Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volební zemětřesení: Herman, Marksová i Semelová balí kufry. Pirát Bartoš připlouvá

  • Autor: Bohumil Křeček - 
    22. 10. 2017
    05:00

    Letošní volby do Poslanecké sněmovny znamenají velké politické zemětřesení. Do Parlamentu se tak dostane mnoho úplně nových tváří, především z vítězného Babišova hnutí ANO. Připlouvají také Bartošovi Piráti. Zároveň se loučí několik zkušených matadorů, nejznámějším z nich je lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

  • 1.Nové tváře Poslanecké sněmovny:

    Ivan Bartoš (37)

    Šéf České pirátské strany, pověstný svým účesem s dredy, je specialistou na databázové systémy a informační služby internetu. Před volbami objasňoval, proč se účastnil demonstrací ultralevicové bojůvky Antifa.

    Vstup do Sněmovny a třetí nejvyšší počet mandátů slavili v sobotu i Piráti. Vstup do Sněmovny a třetí nejvyšší počet mandátů slavili v sobotu i Piráti. | ČTK

    Jakub Michálek (28)

    Další z mladých Pirátů ve Sněmovně je vystudovaný právník a fyzik. Ve volbách uspěl jako lídr Pirátů v Praze. Působil jako pražský zastupitel, zabývá se právními otázkami. Byl mj. spoluautorem návrhu na zrušení části 2 Klausovy amnestie.


    Václav Klaus ml. (48)

    Jméno Václav Klaus se po letech opět vrací do Poslanecké sněmovny. Syn někdejšího premiéra a prezidenta ČR je profesí pedagog, známý svým odporem k inkluzi. V Praze dostal přes 22 tisíc preferenčních hlasů.

    Radek Rozvoral (50)

    Nový muž v Poslanecké sněmovně je místostarostou obce Všechlapy. Kandidoval za Okamurovu SPD ve středních Čechách. Staví se především proti nekontrolované migraci a tzv. multikulti projektům a sociálnímu inženýrství.


    Petr Dolínek (36)

    Ve volbách poražené ČSSD je od roku 1999. Je náměstkem primátorky hlavního města Prahy a má na starosti dopravu a evropské fondy. Ve volební kampani sliboval mj. Prahu bez kamionů.


    Dominik Feri (21)

    TOP 09 se dostala do Sněmovny s odřenýma ušima, Dominik ale v rámci pražské kandidátky topky zcela suverénně. Z posledního místa voliči kudrnatého studenta katapultovali 15 tisíci preferenčními hlasy až na druhé místo.


    Milan Hnilička (44)

    Bývalý hokejový brankář, olympijský vítěz (1998) a trojnásobný vítěz MS (1999, 2001, 2005) úspěšně kandidoval za hnutí ANO ve středních Čechách. Hnilička je jedním z mála sportovců, kteří se ve volbách dostali do Sněmovny.


    Aleš Juchelka (41)

    Moderátor, scenárista a dramaturg v České televizi se podílel např. na pořadu Ta naše povaha česká. Bývalý člen TOP 09 tentokrát uspěl ve volbách za hnutí ANO v Moravskoslezském kraji.


    Jakub Janda (39)

    Úspěšný český reprezentant ve skocích na lyžích uspěl jako kandidát ODS u voličů v Moravskoslezském kraji. V roce 2006 jako první Čech vyhrál Světový pohár.


    Roman Onderka (51)

    Osm let byl primátorem Brna. V ČSSD patří ke stoupencům místopředsedy Michala Haška. Po volbách 2013 podal na jednání předsednictva strany návrh, aby její předseda Bohuslav Sobotka rezignoval.


    Patrik Nacher (43)

    Známý bojovník proti nejabsurdnějším bankovním poplatkům je profesí ekonom a mediální poradce. Od roku 2014 působí také jako zastupitel hlavního města Prahy. Poslancem byl zvolen za hnutí ANO.


    Jaroslava Pokorná Jermanová (47)

    Někdejší členka ODS je od listopadu 2016 hejtmankou Středočeského kraje. Kvůli této funkci se vzdala svého křesla ve Sněmovně. Nyní se vrací, když uspěla za ANO ve volbách ve Středočeském kraji.


    Jan Čižinský (39)

    Jako jediný z pražské kandidátky KDU-ČSL se dostal do Sněmovny, díky preferenčním hlasům předstihl jedničku ministra kultury Daniela Hermana. Čižinský je starostou Prahy 7.


    Pavel Žáček (48)

    Historik a novinář Pavel Žáček uspěl na pražské kandidátce ODS, díky preferenčním hlasům se posunul z nevolitelného 17. místa až do Sněmovny. Je zakladatelem a prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.

  • 2.Odcházejí

    Daniel Herman (54)
    Ministr kultury za KDU-ČSL byl pražskou jedničkou, v kampani se za něj přimlouvala řada umělců, ale ani nedávné setkání s dalajlamou mu nepomohlo. Přeskočil ho starosta Prahy 7 Jan Čižinský (39).

    Kandidát lidovců Daniel Herman Kandidát lidovců Daniel Herman | ČTK

    Milan Urban (58)
    Bývalý ministr průmyslu a obchodu a také bývalý místopředseda ČSSD, který poprvé zasedl do poslanecké lavice v roce 1998, neuspěl ve Středočeském kraji.

    Jan Mládek (59)
    Do běžného života se bude muset zařadit i další ministr průmyslu a obchodu za ČSSD (z vlády ho letos v únoru vyhodil premiér Sobotka), který kandidoval v Jihočeském kraji.

    Václav Votava (61)
    Propadák ČSSD odnesl i absolvent ČVUT a politický matador, který v Poslanecké sněmovně zasedal nepřetržitě od roku 2002. Kandidoval v Plzeňském kraji.

    Michaela Marksová (48)
    Jedno z velkých překvapení letošních voleb, v barvách ČSSD propadla i ministryně práce a sociálních věcí. V Libereckém kraji její strana nezískala jediný mandát.

    Pavel Ploc (53)
    Skok do reality čeká i bývalého skokana na lyžích, který byl poslancem od roku 2006. Také on doplatil – a spolupodílel se – na to, že v Libereckém kraji vyšla ČSSD naprázdno.

    Roman Sklenák (47)
    Poslancem byl od roku 2010, po volbách v roce 2013 se stal předsedou klubu ČSSD. V Jihomoravském kraji kandidoval na druhém volitelném místě, přeskočil ho ale Roman Onderka.

    Marek Ženíšek (38)
    Kandidoval jako jednička TOP 09 v Plzeňském kraji, jenže také v tomto regionu vyšla jeho strana naprázdno. Po čtyřech letech strávených ve Sněmovně ho tak čeká nová životní etapa.

    Leoš Heger (69)
    Královéhradecký leader a bývalý ministr zdravotnictví končí ve vysoké politice po sedmi letech, poslancem byl od roku 2010. Nepomohla mu ani první pomoc poskytnutá na Sněžce šéfovi Horské služby.

    Jiří Skalický (63)
    Kufry si zabalí i poslanec TOP 09 za Pardubický kraj, který se tak nyní může plně soustředit na pozici primáře oddělení klinické biochemie a diagnostiky v pardubické krajské nemocnici.

    Marta Semelová (57)
    Proslavila se, když coby poslankyně KSČM (byla jí od roku 2013) veřejně zpochybňovala vynucené přiznání Milady Horákové v politickém procesu. V Praze ji přeskočil Jiří Dolejš.

    Ivan Gabal (66)
    Jeden ze zakladatelů Občanského fóra kandidoval za KDU-ČSL jako nestraník ve Středočeském kraji, jenže v tomto regionu nakonec lidovci nezískali ani jedno křeslo. Poslancem byl 4 roky.

    Miloš Babiš (57)
    Jmenovec šéfa hnutí ANO byl – za tutéž partaj - poslancem uplynulé volební období, tentokrát ale ve Středočeském kraji neuspěl. O to více se zřejmě zaměří na své podnikání v autoprůmyslu.

    Ludvík Hovorka (54)
    Kandidoval ve Zlínském kraji, jenže lidovci zde získali jen jedno jediné křeslo – a to nestačilo. Poslancem byl v letech 2002 – 2010 a od roku 2013 do současnosti.

  • 3.Časy se mění, Benda a Grebeníček zůstávají…

    Marek Benda (48)

    Enfant terrible mezi českými poslanci. Syn disidenta a bývalého politika Václava Bendy je poslancem už od roku 1990! Na pražské kandidátce ODS uspěl jako poslední postupující, tedy těsně, ale přece…

    Poslanec Marek Benda (ODS) Poslanec Marek Benda (ODS) | Foto Blesk - Martin Přibyl


    Miroslav Grebeníček (70)

    Tento komunistický politik je poslancem už od roku 1996, v letech 1993–2005 byl předsedou Komunistické strany Čech a Moravy. Tentokrát uspěl díky preferenčním hlasům v Jihomoravském kraji.

    Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 4.Neuspěl...

    František Ringo Čech

    Je dobojováno a František Ringo Čech (74) se může dál plně věnovat svému divadlu, malování obrazů a psaní glos. Strana práv občanů, jejímž byl republikovým lídrem, totiž získala jen 0,36 procenta, oslovila 18 552 voličů. Samotný hudebník pak v Praze získal 474 preferenčních hlasů.

    František Ringo Čech byl republikovým lídrem Strany práv občanů do podzimních sněmovních voleb. František Ringo Čech byl republikovým lídrem Strany práv občanů do podzimních sněmovních voleb. | Blesk / Michal Protivanský

    CELKOVÉ VÝSLEDKY VOLEB 2017 NAJDETE NA BLESK.CZ ZDE

    DŮLEŽITÉ INFORMACE O VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE

Doporučujeme
salto ( 23. října 2017 07:57 )

Snad nikdo nebude po těchto (ale i spoustě jiných) želet. A taky doufám, že Piráti nedopadnou jako veverky.

mazd ( 22. října 2017 15:01 )

Velké pozitivum těchto voleb, skončil děsný Herman a Marksová,díky, Bože.

aIIahakbar ( 22. října 2017 12:22 )

Jakou řečí to zase píšeš?

kozinozka ( 22. října 2017 12:14 )

Některým příspěvkům nelze moc rozumět, ale vítám odchod Marxové.Je ale v potazu, jestli bude lépe. Jedna vlaštovka jaro nedělá. Chod jejího minsiterstva nebyl dobrý, a bylo to spíše "asociální ministerstvo", než Ninisterstvo práce a sociálních věcí. Řešili-neřešili, něco jako chytrá horákyně a to ješětě trvalo nebetyčně dlouho, a zřejmě účelově protahovali.

montevideo ( 22. října 2017 11:04 )

To jsou tedy tváře Topky: Hulvát Kalousek, počůraný kníže a pubertální hulič trávy. kdo je mohl volit ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa