Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministerstva potřebují průvan, říká Šlechtová a přemýšlí o změně místa v nové vládě

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. října 2017
17:54

Konkrétní podoba nové české vlády je zatím v nedohlednu, s hnutím ANO nechce kabinet nikdo sestavovat. Pokud by ale vítěz nakonec uspěl, Karla Šlechtová by nemusela znovu usednout jen do čela ministerstva pro místní rozvoj. Průvan by podle ní totiž potřebovaly i jiné rezorty. To Richard Brabec, který zaskakoval za Babiše po rezignaci coby vicepremiér, by rád pokračoval na životním prostředí. Šéf státní kasy Ivan Pilný už před volbami prohlašoval, že chce v politice skončit.

Karla Šlechtová, Robert Pelikán, Richard Brabec, Dan Ťok, Ivan Pilný a Martin Stropnický – to je stávající šestice ministrů za hnutí ANO. Že jich bude v příští vládě sedět víc, o tom není větších pochyb. S téměř 30 procenty si hnutí ANO bude diktovat, jaké rezorty obsadí. Udrží se v nich ale stávající šéfové? A chtějí opět do čela?

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová – stále ještě nestranická – na své funkci nelpí a podle vyjádření pro Blesk.cz by si možná ráda vyzkoušela i jiné ministerstvo. „Ráda se pobavím v nejbližší době s Andrejem Babišem. Ministerstvo pro místní rozvoj jsem postavila na nohy, myslím, že jsou i jiné rezorty, které potřebují průvan,“ sdělila. Je to ale zatím podle ní předčasná otázka.

Že nebyla o rozdělování ministerstev v ANO zatím řeč, potvrdil i šéf rezortu životního prostředí a vicepremiér Richard Brabec. „O žádných ministerských postech jsme se zatím nebavili. Ale netajím se tím, že bych rád pokračoval na životním prostředí, pokud by tento rezort obsazovalo hnutí ANO,“ napsal na dotaz, zda by chtěl pokračovat v práci.

Ke své budoucnosti se už ve volebním štábu vyjadřoval podobně také ministr dopravy. „To nezáleží úplně na mně. Pokud by mně takové místo bylo nabídnuto, tak bych ho určitě rád vzal,“ reagoval na podobný dotaz Dan Ťok. I on je stále ještě nestraník, stejně jako Karla Šlechtová.

Kdo téměř jistě v ministerské kariéře pokračovat nebude, to je Ivan Pilný. Poslanec a nástupce Andreje Babiše v čele státní kasy dal už před volbami najevo, že na podzim jeho politické snažení skončí. Za odchodem stojí prý osobní problémy, spekuluje se o zdravotních problémech jeho blízkých.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 24. října 2017 19:05 )

Ve vládě by měli být jen slušní a inteligentní lidé. Navrhuji jen-pro-mne.

11karel11 ( 24. října 2017 18:37 )

Jaké má vzdělání Šlechtová, když se všude cpe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa