Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman volil „přítele Ringo Čecha“ s manželkou sám. A kampaň prý stále nedělá

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
22. října 2017
17:55

Pouze Miloš Zeman a jeho manželka Ivana volili v jednom z okrsků pražských Stodůlek lídra Strany práv občanů (SPO) Františka Ringo Čecha. V pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech vysvětlil Zeman proč. Svého hlasu nelituje a nepovažuje ho za vyhozený, chtěl Čechovi udělat radost. Dál trvá na také na tom, že kampaň k prezidentským volbám stále nedělá, jakkoli se ve schránkách objevil leták na jeho podporu.

„Já mám Frantu Ringo Čecha nesmírně rád, je to můj dobrý přítel a chtěl jsem mu udělat radost,“ vysvětlil Miloš Zeman, proč s manželkou Ivanou hlasoval v pátek na Lužinách pro SPO a jejího republikového lídra. Čech dostal v celé Praze pouze 477 preferenčních hlasů.

Pohořeli i Zemanův lékař a Mynář

Někdejší zemanovci opět ve volbách pohořeli. Získali celkem 18 556 hlasů, což stačilo na pouhých 0,36 procenta a zůstali daleko za branami Poslanecké sněmovny. Při předchozích volbách v roce 2013 měli přitom 1,51 procent – tehdy aspoň dostali stokorunu od státu za každý hlas.

Ve Zlínském kraji, kde opět kandidoval i prezidentův kancléř Vratislav Mynář, to bylo o něco lepší (0,66 procenta). Mynář si připsal preferenčních hlasů 70 a předběhl ho i Zemanův osobní lékař Lubomír Nečas s 204 preferenčními hlasy. Jednička kandidátky na Vysočině, senátor Jan Veleba, dostal 135 preferenčních hlasů.

Zeman kritizoval „bláznivého úředníka“

Zatímco neúspěch SPO Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech dál nekomentoval, poměrně si „užíval“ neúspěch TOP 09 vedené Miroslavem Kalouskem, kterému doporučil, aby rezignoval.

Podle něj měla Topka nejen program Antibabiš, ale šila i do něj. „Já bych teda ještě doplnil program Antizeman, aby to stálo na obou nohou. Já jsem sice nekandidoval, ale to neznamená, že by na mě TOP 09 permanentně neútočila,“ postěžoval si Zeman a o Kalouskovi prohlásil mimo jiné, že je „antilídrem“, který zaručeně odrazuje voliče. 

Připomněl také Kalouskovu podporu pro dalšího z kandidátů v prezidentské volbě, Jiřího Drahoše. Zeman přitom s výhledem na nadcházející volby popřel, že by dělal kampaň, jak míní i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který vede Jan Outlý.

„Jeden bláznivý úředník kdysi konstatoval, že dělám kampaň proto, že nějaký můj stoupenec teď vydal leták s mým životním příběhem. No já nemohu nikomu bránit, aby toto udělali. Dokonce teď čtu nějakou knihu, která o mně vyšla a která je k mému překvapení docela sympatická. Jak se to sakra jmenuje? Talentovaný pragmatik, nebo tak nějak,“ dodal Zeman v živě vysílaném pořadu Blesk.cz.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kov3 ( 22. října 2017 21:09 )

V Česku ešte nemáte demokratické voľby ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa