Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V ANO už rozdělují funkce. Sněmovně by mohl šéfovat Vondráček

Autor: ČTK, vei - 
23. října 2017
07:09

Vítěz voleb, hnutí ANO, nominuje do funkce předsedy nové Sněmovny dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka. Novinářům to řekl po  jednání zástupců ANO a ČSSD o uspořádání povolební Sněmovny místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Vondráček je vedle Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka součástí vyjednávacího týmu hnutí ANO. 

„Reakce z jejich strany (ČSSD) aspoň mně připadala jako mírně pozitivní, s tímto jménem nemají problém,“ uvedl Faltýnek. Sociální demokraté nominaci podle svých zástupců „vzali na vědomí“ a projednají ji v balíku změn, které ANO chce ve fungování dolní komory. Vyžádali si je písemně.

„Poslanecká sněmovna by měla zůstat možností, kde člověk vystoupí a řekne svůj názor. Nebudeme pro omezení možnosti debaty,“ řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Podle místopředsedy ČSSD a volebního lídra Lubomíra Zaorálka jsou návrhy, které zazněly, docela střízlivé. „Není to něco, co by představovalo revoluční změnu pro fungování Sněmovny nebo nějaké omezení fungování poslanců“ soudí.

Faltýnek zdůraznil, že změny v jednacím řádu nebo ve zvyklostech jednání by měly přispět k tomu, aby Sněmovna i vzhledem k devíti zastoupeným stranám fungovala a byla produktivní.

Hnutí ANO by podle něho nejraději zachovalo nynější počet čtyř místopředsedů Sněmovny, nejvýše jich připouští pět. Podobně hovořili i sociální demokraté, podle Chovance jde o dostatečný počet. „O tom, abychom si nárokovali to místo, jsme debatu nevedli,“ řekl. Připustil ale, že sociální demokraté by se k věci mohli vrátit v dalších kolech jednání. Faltýnek zdůraznil, že ANO nikomu nic nenabízí, zatím jen „sonduje terén“.

Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Sociální demokraté také oznámili představitelům ANO, že jsou vzhledem k hubenému volebnímu výsledku připraveni jít do opozice. „K vládě jsme se ve své podstatě nedostali, řekli jsme, že jsme připraveni hrát se svým výsledkem opoziční roli,“ uvedl Chovanec. Také Faltýnek řekl, že o vládě se se zástupci ANO a ČSSD „v podstatě nebavili“.

Chovanec uvedl, že představitelé ANO se zmínili o možnosti předčasných voleb, Faltýnek to ale následně popřel. „Padlo to z jejich strany jako zlá varianta,“ uvedl Chovanec. Úřadující předseda ČSSD si je prý nepřeje, podle sociálních demokratů je ale otázka, zda předseda hnutí Andrej Babiš volební vítězství zúročí. „Nebral bych to jako nějaké zásadní téma, ale to téma tady na světě bezesporu je, když se podíváme na stav mandátů,“ podotkl Chovanec.

Video  Monika Babišová po triumfu ANO: Odjíždím na dovolenou se synem. Svatební cesta zatím v plánu není  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Určitě se k předčasným volbám nekloníme, dopadly by zhruba stejně,“ zdůraznil Faltýnek. Veřejnost by předčasné volby podle něho nevnímala kladně. „Naším úkolem jako vítěze voleb je najít funkční model, který bude umožňovat realizovat náš program,“ řekl místopředseda hnutí. Věří, že se kabinet podaří sestavit, vyjednávací proces je podle něho na začátku. Uskuteční se ještě několik kol jednání se všemi sněmovními uskupeními.

Už v neděli se zástupci hnutí ANO setkali s komunisty a zástupci Starostů a nezávislých. Dnes je na programu schůzka s KDU-ČSL a hnutím SPD Tomia Okamury. Na první povolební schůzce se navíc odpoledne potká v Lánech Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem.

 Výsledky voleb a další jednání si připomeňte zde: 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
oldedek ( 23. října 2017 12:16 )

Co já jsem se svým kamarádům a známým navysvětloval, jak je důležité dát svůj hlas straně Mýly Zemanů, Velebovi, Mynářovi, Nejedlýmu proto aby ta poctivost, dobrota a slušnost mezi námi vykvetla jako ta růžička a vono ho... Moc , moc mne to mrzí, moc - to konečné číslo zisku a vzhledem k mému vzdělání - které mi znemožnili američtí imperialisté - to neumím bohužel ani přečíst, bohužel ...

zednik ( 23. října 2017 11:46 )

Vondráček je dobrá volba.

zadnice ( 23. října 2017 11:38 )

Vondráček by jistě byla mnohem lepší a slušná volba než dosavadní předseda, nebo bývalá Němcová!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa