Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Škatulata ve Sněmovně. ANO se stěhuje místo ČSSD, kam posadí další kluby?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
26. října 2017
05:30

Sněmovní kluby čekají v budovách dolní komory přesuny. Stěhovat se bude i nyní nejsilnější frakce hnutí ANO vedená Andrejem Babišem. Na původním místě zůstane jen klub ODS, který ale dostane více kanceláří. V začínajícím volebním období bude ve Sněmovně devět poslaneckých frakcí, tedy o dvě více než v minulém.

Poslanecký klub ANO se přesune podle středečních informací ze Sněmovny z paláce na Malostranském náměstí do budovy ve Sněmovní ulici číslo jedna. Zabere v podstatě tradiční prostory ČSSD, která je využívala jako dosud největší frakce. Poslanci hnutí budou při schůzích klubu rokovat v sálu, kterému se říká malá sněmovna. Jde o sál, v němž se konají i větší semináře a v němž se kvůli opravám hlavního sálu uskutečnila několik dní před volbami schůze dolní komory ke spornému memorandu o těžbě lithia.

Ve stejné budově působil i klub Úsvitu, po jeho rozpadu tam zůstaly také kanceláře nezařazených poslanců včetně členů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD). Okamurovo hnutí bude mít nyní vlastní klub, v budově ale nezůstane. Z paláce u Malostranského náměstí se do ní s největší pravděpodobností přesunou poslanci KDU-ČSL.

ODS stěhování unikne, bude mít víc kanceláří

Frakce SPD zabere prostory v budově u náměstí. V ní budou i kluby všech ostatních sněmovních stran, tedy ODS, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a Starostů. Takzvaně na svém zůstanou pouze občanští demokraté, nikam se přesouvat nebudou. Pouze jim díky početnějšímu klubu přibudou kanceláře.

Zatím není úplně jasné, zda v souvislosti s vyšším počtem klubů nebude nějaká z frakcí muset využívat pro svá sezení některý ze zasedacích sálů, v nichž jednají výbory. Ustavující schůze SPD se bude podle pozvánky konat ve čtvrtek v takzvané konírně, kterou využívaly v končícím období sociální a zdravotnický výbor.

Prostory klubů ještě nejsou úplně připravené, ještě se tedy nestěhují. Dosluhujícím poslancům navíc končí mandát teprve se čtvrteční půlnocí, na vyklizení kanceláří budou mít zhruba týden. I z těchto důvodů se třeba úvodní schůze poslanců ANO konala v úterý v budově poblíž sídla hnutí na Chodově a uskuteční se tam i schůze druhá v polovině příštího týdne. Očekává se, že sněmovní prostory pro frakce budou nachystány kolem poloviny listopadu.

Výsledky letošních voleb každopádně zavařily sněmovnímu aparátu hlavu. Devět stran a hnutí totiž v dolní komoře parlamentu v její české historii ještě nikdy nebylo. „Nebude to úplně jednoduché, ale na druhou stranu, poslanců je pořád 200,“ řekl ještě během hledání prostor ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Video  Tajné chodby poslanců: Nahlédněte do labyrintu Sněmovny.  - Marcel Mihalik, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Nejmenší problémy byly s umístěním poslaneckých klubů KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří mají 10, sedm a šest poslanců.

Počet stran v Poslanecké sněmovně
1996 6
1998 5
2002 4
2006 5
2010 5
2013 7
2017 9
Zdroj: Volby.cz

„Není to neřešitelné. Není to tak velký problém, ale samozřejmě zase tak jednoduché, jako kdyby jich bylo jen pět, to není. Na druhou stranu, zase kdyby jich bylo jen pět, tak by vznikl větší nárok na zasedačky,“ glosoval Žamboch.

Největší prostor pro svůj poslanecký klub má hnutí ANO se 78 poslanci. „78 poslanců není zas tak nezvyklé číslo – běžně byly kluby, které měly 72, 74 poslanců, dokonce jednou bylo přes osmdesát poslanců,“ zavzpomínal Žamboch. 

Kluby s nejvyšším počtem poslanců v PS 
1996 ODS  68
1998 ČSSD 74
2002 ČSSD 70
2006 ODS 81
2010 ČSSD 56
2013 ČSSD 50
2017 ANO 78
Zdroj: Volby.cz    

Pár dní po volbách se nově zvolení poslanci schází buď v jiných prostorech Sněmovny, než jsou místnosti pro poslanecké kluby, nebo v sídlech svých stran. Poslanecký klub už si ustanovili například Piráti – jejich předsedou bude pražský zastupitel Jakub Michálek, poslancům STAN bude šéfovat volební lídr hnutí Jan Farský a staronovým předsedou poslaneckého klubu ODS je Zbyněk Stanjura, u ANO stejnou pozici obhájil Jaroslav Faltýnek. Střídání je u lidovců – Jiřího Miholu nahradil dosavadní místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Rekonstrukce jednacího sálu

V Poslanecké sněmovně je v těchto dnech hodně živo. Současným poslancům totiž končí ve čtvrtek 26. listopadu mandát. Ti, kteří nekandidovali, nebo ve volbách neuspěli, vyklízí své kanceláře a vrcholí také rekonstrukce jednacího sálu Sněmovny. Kvůli tomu se také poslanci těsně před volbami sešli na narychlo svolané schůzi k těžbě lithia v náhradním sále v jiné budově na Malostranském náměstí. Už v sobotu si ale nově zrekonstruovaný sál prohlédne veřejnost při dni otevřených dveří Poslanecké sněmovny.

„Hosté budou moci nahlédnout i do hlavního jednacího sálu, který bude k tomuto datu nově otevřen po cca měsíční rekonstrukci,“ píše se v aktuální pozvánce Tiskového odboru Poslanecké sněmovny na den otevřených dveří, který se koná při příležitosti státního svátku vzniku Československa. 

Kompletní výsledky voleb do Poslanecké sněmovny najdete zde

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa