Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman pověří Babiše sestavením vlády. Okamuru a Bartoše chválil, Kalouska smetl

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. října 2017
15:20

Babišovo ANO ovládlo Česko, sněmovní volby vyhrálo ve všech krajích. Co na to Miloš Zeman? Pochválil šéfa ANO Andreje Babiše, vážit bychom si podle něj však měli i dalších lídrů – Tomia Okamury či Ivana Bartoše, uvedl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. „Není to populista, je to pragmatik,“ prohlásil Zeman o Babišovi. Pověří ho sestavením vlády, názor by změnil jen ve chvíli, kdyby Babiš neměl o úřad zájem.

Podle prezidenta Zemana by žádný politik „neměl mistrovat občany a radit jim, koho mají volit“. „Rozhodujícím faktorem pro úspěch nebo neúspěch jakékoliv politické strany nebo hnutí je osobnost jejího předsedy. No a tady vyčnívají tři výrazné osobnosti. Za prvé samozřejmě Andrej Babiš, za druhé s velkým odstupem Tomio Okamura a spolu s ním Ivan Bartoš za Piráty. A my bychom si měli těchto lidí vážit, protože dovedli svoje strany k relativnímu úspěchu,“ shrnul Zeman exkluzivně pro Blesk.cz.

Zeman: Neuvěřitelný propad ČSSD, Kalousek by měl skončit

Na opačném pólu „neuvěřitelně propadla“ nejstarší česká politická strana, upozornil Zeman na neúspěch ČSSD. Nechce prý tančit na ničím hrobě, nad výsledkem ČSSD projevil lítost. „Dojdeme k závěru, že to bylo neosobností jejího předsedy. No a něco podobného je i TOP 09,“ vychutnal si také stranu Miroslava Kalouska, který by podle něj měl rezignovat.

„TOP 09 opravdu ztratila polovinu mandátů a málem se nedostala do Sněmovny. A kdyby nebylo Dominika Feriho, tak by tam asi nebyla. TOP 09 má podle mého názoru antilídra, tedy Miroslava Kalouska, který její voliče spolehlivě odpuzuje,“ prohlásil Zeman.

Jednání o volebních koalicích musí v první řadě vést vítěz voleb, prezident má maximálně „poradní nebo doporučující hlas“, upozornil Zeman a chce respektovat, jakého koaličního partnera si ANO vybere. Bude se nyní proto snažit pomoci takovému procesu, „aby zde vznikla silná a akceschopná vláda“.

Babiše s „osobním kouzlem“ chce Zeman jmenovat premiérem

ANO zvítězilo se ziskem 29,64 procent a 78 křesel v nové Sněmovně. Zeman se nyní chystá jmenovat premiéra a tím bude podle něj Andrej Babiš. „Dodržuji své sliby a slib zněl – jmenuji premiérem vítěze voleb,“ podotkl Zeman.

„Chci dosáhnout toho, aby, když jmenuji premiéra - a tím bude Andrej Babiš - aby byla, ne-li jistota, tak alespoň vysoká pravděpodobnost, že tento premiér uspěje při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. A kdyby ne, připomínám, že podle Ústavy mám ještě jeden pokus. A třetí pokus má předseda Poslanecké sněmovny,“ připomněl Zeman. Existuje však i varianta, že by nejmenoval premiérem Babiše?

Muselo by prý dojít k tomu, že by sám Babiš „od toho utekl“. „Co už tedy mezi námi utekl jednou. Já jsem byl ochoten ho podržet ve funkci ministra financí,“ připomněl Zeman období vládní krize, kdy Babiš skončil v Sobotkově vládě. Podle něj bylo velkou chybou z funkce ministra financí odejít.

Sejdou se v pondělí, Čapí hnízdo nevadí

S Babišem se Zeman chystá sejít v Lánech v pondělí. „Víte, on má určité osobní kouzlo,“ dodal k Babišovi Zeman. Ve většině názorů s ním prý souhlasí, s některými ne. Chválil Babišovu knihu O čem sním, když náhodou spím. Zato volební program ANO byl podle něj „strašlivě nudný“.

Ani kauza Čapí hnízdo a případné druhé vydání Babiše Sněmovnou by pro Zemana nehrálo roli. „Kdybych byl poslancem hnutí ANO, tak ne kvůli elementární loajalitě vůči svému předsedovi, ale kvůli vlastnímu přesvědčení bych hlasoval proti vydání. Celou tuhle kauzu jsem označil jako policejní provokaci,“ podotkl Zeman. Vyšetřování tohoto typu se u nás vleče léta, poznamenal prezident a podle některých právních rozborů se Babiš žádného trestného činu nedopustil, upozornil Zeman. 

Babišovy chyby? Konstantní odpor vůči euru, míní Zeman

Zeman po vyzvání moderátorem Davidem Vaníčkem jmenoval tři pozitiva a tři negativa Andreje Babiše, který dle něj „především díky sobě dostal 30procentní důvěru voličů“. „Pozitiva – obrovská a úžasná pracovitost, to za prvé. Za druhé organizační talent, kterým vybudoval silné politické hnutí. A třetí pozitivum: Schopnost rychle reagovat,“ chválil Babiše.

Pak přešel k negativům. „Za prvé: málo se vyzná v zahraniční politice. To znamená – mluví sice perfektně třemi jazyky, ale málo se vyzná v otázkách, které jsou spojené s EU, s NATO, ale zejména s naším pronikáním na východní trhy, to znamená Čína, Rusko a další země,“ vytkl Zeman Babišovi.

„Druhé negativum: Myslím si, že jeho odpor vůči euru je konstantní, místo toho aby byl podmíněn odchodem Řecka z eurozóny. V okamžiku, kdy by Řecko z eurozóny odešlo, tak není důvod, aby ČR nevstupovala do společné měny,“ míní prezident. A přidal i třetí Babišovo negativum. „Zatím jsem z něho nevyrazil kladné stanovisko k mému oblíbenému kanálu Dunaj-Odra-Labe,“ dodal Zeman.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kretenos500 ( 24. října 2017 10:41 )

My, levicoví debilové, jucháme nadšením nad dojemným spojením soudruha Zemana a soudruha estébáka Babiše. Čest práci!

oldedek ( 23. října 2017 12:53 )

Co já jsem se svým kamarádům a známým nahučel, jak je důležité dát svůj hlas straně Mýly Zemanů, Velebovi, Mynářovi, Nejedlýmu proto aby ta poctivost, dobrota a slušnost mezi námi vykvetla jako ta růžička a vono ho... Moc , moc mne to mrzí, moc - to konečné číslo zisku vzhledem k mému vzdělání - které mi znemožnili američtí imperialisté - neumím bohužel ani přečíst, bohužel ...

irmma ( 22. října 2017 22:45 )

Jestlipak Zeman ví, co mají v programu piráti. https://www.youtube.com/watch?v=6TCVk63LMig&feature=youtu.be

sitra ( 22. října 2017 22:14 )

Psal jsem dva prispevky,tak kde pak jsou Máro? Internetovej magu?

noacojezase ( 22. října 2017 22:14 )

Karel Spící, jako ministr, zprivatizoval Becherovku(aby to rodinné stříbro zůstalo v českých rukou) z peněz daňových poplatníků a pak ji střelil frantíkům(určitě se ztrátou).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa