Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman bez milosti: „Sobotko, sklapni!“ ČSSD přeje i po debaklu vládní účast

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
22. října 2017
16:00

Sociální demokracii sám jako předseda přebíral v době, kdy měla sedmiprocentní podporu. Teď si prezident Miloš Zeman už jako prezident nebral v hodnocení stávajícího vedení ČSSD servítky. Strana získala 7,27 procenta a pouhých 15 křesel, což je nejméně v její historii. „Nechci teď tančit na ničím hrobě, pouze říkám, je mi to líto,“ uvedl Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech, dokonce popřál ČSSD vládní účast. Na jednom „hrobě“ si však přece jen „zatančil“. Na tom, který patří končícímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

„Myslím, že hnutí ANO má tah na branku, v jehož čele stojí jeho lídr,“ připomněl Miloš Zeman při živém vysílání pořadu S prezidentem v Lánech. Dlouhou dobu ČSSD upozorňoval, že s tímto lídrem nemůže vyhrát volby ani hrát důstojnou roli. 

ČSSD proto nyní Zeman vytkl, že v jejím čele neskončil Bohuslav Sobotka dříve. A držel se své funkce „jako jistá materie košile“. „Bohuslav Sobotka by měl po svém výsledku pouze a jedině mlčet. Angličané vykřiknou takovou výzvu, kterou nebudu překládat: Shut up,“ míní po volbách Zeman.

Zeman: Místo Sobotky měl přijít někdo schopnější

Prezident Zeman připomněl také období tzv. lánského puče, tedy schůzky v Lánech za Sobotkovými zády s dalšími členy ČSSD včetně Michala Haška a Milana Chovance. „Ale den po schůzce v Lánech, kde bylo asi pět lidí, se konalo zasedání předsednictva ČSSD, kde bylo 33 lidí. A toto předsednictvo v poměru hlasů 20 ku 13 vyzvalo po volbách Bohuslava Sobotku k rezignaci,“ upozornil Zeman.

„Já, kdyby mě někdo vyzval k rezignaci, tak se urazím, prásknu dveřmi a odejdu. Bohuslav Sobotka se své funkce držel – no, jako jistá materie košile – ale v každém případě jeho mladí sociální demokraté ho tenkrát zachránili, takže ta strana padala dál,“ připomněl Zeman dle něj jednu z příčin současného neúspěchu ČSSD.

„Tehdy před dvěma lety, kdyby on měl jistou míru cti v těle a vyhověl výzvě ke své rezignaci, tak se tam mohl objevit kdokoli jiný, kdokoli nový, kdokoli energičtější a schopnější. A také někdo se životními zkušenostmi, se svým životním příběhem. Rozumíte, to by měl být člověk, který už něco v životě dokázal, a ne jenom, že celou dobu dělal pouze politiku,“ vytkl dále Zeman Sobotkovi. Podle něj už by měl Sobotka mlčet, Zeman použil anglický výraz „shut up“, „sklapnout“.

Vzpomněl neshody s Paroubkem

Angažování Lubomíra Zaorálka coby volebního lídra přišlo podle Zemana pozdě. „Neznám v Evropě premiéra, který jeden týden podá demisi a druhý týden tuto demisi odvolá. Jsem zvyklý jednat s dospělými lidmi, nemám rád nedospělé lidi, a když jsou dokonce v politice, tím hůř,“ připomněl Zeman období vládní krize, kdy letos mával na premiéra Sobotku na Hradě holí. 

„Knížecí rady“ však nyní Zeman dávat ČSSD nechtěl. „Já od roku 2007 kvůli neshodám s Jiřím Paroubkem nejsem členem sociální demokracie, a proto si neosobuji právo rozhodovat, kdo má a kdo nemá odejít. Myslím si, že to rozhodne sjezd, který bude na jaře příštího roku,“ uvedl Zeman.

„Nicméně ta věta, která tam zazněla na tiskové konferenci, že nikdo z nás nenese osobní odpovědnost, ta věta je naprosto nesmyslná,“ rýpl si do současného vedení sociálních demokratů. „Při vší úctě k volebnímu lídrovi, ta odpovědnost je týmová,“ doplnil.

Video  Miloš Zeman: Sobotko, zklapni!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Předsedou ČSSD byl Miloš Zeman od února 1993 do dubna 2001. Nahradil Jiřího Horáka, po něm následoval Vladimír Špidla. Byl to právě Zeman, kdo uzavřel s Klausovou ODS tzv. opoziční smlouvu po předčasných volbách v roce 1998, kterou si zaručil za cenu ústupků podporu své menšinové vládě. Ve volbách tehdy sociální demokraté pod Zemanovým vedením brali 74 mandátů za 32,3 procenta hlasů (ODS skončila druhá s 27,7 procenty a 63 mandáty). Co by za to dnešní ČSSD a ODS daly.

Vůči sociální demokracii má dnes Zeman „nostalgický a sentimentální vztah“. „Já jsem sociální demokracii věnoval osm let svého politického života. A taky jsme začínali přesně na sedmi procentech. No a za pět let, v roce 1998, z těch sedmi procent bylo 32 procent, protože ta strana měla tah na branku. No a teď se tedy vracíme nikoli do bodu nula, ale do toho sedmiprocentního výchozího bodu. A já toho hluboce lituji,“ dodal Zeman k aktuálnímu volebnímu výsledku ČSSD.

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 23. října 2017 12:40 )

Zdenku, proč tak brečíš nad ztracenou demokracií v Česku ? Vždyť tady nikdy žádná demokracie nebyla.

marais ( 23. října 2017 09:28 )

Proč president kritizuje Sobotku, který měl skoro nejlepší výsledky vládnutí od r. 1989???????? On má volby před sebou, tak at raději mlčí.

avina ( 22. října 2017 19:23 )

Mi se líbil začátek předvolební debaty představitelů stran s Moravcem. Ten při " vstupu" zakopl a letěl přes celé podium až k diskutujícím. Shrnul se mu koberec!?

dlabec ( 22. října 2017 18:59 )

Zeman má pravdu a s nim Marxová která jedina řekla že je chyba vyhodit to nejlepší co koalice měla místo toho aby vykopli Sobotku a vládli v pohodě jako zatím nejlepší vláda dál.Němci,Rakušané evropa to nepochopili proč se dělají křivárny,podrazy,humus na politika který je nejlepší ministr fanancí i v evropě smazal 640miliard dluhu Kalouska Sobotky přidal duchodcum lidem na platech atd a křiváci koalice na něj vytáhnou dest let starou dotaci kterou mu přiklepl Sobotka Kalousek Ráth.Přitom ODS TOp CSSD KDU zde kradli v miliardách rabovali,tunelovali církevní,OKD,alkoholová,solární, mafie,mostecká,severozápad,kantýnská vládla místo premiera s Rittinkem,Topolánek,Dalík,Bem Janoušek,Gros,Ráth a jmenovanou mafii, zločincema. Bertoši,Farský tento výkvět mafie vám nevadí to je vaše kravní skupina vy budete také neštěstí politiky!!!

ivoadler ( 22. října 2017 18:36 )

ČSSD byla před volbami hodně nečitelná. Nejdřív demise nedemise, pak triumvirát ve kterém jsme nevěděli, kdo je kdo. O dalším nemluvě. Vinu za tento stav nese nelídr Sobotka. Vedoucí garnitura ČSSD by měla odejít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa