Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman o volbách exkluzivně pro Blesk: Sledujte, co řekne o Babišovi a vládě

Autor: red - 
22. října 2017
14:50

Voliči rozhodli o jasném vítězství Andreje Babiše (ANO). Bude to ale prezident Miloš Zeman, kdo vybere příštího českého premiéra. Vůbec první hodnocení voleb v podání prezidenta republiky i jeho další kroky po volbách sledujte živě na Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech, který moderuje David Vaníček.

Proč prezident hned vyrukoval s prohlášením, že využije maximální lhůtu, než svolá ustavující schůzi nové Sněmovny? Může v tom být snaha udržet v napětí Andreje Babiše až do druhé poloviny listopadu, zda ho jmenuje premiérem. Do 7. listopadu totiž musí podat kandidaturu zájemci o prezidentský post. A Zemanovi nahraje, pokud ANO žádného kandidáta do hry nevyšle.

SLEDUJTE PŘÍMÝ PŘENOS Z LÁN OD 15:00

Zeman řekne, co teď udělá

Sečteno, podtrženo! Ty šťastnější politické strany už lepí koalice, ty druhé »stínají hlavy« údajným viníkům mizerných výsledků. Jenže tím, kdo určí další vývoj, je prezident Miloš Zeman (73). Jeho první povolební vyjádření zazní dnes od 15 hodin na webu Blesk.cz. Rozhovor povede v pořadu s Prezidentem v Lánech moderátor David Vaníček. Otázky jsou jasné: Proč nasadil vyčkávací taktiku? Koho jmenuje premiérem? A co udělá pro to, abychom nešli znovu k urnám?

S prezidentem v Lánech

Kdy? V 15 hodin

Kde? Na Blesk.cz 

  • Ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny se musí konat nejpozději do 30 dnů po volbách, tedy do 20. listopadu.
  • Prezident se přitom již dal slyšet, že využije lhůtu v maximální možné délce a bude chtít nejprve mluvit s předsedy všech politických stran, které se dostaly do Sněmovny.
  • Kdyby prezident schůzi v určené lhůtě nesvolal, může tak učinit dosluhující předseda Sněmovny, tedy Jan Hamáček (38, ČSSD).
  • Ústavní řád ale pamatuje na vše – pokud by Hamáček nebyl býval znovu zvolen poslancem, svolává schůzi místopředseda a v případě, že by nebyl zvolen ani jeden z místopředsedů, odpovědnost nese nejstarší z nově zvolených poslanců.
  • Na ustavující schůzi se zvolí i nový předseda Sněmovny, to by ale mohlo kvůli obstrukcím trvat i několik měsíců, není to nijak omezeno.
  • Jakmile se zvolí nový předseda Sněmovny, vláda musí podat do rukou prezidenta demisi, obvykle se tak děje den poté.
  • Prezident pak pověří dosavadní vládu v demisi dalším výkonem funkcí, a to až do jmenování vlády nové.
  • Sestavením nové vlády pověřuje prezident většinou lídra vítězné strany či hnutí, Zeman to prý chce udělat zrovna tak.
  • Prezident má dva pokusy na jmenování premiéra, kterého pověřuje sestavením vlády, jestliže oba selžou, potřetí vybírá nového premiéra nový šéf Sněmovny.

Podívejte se na část záznamu z minulého dílu S prezidentem v Lánech, kde hovoří Zeman například o kauze Čapí hnízdo:

Video  S prezidentem v Lánech: Babišovi bych milost nedal, není to Kajínek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dvorece ( 22. října 2017 16:47 )

Zeman Tě nezná, aby doporučil Tebe inteligente...

dvorece ( 22. října 2017 16:43 )

Idiote, nechlastej a nefetuj blbe jeden. Kdo Tě vychoval ? Opice.? Novináři dělají svoji práci.

dvorece ( 22. října 2017 16:40 )

Jdhjdh:Je smutné ze národ, jenz se za posledních cca 25 let mel tak dobře *********** Proč mluvíte za celý národ ? Vy jste se měl dobře, ale druzí ne..Prodavačka za kasou si za tu almužnu nemůže pořídit ani nájem ani dítě. A to nemluvím o důchodcích.

Jdhjdh ( 22. října 2017 14:54 )

Je smutné ze národ, jenz se za posledních cca 25 let mel tak dobre, jako nikdy pred tim. Užíval svobody a demokracie je schopen skoro v cca 40 procentech volit stebaka, komunisty a fašistického populistu. Děs a děs. Časem to vsichni pochopí, ale to nám zase civilizovaný západní svět o kus uteče.... ach jo. Lidi maji krátkou paměť a uz zapomněli kam nas zahnala komunistická lůza po válce.

drobecek ( 22. října 2017 14:13 )

Jediný Okamura dodrží co lidem slíbí, ne jako ti zlodějský komunističtí předchůdci co rozkradli Česko a korupčili!! Nejde mu o prachy má jich dost chce lepší život pro lidi!!!! Také ho volilo nejvíce lidí,hurááá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa