Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Něžná síla ve Sněmovně: Do lavic usedne 44 žen, dohnaly tak rekord

Autor: Matěj Hynek - 
24. října 2017
20:37

Letošní volby do Poslanecké sněmovny byly v mnoha ohledech rekordní. Jedním z pokořených rekordů bylo i zastoupení žen na kandidátkách politických stran, které bylo nejvyšší v historii. To vedlo k vyrovnání rekordního počtu poslankyň. Stejně jako v roce 2010 vyslali lidé do poslaneckých lavic 44 žen. Za vyšší zastoupení žen ve vysoké politice před volbami bojovali i představitelé Fóra 50%.

„Těší mě, že se zastoupení žen dostalo na stejnou úroveň jako v roce 2010. Tajně jsem ale doufala, že se tentokrát podaří tento nijak závratný rekord překonat,“ reagovala na výsledek voleb Jana Smigels Kavková. Podle ní je Česká republika stále velmi vzdálená 30procentnímu podílu žen ve sněmovně. Ten je podle Kavkové nutné překonat pro to, aby byly ženy v politice skutečně slyšet.

Poslankyň navíc nepřibylo mnoho. Ve volbách v roce 2013 uspělo 39 žen. Letos jich tak přibylo pouze pět, takže ve sněmovně zasedne 44 žen, to je stejný počet, který ve sněmovně zasedal i po volbách v roce 2010.

Ženy často zůstanou na konci kandidátek

Ženy navíc mají stále menší šanci se do sněmovny dostat než muži. Na kandidátkách všech stran byly totiž zastoupeny vyšším poměrem, než v jakém budou ve sněmovně. Z dřívější analýzy Fóra 50% přitom vyplývá, že za tím stojí i jejich nasazování na kandidátky. Ženy totiž mívají menší šanci na to, aby se dostaly na přední a tudíž volitelné posty.

Nejvíce žen v novém složení Poslanecké sněmovny usedne za vítězné hnutí ANO, které bude mít dohromady 20 poslankyň. Všechny další strany ho následují s velkým odstupem. Šest žen bude hájit zájmy SPD, pět jich do sněmovny vyšle ODS, Piráti a KSČM budou mít shodně po třech poslankyních. Dvě ženy posílí poslanecké kluby ČSSD, TOP 09 a Starostů. Na rozdíl od předchozích voleb nebude ženský element chybět ani v lavicích poslanců KDU-ČSL, kteří mezi sebou budou mít rovněž jednu ženu.

Zajímavé je se podívat i na to, kolik procent poslaneckých klubů tvoří ženy. V tomto ohledu si vedou nejlépe Starostové, ženy totiž tvoří rovnou třetinu jejich poslanců. Nejhůře na tom jsou lidovci, jejich jediná poslankyně Pavla Golasowská představuje 10 procent jejich poslaneckého klubu

Do Sněmovny se dostane menší podíl žen než na kandidátky

Zajímavé je i procento poslankyň jednotlivých stran v poměru k procentu žen na jejich kandidátkách. Před volbami byly ženy nejpočetněji zastoupeny na kandidátkách ČSSD, ty byly ženami zaplněny z takřka 45 procent. Ve Sněmovně budou ale dvě sociální demokratky představovat pouze 13 procent poslaneckého klubu strany.

Podobné je to i u většiny dalších stran. Z devíti stran ovšem existují dvě výjimky. Tou první je vítězné hnutí ANO, jehož kandidátky tvořily ženy z necelých 24 procent, zatímco jejich poslanecký klub je ženami tvořen o něco více než čtvrtinou, jejich poměr tak poskočil o necelá dvě procenta nahoru. Absolutním vítězem tohoto srovnání jsou ale Starostové a nezávislí. Jejich kandidátky byly ženami obsazeny z 23 procent, zatímco dvě poslankyně v parlamentu představují třetinu jejich klubu a přírůstek o 10 procent.

Karlovarský kraj má více poslankyň než poslanců

Výrazné rozdíly jsou i mezi kraji. Například z Karlovarského vyrazí do Poslanecké sněmovny dokonce 60 procent žen. Na druhém konci vah potom stojí Jihočeský kraj, který budou ženy zastupovat pouze necelými osmi procenty.

Fórum 50% před volbami přesvědčovalo veřejnost, aby ženám do Sněmovny pomohli i preferenčními hlasy. „Podle průzkumů veřejného mínění si většina Čechů a především Češek přeje vyšší zastoupení žen v politice,“ řekla k tomu tehdy Kavková.

Jak ale uvádí povolební analýza, zafungovalo kroužkování pouze částečně. Sedm žen se díky němu sice skutečně do poslaneckých lavic dostalo ze zadních pozic kandidátek, zároveň jich ale voliči dostali několik kroužkováním mimo Sněmovnu.

Ve výsledku se tak díky vybírání jmen dostala do poslaneckých lavic pouze jedna žena navíc. Nejúspěšnější u voličů potom byla poslankyně hnutí ANO a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která dostala přes 14 tisíc preferenčních hlasů.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
PremyslOtakar ( 25. října 2017 06:59 )

 Ženy nemají v politice co dělat,jsou horší jak muži,žena je závistivá,mstivá,dokáže se pohádat ze svoji nejlepší kámoškou a už do smrti se ani nepozdraví,Merkelová taky žena teda myslím a co je to za političku?! Thatcherová to taky byla pěkná svina...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa