Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Krásný účes na kariéru nestačí,“ míní Zeman o Ferim. Toho varovali rodiče

Video se připravuje ...
Autor: Tadeáš Provazník, simao - 
23. října 2017
05:40

Jedním z hrdinů sněmovních voleb se stal Dominik Feri (21), který kandidoval za TOP 09. Nejenže se stal nejmladším poslancem, ale zároveň ho lidé vykroužkovali z posledního místa na pražské kandidátce. V rozhovoru pro Blesk.cz se student práv a teplický radní svěřil, že jde do neznáma, ale věří, že je k tomuto skoku připravený. Nad úspěchem Feriho se pozastavil i Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

„TOP 09 opravdu ztratila polovinu mandátů a málem se nedostala do Sněmovny. A kdyby nebylo Dominika Feriho, tak by tam asi nebyla,“ komentoval volební výsledek 5,31 procent hlasů Kalouskovy strany Miloš Zeman v živě vysílaném pořadu Blesk.cz. 

Zeman popřál Ferimu, aby uspěl

Dominika Feriho, který se do Sněmovny dostal vykroužkováním z 36. místa kandidátky, pochválil prezident ještě jednou. Ale varovně zdvihl prst. „Do Sněmovny se dostalo mnoho mladých lidí, někteří z nich uspěli, jiní neuspěli a zahynuli v dalším volebním období. Já bych přál Dominiku Ferimu, aby uspěl,“ vzkázal Zeman.

Feriho program prý však nečetl. „Jistě oba dva uznáme, že krásný účes, ne úsměv, ten možná taky, na politickou kariéru nestačí,“ podotkl prezident při rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem. TOP 09 při něm vytkl, že měla nejen program Antibabiš, ale i program Antizeman.

Feri: Jsem před životní příležitostí

Blesk.cz: Dostal jste se do Sněmovny z posledního místa kandidátky v Praze díky preferenčním hlasům, čekal jste to?

Ne. Myslel jsem si, že dostanu třeba tři procenta preferencí.

Kolik jste dostal preferenčních hlasů?

Zakroužkovalo mě asi devatenáct procent z voličů, kteří volili TOP 09, kolik to přesně bylo na počet, ale zatím nevím.

Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se TOP 09 vůbec dostane do Sněmovny, byl jste nervózní?

Ano, byl jsem opravdu orosený, jakmile ale začaly chodit výsledky preferenčních hlasů z Prahy, tak to začalo být zajímavé.

Co vás jako první napadlo, když jste zjistil, že budete poslancem?

Řekl jsem si, je to je sakra vůbec možné, a také jsem si uvědomil, že maminka asi zrovna doma pláče. Je mi 21 let a vykonávat ten mandát v tomto věku bude hodně velký zápřah. A rodiče mě varovali, abych do politiky nešel, proto se musím pořád obhajovat a opakovat, že jim nedělám ostudu.

Víte, do čeho jdete?

Absolutně netuším. Jdu do neznáma, ale věřím, že jsem k tomu skoku připravený. Ale už jsem tři roky radním, takže s politikou už nějaké zkušenosti mám. Navíc studuji práva a mám například znalosti z oblasti ústavního práva.

Budete politiku zvládat zároveň se studiem?

Bude to pro mě náročné, ale rozhodně ano. Moje třídní učitelka na gymnáziu mi vždycky říkala, že čím víc toho člověk dělá, tak tím víc toho stihne, a pak mi ale zadala čtyři úkoly.

Politika je ale také o různých konfrontacích… Jste připraven i na možné útoky na vás?

Když na mě někdo bude slovně útočit a urážet, tak v tu chvíli mu dám co proto!

Necháte se snadno vytočit?

Jsem docela cholerik, na druhou stranu si myslím, že mě politika naučí být konstruktivní a mírně flegmatický. Jsem před svou největší životní příležitostí. Myslím, že mezi mé dobré vlastnosti patří empatie a snažím se pochopit i jiné názory.

Co říkáte na celkový výsledek voleb?

Zdá se, že nás nečekají roky politické stability. Polická scéna je hodně rozdrobená a najít nějakou shodu bude těžké.

Myslíte, že kvůli tomu budou hrozit předčasné volby?

Toto nemohu předjímat, ale věřím, že se nějaká politická shoda najde. Ale zdá se, že TOP 09 bude v opozici. Budeme ale konstruktivní opozicí.

 Na jaká témata se budete chtít jako poslanec zaměřit?

Velmi rád bych nastoupil do ústavně-právního výboru. A chtěl bych se mimo jiné i opřít například o experty z naší Právnické fakulty a také zastupovat zájmy mladých lidí. Můžu garantovat, že mandát budu vykonávat zodpovědně a s velkou pokorou. Zároveň budu tím poslancem, který bude o všem důstojně informovat, kterého budou lidi znát a na kterého se nebudou bát obrátit.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zednik ( 23. října 2017 11:59 )

Feri je pouhý maskot mlaq´dochů na facebooku. Obložil se reklamními kreativci a copywritery, nechal si radit od reklamních agentů. Podával se jak reklama na jogurt nebo colu. Protože kdo je in volí Feriho Nic jiného v něm není. Jen touha po korýtku .

salto ( 23. října 2017 09:08 )

Konečně rozumné slovo - je vidět, že když dodržuješ medikaci, občas z tebe vypadne něco rozumného

EwaZ ( 23. října 2017 09:04 )

 I Dominik Feri vi, ze krasny uces nestaci. I proto ho nema.. ;)

salto ( 23. října 2017 08:38 )

Věřím ti každé slovo, že zpravidla cákáš do kopřiv a když se najde příležitost, tak i do staré cikánky. Inu každý podle svých možností

salto ( 23. října 2017 08:23 )

Poslechni, že ty jsi ten kluk Koptíků, co si dělal matraci z Gregorky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa