Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ať každá strana vede jeden výbor, chtějí lidovci. Babiš neodpověděl

Autor: ČTK - 
23. října 2017
19:43

Představitelé KDU-ČSL dnes na schůzce se zástupci hnutí ANO navrhli, aby každá strana měla předsedu výboru ve Sněmovně. Zda lidovci budou mít místopředsedu Sněmovny, rozhodne celková dohoda stran. O změnách v jednacím řádu Sněmovny je KDU-ČSL připravena jednat, chce ale počkat na celkový návrh, který zahrne všechny úpravy.

„My jsme hovořili o tom, že předpokládáme, že by každá strana měla jednoho předsedu výboru. Nedostalo se nám odpovědi, zda ano, nebo ne,“ řekl novinářům předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci podle něj také mají zájem na tom, aby zůstaly zachovány stejné výbory, jaké byly v předchozí Sněmovně.

Koho by lidovci chtěli do výborů vyslat, nechtěl Bělobrádek předjímat. „Náš poslanecký klub by se měl sejít zítra (v úterý), tam si řekneme, jaké máme personální složení a kdo by eventuálně měl zájem o to předsednictví a jakého výboru,“ řekl.

Představitelé ANO podle lidovců uvedli, že by chtěli, aby Sněmovna měla čtyři nebo pět místopředsedů. Zda jednoho z nich může získat i KDU-ČSL, zatím není jasné. „Já bych bral i tři, ale musíme počkat, jaká bude celková dohoda,“ řekl Bělobrádek.

Diskuse se vedla i o možných změnách jednacího řádu Sněmovny, které navrhuje ANO. Podle lidovců by měl všechny návrhy sepsat kandidát ANO na předsedu Sněmovny Radek Vondráček, poté je KDU-ČSL posoudí s ústavními právníky. „V takových případech je potřeba být velmi opatrný. Tyto věci jsou velmi citlivé, aby nebyly porušovány ústavní principy a aby byla zachována pluralita názoru,“ řekl Bělobrádek, podle něhož i dílčí změny mohou mít významné dopady. „Nesmí to být změna k horšímu, nesmí se omezovat demokratické principy,“ uvedl.

Lidovce podle Bělobrádka oslovila s nabídkou k jednání i ODS. Mluvit by chtěli i s TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí (STAN), mimo jiné o vzájemné podpoře při obsazování výborů, které bude pro personálně menší poslanecké kluby obtížnější. Lidovci získali deset poslanců, TOP 09 sedm a STAN šest.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Pink ( 23. listopadu 2017 17:43 )

Antidemokratický blok s Kalouskem bude zase pod vlivem alkoholu pištět.

dlabec ( 24. října 2017 09:00 )

křiváci KDU koryta vás zajímají ale jít do vlády nest odpovědnost to né jen prachy,křivárny,podrazy vás zajímaji.At už konečně vypadne vedení a vrátí se Cunek!!!!

auslak ( 23. října 2017 23:24 )

žádní troškaři -----když už , tak už , ať to koryto je velké a plné

zednik ( 23. října 2017 20:21 )

Bělobrádek chce tři místopředsedy ze čtyřech max.pěti. Nechtěl by rovnou předsednictví v PS když má těch úžasných 5,80% ? Dobře vydírá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa