Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volební rekordman Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Vystřídá Kalouska?

Autor: jer, ČTK - 
22. října 2017
14:00

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v minulosti opakovaně předvedl, že umí sbírat hlasy. V sobotu se konečně „rozhoupal“ a po rozchodu s ODS podal přihlášku do TOP 09, kterou zatím reprezentoval jako nestraník. Strana vedená Miroslavem Kalouskem se přitom vzpamatovává z volebního debaklu, kdy jen díky pražskému výsledku překonala pětiprocentní hranici a udržela se ve Sněmovně.

Pospíšil řekl, že o jeho možné kandidatuře do vedení strany je nyní předčasné mluvit, když ještě není ani členem. Zdůraznil však, že s TOP 09 intenzivně spolupracuje již více než tři roky jako její europoslanec.

Šéf strany Miroslav Kalousek po těsném vstupu TOP 09 do Sněmovny zatím neřekl, zda by chtěl stranu dál vést. Oznámí to na úterním zasedání vedení. Sněm má TOP 09 naplánovaný na poslední listopadový víkend. Mohl by Pospíšil Kalouska vystřídat? I v ODS se předsedou stal Petr Fiala jen krátce poté, co vstoupil do strany.

K podání přihlášky se prý Pospíšil rozhodl ve chvíli, kdy TOP 09 měla v průběžných výsledcích mezi třemi a pěti procenty hlasů. Potřebnou pětiprocentní hranici strana překročila až v závěru sčítání díky lepšímu výsledku ve větších okrscích, především v Praze. „Bylo to symbolické gesto, když někteří už si mnuli ruce a TOP 09 pohřbívali. Já věřím v její budoucnost,“ řekl.

Své možné větší zapojení do české politiky zatím nechtěl příliš komentovat. „Jasně jsem řekl, že vstupuji do TOP 09, poslal jsem přihlášku na Prahu 6, teď záleží na členech v Praze 6, zda mě přijmou, z mé strany je podaná,“ uvedl. Spolupráce s TOP 09 byla podle něj intenzivní i v předchozích letech.

Kalouskovu stranu podle Pospíšila čeká vnitrostranická debata o další budoucnosti. Pospíšil je rád, že ji povede v roli strany zastoupené ve Sněmovně. „Nechci nyní vysílat signály, že chci někam kandidovat, když nejsem ani členem, ale když mě dnes někteří členové třeba z Jižní Moravy oslovují, tak si toho velmi vážím,“ uvedl. Předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula v neděli na sociálních sítích uvedl, že Pospíšila navrhne na nového předsedu.

Video  Ovčáček vs. Pospíšil o Trumpovi: Má se Česko bát kvůli lásce Trumpa k Rusku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pospíšil byl v minulosti členem ODS, za kterou se stal ministrem spravedlnosti. Později ale ze strany odešel a domluvil na spolupráci s TOP 09. Za ni získal mandát europoslance, kterým je doposud. TOP 09 získala ve sněmovních volbách 5,31 procenta hlasů a zaznamenala oproti předchozím sněmovním volbám propad o více než polovinu.

CELKOVÉ VÝSLEDKY VOLEB 2017 NAJDETE NA BLESK.CZ ZDE

DŮLEŽITÉ INFORMACE O VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 26. října 2017 08:39 )

blamal....bacha,aby ti nepraskla žilka...

Milann ( 23. října 2017 13:42 )

Víte proč se Topka zachránila na poslední chvíli,protože vytáhli hráběte na chvilku z mrazáku.

Milann ( 23. října 2017 13:37 )

Protože nemá čas,dělá děti s Mor..... a ne a ne se to povést.

snehulak ( 23. října 2017 09:49 )

Nikoli zdenekk je dozajista Kalouskův osobní vlez***ka. A mozná sice dobře placený, ale možná i skutečně hladový, protože když odtud zasmraděný vyleze, hnusí se mu i ty největší dobroty.

snehulak ( 23. října 2017 09:46 )

Vystřídá Kalouska? Co to je za přiblblý titulek? Nebo si i v Blesku děláte srandu z toho, že Mirda zůstane předsedou, i kdyby v příštích volbách měla TOPka jediné jedno křeslo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa