Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman vyzdvihl „nekorektního“ Klause ml. Zmínil i Babišovo „milované dítě“

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová, Jaroslav Šimáček - 
22. října 2017
18:10

Vláda ANO s ODS není podle prezidenta Miloše Zemana moc pravděpodobná kvůli sporům o Babišovo „milované dítě“ EET. Vylučovat ji ani tak nechce. Za úspěchem Václava Klause ml., který získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech pražských kandidátů ODS, pak vidí odmítnutí politické korektnosti a jasné názory. Občanští demokraté by jeho osobní úspěch měli podle Zemana brát v potaz.

„Jsou razantní, mají tah na branku a mají naprosto jasné názory, které nehalí do hávu politické korektnosti,“ řekl k rodině Klausových v souvislosti s úspěchem syna někdejšího prezidenta Miloš Zeman. Zmíněné atributy byly podle něj klíčem k úspěchu. „Rozhodně je to výrazná tvář, preferenční hlasy to potvrzují. Jsou politici, kteří je ignorují a ignorují vůli voličů, a jsou politici, kteří si jich váží. Já vždy patřil k té druhé skupině,“ doplnil.

Úsilí pana profesora Fialy vybudovat silnou pravicovou stranu, je oprávněné a rozumné. Četl jsem jeho knihu. Stejně tak bych si přál, aby zde existovala i silná levicová strana. Když převažuje jedno nebo druhé, tak se dějí věci – zneužití mocenského postavení, korupce a tak dál,“ komentovala hlava státu výsledek ODS s tím, že levice byla v podstatě ve volbách rozdrcena. ČSSD získala 7,27 % hlasů, KSČM pak jen o málo víc. Každá ze stran obsadí ve Sněmovně 15 křesel.

„Proč by se Babiš vzdával EET, když funguje?“

„Tady je několik variant budoucího koaličního uspořádání. Budu pozorně sledovat průběh vyjednávání. Jednou z variant, kterou preferuje pan Faltýnek, je obnovení koalice ANO, ČSSD a lidovců. Měla by 102 nebo 103 mandátů (103, pozn. red.). To je jedna z variant. Nemůžeme vyloučit ani variantu s ODS,“ reagoval Zeman na dotaz ohledně povolebního uspořádání.

„Já bych rád viděl sociální demokracii ve vládě, ale záleží to na vítězi voleb, v druhé řadě na sociální demokracii samotné. Jestli bude hrát uraženou, nebo půjde do pragmatického řešení. ODS se razantně vymezuje proti EET, což je Babišovo dítě, milované, které se chová dobře. Nechápu, proč by se tohoto dítěte kvůli koalici ODS mělo hnutí ANO vzdát,“ řekl ke spolupráci Babiše s nejsilnější pravicovou stranou.

„Toto spojení by poněkud vychýlilo tu českou politickou scénu doprava. My jsme z velké části levicový národ. Národ, který byl zhnusen několika levicovými politiky, ale to na tom nic nemění. V budoucnosti by to přineslo celou řadu protestů,“ doplnil Zeman svůj pohled na možnou dvojkoalici, která by „třetího do party“ nepotřebovala.

Kalousek by měl rezignovat, míní Zeman

Kriticky se bývalý předseda ČSSD postavil k výsledku další z pravicových stran TOP 09. „S bídou se vyškrábala na pět procent, takže asi by bylo dobré, aby rezignoval,“ myslí si Zeman o předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Připomněl, že si Kalousek vytyčil dva cíle – deset procent a „dostat pana Drahoše na Hrad“.

Kromě „programu Antibabiš“ se prý navážela strana i do něj. „Já bych teda ještě doplnil program Antizeman, aby to stálo na obou nohou. Já jsem sice nekandidoval, ale to neznamená, že by na mě TOP 09 permanentně neútočila,“ postěžoval si Zeman. „Vy si opravdu myslíte, že voliči jsou tak blbí, aby uvěřili straně – kromě těch migrantů – která jenom hlásá nenávist, zášť, závist, závist vůči úspěšným? Vždyť ta topka nic v životě nedokázala,“ rýpl si také.

O KDU-ČSL Zeman nyní pronesl, že ze Sněmovny „nezmizeli, i když tam prolezli s odřenýma ušima“, podle něj se v minulosti „chlubili cizím peřím“.

Narážel na billboardy, kde lidovci „na sebe vztáhli podporu starostů“. Starostové a nezávislí (STAN) měli podle něj po „rozvodu“ s lidovci přijmout alespoň nabídku KDU-ČSL a získat místa na jejích kandidátkách.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hrdadaxo ( 23. října 2017 07:26 )

Iba v tomto prípade môže oligarcha viesť boj proti oligarchom, cudzinec proti emigrantom a promiskuitný jedinec boj za rodinné hodnoty.

kofila ( 22. října 2017 22:06 )

A aby to bylo dokonalé, tebe by si měli vzít za tiskovou mluvčí

mdada49 ( 22. října 2017 20:28 )

Jenom blbeček a duševní mrzák hodnotí vizáž, obzvláště, když je postižení z důsledku nemoci, nebo třeba úrazu .....četli jste někdy jeho články ? Má vždy opravdu rozumné, smysluplné a srozumitelné příspěvky. Jenomže to primitiv nikdy nedokáže ocenit.

avina ( 22. října 2017 19:29 )

Fotka u článku je drsná- sebestředný Klaus ml. by měl....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa