu. Ve školství by si však ANO mohlo vypomoci i z vlastních zdrojů - ve volbách uspěl také profesor Ivo Vondrák, člen ANO, hejtman Moravskoslezského kraje, profesor a bývalý rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.    

Havlíček za Havlíčka: Změna Babišovi nevyšla

Není Havlíček jako Havlíček. To platí u dalšího adepta do menšinové vlády. Současné ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vede Jiří Havlíček (ČSSD), kterého ANO kritizovalo těsně před volbami v kauze Lithium za podpis memoranda s Australany, kteří by měli v Krušných horách nerostné bohatství v atraktivním nalezišti těžit.

Šéf ANO Babiš by si však do čela resortu přál Havlíčka vlastního - Karla Havlíčka, podnikatele a děkana fakulty ekonomických studií na Vysoké škole finanční a správní. Havlíček se angažuje v zaměstnavatelském prostředí a je generálním ředitelem společnosti Sindat - investiční skupiny, která podniká v oblastech finální chemie, speciálních textilií a biotechnologií. Na post předsedy AMSP byl však znovu zvolen teprve před měsícem.

Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků, s prezidentem Zemanem Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků, s prezidentem Zemanem | ČTK

„Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nikoliv proto, že bych nechtěl pomoci, ale proto, že mi to nedovolují moje aktivity. Jako vlastník několika firem bych byl okamžitě ve střetu zájmu, navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí,“ uvedl Havlíček pro ČTK.

Adam Vojtěch povede zdravonictví?

U zdravotnictví, které měla pod palcem také ČSSD v podobě Svatopluka Němečka a po něm Miloslava Ludvíka, by ANO mělo vybírat z vlastních řad takřka jistě. Adeptů je i zde více, často se objevuje jméno Adama Vojtěcha - právníka, nově zvoleného poslance a vycházející mladé hvězdičky ANO, který se na veřejnosti zapsal i jako účastník pěvecké soutěže SuperStar.

ANO ale i zde disponuje odborníky z praxe - profesory Rostislavem Vyzulou a Juliem Špičákem, tedy elitním onkologem a předním gastroenterologem z IKEMu. Stejně jako Vojtěch byli oba zvoleni do nové Poslanecké sněmovny.

Video  Rektor Bek odmítl místo u Babiše. A chartista hladoví kvůli Zemanovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Brabec (ANO): Polibky smrti pro odborníky

„Ten, kdo sestavuje vládu a ten, kdo především vyjednává o těch jménech, je pan Babiš. My se o některých jménech bavíme, které se třeba týkají resortů, které jsou mi blízko, ale je to opravdu jeho rozhodování,“ řekl Blesk.cz vicepremiér Richard Brabec (ANO).

S Babišem dnes zamířil za voliči do Ústeckého kraje poděkovat jim za podporu ve volbách, ale také vyslechnout jejich názory na povolební situaci. „Je řada příležitostí, i když je pan Babiš jako vždy vytížen 20 hodin denně, to s ním probrat. Pokud někdo má nějaký tip na člověka, o kterém si myslí, že by mohl být vhodný, tak takového člověka panu Babišovi navrhujeme a diskutujeme ho. On bezpochyby dostává denně desítky různých tipů od různých lidí na různé posty,“ říká Brabec.

Brabec však upozorňuje na riziko samotných spekulací. „Tomu člověku pak kolikrát dáte polibek smrti. Začne se mluvit o nějakém jménu, ani to ten člověk ještě neví, že se o něm hovoří, někdo mu to řekne, zeptají se ho na to v práci. A on by to třeba ani nevzal. Jsou to citlivé věci a je vždy potřeba se prvně bavit s tím konkrétním člověkem a pobavit se v užším kruhu, kdo ho zná. Pan Babiš má ale bezpochyby obrovskou výhodu, že má spoustu kontaktů,“ věří přitom Brabec, že jednání o menšinové vládě budou úspěšná.

Udženija (ODS): Lidé zvažují, zda vůbec s Babišem spolupracovat

S Babišem do vlády odmítla přitom jít ODS, jediná strana, se kterou by ANO dalo dohromady většinu 103 křesel ve Sněmovně. Nechce podpořit ani menšinovou vládu. „S panem Babišem lidé velmi zvažují, zda s ním chtějí vůbec spolupracovat,“ řekla Blesk.cz první dáma ODS Alexandra Udženija, která spolu s předsedou strany Petrem Fialou absolvovala ve středu jednání s prezidentem Zemanem v Lánech.

„Není to vidět jen u nás politiků a politických oponentů, ale je to i u odborníků, které on oslovuje. Oni velmi zvažují, zda s panem Babišem spolupracovat takto otevřeně - možná mu někdy radili, možná mu někdy pomohli, ale moc dobře ví, že by se to třeba v jednu chvíli otočilo proti nim,“ míní Udženija.

Upozorňuje pak na z jejího pohledu další důležitou věc. „Důležité je i to, že pro tyto odborníky je problém, že pan Babiš nemá ve Sněmovně nadpoloviční většinu. Oni si půjdou sednout s panem Babišem do vlády, která bude menšinová, bez podpory Poslanecké sněmovny a to si myslím, že každý z odborníků velice zváží, zda toto bude podstupovat a zda to má vůbec zapotřebí,“ dodala pro Blesk.cz.

Do vlády míří Švejnar?

Vedle obsazení ministerských postů po ČSSD, která také míří do opozice, se spekuluje přitom i o pozici ministra financí, na které končí Babišův nástupce ve funkci Ivan Pilný (ANO). Adeptkou je náměstkyně Alena Schillerová, objevilo se však i nové jméno. A to ekonoma Jana Švejnara.

„Já jsem opravdu tohle jméno neslyšel. Ono se dostalo do médií ve chvíli, kdy se pan Babiš s panem Švejnarem potkali shodou okolností ve stejný den, kdy se začalo vyjednávat se stranami. Pan Babiš to zdůvodnil, což je zcela reálné, že s panem Švejnarem se opravdu baví pravidelně,“ uvedl k tomu Brabec.

Podle něj se Babiš bavil se Švejnarem z pohledu odborných postřehů. „Ale neslyšel jsem, že by pan Švejnar byl konkrétním kandidátem na konkrétní místo. A i pan Švejnar to odmítl,“ uvedl místopředseda ANO.

Řeší se však samozřejmě i resorty po KDU-ČSL. Ani tady zatím Babiš neuspěl na 100 procent. Jako o adeptovi na ministerstvo zemědělství se mluví i o Miroslavu Tomanovi, který jej vedl pod Jiřím Rusnokem. Post ministra kultury však měl odmítnout rektor JAMU Ivo Medek. Novinky.cz uvedly, že má malé dítě, kvůli kterému se nechce stěhovat do Prahy, nechce opustit ani své studenty a vedle toho ani zastavit svou uměleckou činnost mj. coby skladatel.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Za Andrejem Babišem dorazil do Průhonic poněkud překvapivě někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar. Za Andrejem Babišem dorazil do Průhonic poněkud překvapivě někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar. | Jakub Poláček / Paparazzi

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 2. listopadu 2017 17:45 )

A ty máš představu, že vládu by měl skládat Fiala s mongolkou Alexandrou Udženijou? Jednu Džamilu už měli a taky to ODS neklaplo, kvůli píchání a kabelkám!!

anna1234 ( 2. listopadu 2017 14:51 )

.. jestli tomu dobře rozumím, Babiš lovil do vlády, co se odborníků týká, mezi lidmi, kteří nejsou na svých postech čistí, mají teplý flek s dobrou mzdou bez práce a myšlení, bez zvyšování si znalostí a navíc jsou nezodpovědní To je tedy fakt odvážná myšlenka

sores ( 2. listopadu 2017 14:25 )

Jak to bude vypadat???? Horší už to nemůže být než to bylo!!!!!! Za 4 roky nic nesplněno co bylo naslibováno!!! Důchody se rapidně snižují díky zdražování takže valorizaci si vláda obratem vezme zpět! Státní byty nejsou, mladý se musí zadlužit na celý život a potraviny jsou škodlivé až nebezpečné,proto máme 1 místo v rakovině střev z celého světa. Takže horší už to nemůže být!!!

sensadrak ( 2. listopadu 2017 14:23 )

Babiše slušní lidé štítí. Během uplynulých čtyř let ukázal, že se s ním vládnout nedá.

kukuku ( 2. listopadu 2017 14:22 )

A vláda "Zloději ze všech stran po roce '89 spojte se" ta tě neudiví ? Volební programy budou zahozeny, společné heslo "AntiBabišovci ke korytům".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa