Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

ČSSD se mimořádně sejde až v dubnu. Řeší i mnohamilionový výpadek

Autor: ČTK, zst - 
22. října 2017
20:50

Mimořádný sjezd ČSSD by se měl konat v Hradci Králové 7. dubna, řekl po dnešním večerním jednání užšího vedení strany novinářům úřadující šéf sociální demokracie Milan Chovanec. V tento den ČSSD slaví 140. výročí založení. Šéfové ČSSD se ze sídla strany odebrali do Sněmovny na jednání s představiteli hnutí ANO. Podle Chovance grémium řešilo technické věci, ale také taktiku pro jednání.

Ministrovi vnitra není cizí názor, že by strana měla být v opozici. Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka volby ukázaly, jaká má vládní soužití s ANO rizika.

„Sjezd navrhujeme 7. dubna, je to v den 140. výročí sociální demokracie,“ uvedl Chovanec. Podle Zaorálka je to v současné chvíli po volebním neúspěchu trochu masochistické. „Ale takto se to sešlo,“ žertoval. Dnešní večerní debata s ANO se bude týkat pouze Sněmovny, půjde o první kontakt, na kterém si strany navzájem řeknou, co by si představovaly.

Chovanec před jednáním řekl, že se spolustraníky bude řešit technické věci, ale i přípravu na debatu s představiteli ANO. „Dostali jsme mandát, s kterým tam jdeme. Pokud se nic nezmění, tak platí. Po tom prvním nárazu s volební realitou se chceme bavit o taktice nebo řešit finanční dopad (voleb) na sociální demokracii a otázky spojené s jejím chodem,“ řekl Chovanec. Jenom za hlasy letos ČSSD získala o 65 milionů korun méně než před čtyřmi lety, o další miliony přijde kvůli ztrátě mandátů.

Chovancovi není cizí názor, že ČSSD by mohla skončit v opozici. „Může to tak dopadnout, za každou cenu se nebudeme prodírat do nějakého vládního řešení, které nebude důstojné. Je třeba vyjednávat o racionální správě ČR. Platí, že nemůžeme jít (do koalice) s (předsedou ANO) Andrejem Babišem, který je obviněn, jsme pozvaní na debatu o sestavení Sněmovny, o tom se ta debata povede,“ konstatoval k nedělní schůzce. Po zvolení do Sněmovny bude mít Babiš, který byl kvůli dotační kauze Čapí hnízdo před volbami obviněn, znovu imunitu a dolní komora bude zřejmě o jeho vydání k trestnímu stíhání opět hlasovat.

Lubomír Zaorálek dovedl svou stranu k zisku pouhých sedmi procent hlasů. Lubomír Zaorálek dovedl svou stranu k zisku pouhých sedmi procent hlasů. | David Malik / Blesk

Sociální demokraté nechtěli odhalit, jaké mají ambice ohledně postů ve Sněmovně. „ČSSD se svými sedmi procenty si nebude diktovat,“ připustil Chovanec. Na jednání lídrů stran bude za ČSSD chodit on. V případě schůzek ve dvou se k němu připojí Zaorálek, v širších sestavách postupně přibývají současný šéf Sněmovny Jan Hamáček a premiér Bohuslav Sobotka. Současného předsedy vlády by se týkala jednání o vládě.

Zaorálek: Zaplatili jsme za koalici s Babišem

ČSSD podle Zaorálka zaplatila za to, že byla v koalici s Babišem. „Volby ukázaly, jaká rizika mělo pro nás to soužití, nebyly pak srozumitelné výhrady, které jsme k němu v závěru měli,“ řekl ministr zahraničí. Na pořadu dne jsou podle něj debaty o sestavení Sněmovny, jednání o vládě je na vítězném ANO.

Zaorálek uvedl, že sociální demokraté budou v nové Sněmovně znovu hlasovat pro to, aby šéf ANO Babiš i jeho místopředseda Jaroslav Faltýnek byli vydáni k trestnímu stíhání.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dlabec ( 23. října 2017 11:22 )

Vedení CSSD copak jste se zbláznili okamžitě zmizte s politiky jinak příšti voby končí politická strana CSSD jako strana zloděju,prospěchářu kteří se zuby nechty drží koryt hanba vám stydíme se že jsme vás volili!!!

XLADI ( 23. října 2017 07:29 )

Protože jsou ve vedení ČSSD jen prospěcháři a ne moc bystří lidé navíc odrtžení od reality všedního života. Na jaře, než jsem slyšel od jednoho volebního lídra, jak se ani za nic nebudou vymezovat proti Babišovi, že si pojedou svůj kampaň a nebudou na nikoho házet špínu a srovnávat. Jak to bylo víme a hlavně po projetých krajských volbách hlavně v Královéhradeckém kraji, kde měli koalici pomalu dřív, než se sečetlo a vítěze voleb odstřihli to byla pěkná špína. Prorokoval jsem že se jim to vrátí i s úroky a taky že jo. Ani po těch krajskách volbách neprovedli žádnou snahu o změnu k lepšímu, navíc odstřihli těch pár charismatických tváří, které vyhrávali volby(Zimola). Ale ten pohled jak jsou zklamaní stojí za to. Lepší by to bylo ještě kdyby neprošli Lidovci a Kalousek. Ale že neprošel Herman tak aspoň něco

zednik ( 22. října 2017 23:49 )

Zaorálek: Zaplatili jsme za koalici s Babišem Bohužel doteď nic nepochopil. Zaplatili za to, jakým způsobem vedl volební kampaň. Bylo tristní ho poslouchat. Žádné fakta, žádná vize, jen jak kolovrátek furt dokola opakoval, že Babiš je trestně stíhaný (což doteď není pravda, ale dobře se to některým voličům poslouchá. Tak z nějaké milosti a blbosti voličů uhráli aspoň těch trapných 7%)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa