Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budou Piráti další Věci veřejné? Šéf Bartoš věří: Bárka se nám nerozpadne

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. října 2017
05:51

Sněmovna začíná novou éru. Jedním z celkem devíti poslaneckých klubů je i ten pirátský a čítá rovnou 22 křesel. Vedle lídra Pirátů Ivana Bartoše okusí sněmovní jednání i dvě desítky dalších nováčků. Analytici varují před tím, že od Pirátů se můžeme dočkat lecčeho. Včetně rozpadu jejich klubu a přeběhlíků k jiným stranám. Bartoš však svým lidem věří a upozorňuje, že nejsou někým, kdo by do Pirátské strany „spadl z nebe“. 

„Já jsem na to strašně zvědavý, je to ten největší otazník, který přede mnou je. Nepochybuji o tom, že Piráty do Sněmovny vynesly hlasy lidí, kteří sice chtěli nějakým způsobem protestovat proti tradičním stranám, ale nepřistoupili k tomu negativisticky s tím, že by třeba volili Okamurovu SPD,“ uvedl k historickému úspěchu Pirátů politolog Lukáš Jelínek, aby dodal: „Naopak se rozhodli podpořit pozitivní, modernizační program, se kterým přišli Piráti, nebo se alespoň tak tvářili.“

Experti: Piráti se mohou rozštěpit

U Pirátů a jejich ambicí vyzdvihl Jelínek několik věcí. Upozornil ale i na otázku soudržnosti. „Cítím tam spoustu pozitivní energie, ale nevím, jak bude využita, protože když člověk viděl první brífink Pirátů, tak viděl i spoustu vysmátých, ale i trochu vyděšených tváří,“ zmínil.

„Nepochybně část Pirátů má určitě jistou erudici. Ivan Bartoš, Ferjenčík, Michálek se osvědčili i v Praze. Ale o poslaneckém klubu Pirátů toho víme strašně málo. Jde o to, jestli ta strana bude pokračovat soudržně, nebo dojde k názorovému pnutí. V tom případě by hrálo roli, jakým směrem by se strana vydala,“ řekl Blesk.cz Jelínek o Pirátech, kteří vznikli v roce 2009.

„Vůbec nevíme, kdo byl vlastně zvolen do Poslanecké sněmovny za Piráty. Já myslím, že polovina, nebo třetina, čtvrtina Pirátů se nakonec odštěpí a skončí úplně někde jinde. Je to jenom otázka měsíců. Ten scénář, ať už to byly věci Veřejné nebo jakákoliv jiná strana tohoto typu, Úsvit v minulém období, tak ten se tam objeví. Teď jde o to, kdo je podchytí, kam se posunou,“ varoval komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v pořadu Info.cz s tím, že „stačí prvních 30, 50 hlasování o důležitých zákonech a tam se to rozhodne“, kam se někteří Piráti odeberou.

Bartoš: Našim lidem věřím

Bartoš s takovými soudy nesouhlasí. „Neobávám se toho, my jsme transparentní strana nejen navenek, ale jsme transparentní i vůči sobě. Náš poslanecký klub byl založen hned v neděli, kdy přijelo všech 22 poslankyň a poslanců i z regionů. Navzájem takto fungujeme, fungujeme tak i navenek. A co je důležité: To nejsou nějací lidé, kteří prostě spadli z nebe do Pirátské strany,“ řekl na dotaz Blesk.cz.

Upozornil na to, že Piráti mají zatím osmiletou historii, ale řada poslanců je s nimi od začátku. Znají se prý z různých pater politiky, poslancem se stal třeba i starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. „A známe se i z kampaní. Já těm našim lidem věřím. Nemám důvod, proč bych jim nevěřil,“ podotkl.

Politolog Jelínek Pirátům jisté šance na soudržnost dává. „Je tu velká šance pro to, aby Piráti pomohli rehabilitovat demokratické politické spektrum. Už jenom to, že se sami Piráti označují za stranu, je docela odvážné, když dnes každý zakládá hnutí nebo něco takového jednorázového. Naděje je velká, ale jak se to s nimi bude vyvíjet dál, to je podle mě velká záhada, protože toho o nich víme poměrně málo, takže je budeme muset poznávat teprve teď,“ souhlasí Jelínek. 

Do Sněmovny míří i tři Pirátky

Dana Balcarová (57) je garantkou pro oblast životní prostředí a zastupitelkou na Praze 9, kde je místopředsedkyní iniciativy Krocan, věnující se ochraně zeleně či územnímu rozvoji. Pracovala v několika firmách, coby manažerka se věnovala informačním systémům a databázím, dělala i pro Českou inspekci životního prostředí.

Lenka Kozlová (56) pracovala pět let jako provozní techniky Pražského dopravního podniku a již třináctým rokem dělá vychovatelku v dětském domově. Olga Richterová (32) je předsedkyní Pirátů na Praze 10, v rámci komunální politiky se věnuje např. opuštěným nebytovým prostorům. Vystudovala překladatelství a tlumočnictví (angličtina – němčina), domluví se také rusky a italsky. Učila na Filosofické fakultě, píše do Vlastních novin a vydala i básnickou sbírku.  

Bartoš s akordeonem i bývalý předseda Černohorský

Předseda Ivan Bartoš (37) příležitostně působí i jako DJ, zpěvák a hráč na akordeon, který vytáhl i v pirátské předvolební kampani. Je absolventem informačních studií a knihovnictví, zaměřuje se na databázové modely a systémy či informační služby internetu.

Lukáš Bartoň (36) vede Piráty v Plzeňském kraji, na Západočeské univerzitě působí jako vědecký pracovník na Fakultě strojní. Lukáš Černohorský (32) je IT analytikem a projektovým manažerem, na čas vedl Piráty místo Ivana Bartoše a na pirátském fóru apeloval, „aby každý posouval pirátskou loď dopředu a měl z toho dobrý pocit“. Jediným nestraníkem mezi zvolenými Piráty je František Elfmark (39), nezávislý kandidát z Uherského Hradiště, který se nijak překvapivě věnuje IT – tvoří internetové stránky a grafické práce.

První sourozenci z jedné strany

Jednou z výrazných postav Pirátů je pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík (30), který upozorňuje mimo jiné na machinace v územním plánu Prahy a účastnil se coby „divoká karta“ i jedné z předvolebních debat Blesk.cz. I on do Sněmovny přináší novinku, je bratrem Olgy Richterové, a tak se stali teprve druhými sourozenci po Karlovi (KSČM) a Vojtěchovi (ČSSD) Vymětalových. Ferjenčík a Richterová pochází z Choltic na Pardubicku.

Video  Pirát v debatě Blesku: Lithium je jako TV Nova, taky nám hrozí arbitráž  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Další ze zvolených poslanců Radek Holomčík (32) pracuje v oblasti marketingu a PR. Zatímco šéf Pirátů Bartoš má v oblibě akordeon, Holomčík ve volném čase hraje na basu. Vystudoval SPŠ v oboru elektrotechnika a z webu Pirátů lze i vyčíst, že se neúspěšně pokoušel o studium astrofyziky. Martin Jiránek (39) je zastupitelem v Královéhradeckém kraji a „celou svou profesní kariéru již skoro 15 let pomáhá primárně malým firmám a živnostníkům s marketingem a nastavením firemních procesů, aby dokázali zaujmout a udržet zákazníky“, píší o něm Piráti.

21letý benjamínek

Lukáš Kolářík (33) je předsedou jihočeských Pirátů. Má tři děti, je místopředsedou občanského sdružení Rally fans Katovice a jako OSVČ se zaměřuje na poradenství i na správu metropolitní počítačové sítě i montáž, výrobu a servis elektronických zařízení či servis výpočetní techniky. Věkový průměr Pirátů ve Sněmovně značně snižuje benjamínek František Kopřiva (21), který studuje v Praze, pracuje v Laboratoři pro vývoj a realizaci a je příležitostný copywriter.

Jan Lipavský (32) je analytik a manažer projektů v oblasti IT technologií v bankovnictví, žije na Praze 6 a zajímá se o mezinárodní politiku a otázky bezpečnosti. Tomáš Martínek (31) je českolipský Pirát a systémový integrátor na Provozně ekonomické fakultě ČZU v Praze, který prošel několika firmami na reklamu a marketing. Zabývá se problematikou otevřených měst a věnuje se výchově dětí v rámci skautingu a ozdravných pobytů.

Jakub Michálek (28) se nově stal předsedou poslaneckého klubu. Další pražský zastupitel je absolventem pražských práv a teoretické fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Milovníci rolových her

Mikuláš Peksa (31) působí jako garant zahraničního týmu Pirátů. Vystudoval Biofyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK a zajímá se o IT i rolové hry. Vojtěch Pikal (30) je první místopředseda Pirátů z Olomouce, programátor a softwarový analytik. Spoluzakládal Mladé Piráty, kde byl „strážcem pokladu“, baví ho také rolové hry a organizuje Larp akce, kdy se účastníci převlékají do kostýmů a hrají jednotlivé role dle přidělených či vybraných postav.

Ondřej Polanský (33) působí v mezinárodních IT firmách především v oblasti analýzy a zpracovávání velkých dat. Zajímá se o architekturu, urbanismus a využití veřejného prostoru. Vedle moderních technologií se zajímá o spor, české filmy, „bílé víno a noční oblohu“.

Starosta Mariánských Lázní a hudebník v jednom

Jan Pošvář (32) vede Piráty na Vysočině. Pracuje jako programátor, vedle toho ale ovládá i řemeslo, které zdědil po otci – malířské a natěračské práce. Ondřej Profant (29) působí také jako pražský zastupitel a vede pirátské sdružení v hlavním městě. Stojí za projektem celopražských otevřených dat a angažuje se ve svobodné kultuře.

Petr Třešňák (34) je starostou Mariánských Lázní, vedle toho ale také hraje v kapelách Ethos of Nemesis a Řetězová reakce. Poslední z pirátských poslanců je pak Tomáš Vymazal (27) - informatik a nadšenec do robotiky pracuje v softwarové společnosti zabývající se telekomunikacemi. Zajímá se i o legislativní úskalí nakládání s konopím.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 27. října 2017 19:13 )

Jako VV Piráti určitě nebudou. Jsou totiž Proevropská a proimigrantská Ultralevice!! A to VV stoprocentně nebyly!

xxxx678 ( 26. října 2017 13:06 )

Krakonoši, nebuď osel. Poslechni si Bartoše, pozorně!, co říká k tématu ekonomických uprchlíků.

anna1234 ( 26. října 2017 12:51 )

.. kdyby byl dohola, pak by vypadal jako mladý, slušný muž?

anna1234 ( 26. října 2017 12:48 )

.. ona nepracuje? Já se dočetla, že dělá knihovnici na ČVUT.

zednik ( 26. října 2017 11:42 )

Kalousek už má svého učenlivého nástupce ve Ferim. Feri se vyjádřil, že se on sám (Feri) musí toho hodně naučit a guru mu bude dělat (tomu neuvěříš ) sám velký KALOUSEK !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa