Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman vyhlásil nové volby. „Cítím se podveden,“ zlobí se Babišův poslanec

Autor: var, ČTK - 
25. října 2017
15:10

Dosavadní senátor Jiří Hlavatý (za ANO) byl o víkendu zvolen do Sněmovny. Cítí se ale podveden, jelikož zanikl jeho mandát senátora. Doplňovací senátní volby na Trutnovsku se uskuteční 5. a 6. ledna. Případné druhé kolo by se konalo o týden později, a to souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Termín senátních voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman, jeho rozhodnutí ve středu oznámil mluvčí hlavy státu s tím, že termín musí ještě potvrdit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Kvůli ztrátě senátorského mandátu, který zanikl mým zvolením, se však cítím podveden,“ sdělil Hlavatý, poslanec z hnutí Andreje Babiše, Deníku.cz.

„Nepovažuji to za demokratické a vracíme se zpátky do totality. Měl bych si svobodně zvolit, jestli budu v Poslanecké sněmovně nebo zůstanu senátorem. Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí. Nikdo mě na to ani neupozornil. Pokud bych se rozhodl nebýt poslancem, tak dnes končím v politice,“ řekl pro web.

Doplňovací volby na Trutnovsku se musí konat kvůli tomu, že dosavadní senátor Jiří Hlavatý (za ANO) byl o víkendu zvolen do Sněmovny. Mandát v horní komoře Parlamentu mu tak v sobotu zanikl, protože nikdo nemůže být současně členem obou komor.

Zájemci o křeslo trutnovského senátora se budou muset podle zákona přihlásit 46 dnů před volbami. Nominace tedy bude nutné podat nejpozději v pondělí 20. listopadu. Na stejný den Zeman stanovil i začátek zasedání Sněmovny, která se sejde ke své ustavující schůzi. O tom, kteří z přihlášených budou k volbám připuštěni v případě splnění zákonných podmínek, rozhodne trutnovský městský úřad 7. prosince (29 dní před volbami).

Na Trutnovsku lidé v lednu patrně půjdou k volbám třikrát s ohledem na volby hlavy státu. Vzhledem k tomu, že se neočekává zvolení prezidenta hned v prvním kole, budou muset voliči k urnám patrně i 26. a 27. ledna.

Nástupce Hlavatého bude do horní komory zvolen na necelé dva roky vzhledem k tomu, že se podnikatel do Senátu dostal v říjnu 2014. Jeho řádný šestiletý mandát by skončil na podzim roku 2020, kdy skončí i mandát jeho nástupce.

Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem Hlavatý byl členem senátorského klubu ANO, který se po jeho odchodu snížil na šest členů. Frakce i tak zůstala druhou nejméně početnou v horní komoře. Uprázdněno bylo i Hlavatého místo v hospodářském výboru.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Baronka ( 15. ledna 2018 16:03 )

Možná by mohl zkusit jinou variantu - začít se živit prací.

cardfalkenau ( 13. ledna 2018 08:46 )

Takový blb seděl v senátu, potom chtěl být poslancem a nyní zase senátorem. Tak, kde chce sedět (u jakého koryta)tento darmožrout. Být voličem, tak ho nevolím.

blamal ( 26. října 2017 08:43 )

Proc nekdo kandiduje do snemovny, kdyz do ni nechce? At se necha vysetrit, ubozak.Jeste vetsi blbec, nez clovek doufa....

snehulak ( 26. října 2017 08:35 )

Cítíš se podveden? Nevybral sis sám? Chtěl jsi sedět na dvou židlích?

salto ( 26. října 2017 07:52 )

Ještě bych jej jmenoval ministrem čehokoliv a dosadil ho do pár správních rad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa