Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S kým půjde Babiš do koalice? A co ČSSD, ODS nebo Piráti? Podívejte se

  • Autor: ČTK,zzu - 
    21. 10. 2017
    20:03

    Lídři největších politických stran se v průběhu kampaně vyjadřovali k možné povolební spolupráci. Kdo s kým by byl ochotný složit koalici a kdo se naopak spolupráci s některou stranou zuby nehty brání? Tak například téměř všichni lídři se negativně vyjádřili k hnutí ANO.

  • 1.Babiš (ANO) o koalicích

    „My máme program široký a samozřejmě jsou různé styčné body. Z každé strany je tam něco. My jsme hnutí pro všechny, my nejsme na nějaký vybraný segment občanů.“ – předseda hnutí Andrej Babiš o možnostech spolupráce (ČTK/10. října).

    „Já bych s nimi problém neměl, ať si vezmou celé IT, digitalizaci, to je jejich doména. Ať nám předvedou, jak to dají do pořádku, abychom skončili jako v Estonsku, že tam lidi nechodí na úřady.“– Babiš vyjádřil svůj názor na Piráty (ČTK/10. října).

    „Ale my se nevymezujeme proti všem. Řekli jsme, že nechceme jít s KSČM a SPD, která má absolutně nereálný program.“– Babiš o případné koalici (Mladá fronta DNES/18. října).

    „V ČSSD nejsou jen lidé, kteří dělají loutky kmotrům a ČEZ. Jsou tam i slušní lidé, se kterými bychom se dokázali bavit.“ – Babiš o pokračování spolupráce se sociální demokracií (Lidové noviny/19. října).

    „Proč bych tak měl uvažovat, já jsem lídr hnutí.“ – Babiš odmítl možnost, že by kvůli kauze Čapí hnízdo mohl nechat v případě volebního vítězství jiného představitele ANO, aby se ujal funkce premiéra místo něj (debata v České televizi/19. října).

    Video  Grilování Babiše v horkém křesle: „Mafie řídí otrockou práci ve vaší drůbežárně.“  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Zaorálek (ČSSD) o koalicích

    „Pokud bude ČSSD v nějaké vládě, tak musí mít smysl pro lidi. To znamená, že to musí být vláda programová, proevropská, musí jasně garantovat naše závazky vůči NATO a bezpečí českých občanů. Pro nás třeba názory komunistů na NATO nejsou přijatelné.“ – ministr vnitra a úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec (Právo/2. září).

    „Já nevím, jak to má hnutí ANO vyřešit, nechci spekulovat. Pokud by byl někdo trestně stíhaný, obviněný (Babiš), pak není možné, aby byl nominovaný.“ – volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o tom, že ČR si nemůže dovolit mít stíhaného premiéra (ČTK/4. října).

    „Když někdo udělá malér, když udělá malér uklízečka nebo vedoucí oddělení, tak přijde o funkci. Ryba smrdí od hlavy. Když je někdo trestně stíhaný, tak nemůže být potrestán méně než uklízečka, tak na takovou funkci nepatří.“ – Zaorálek o Babišovi (předvolební debata na televizi Nova/19. října).

    Video  Babiš dusil Zaorálka v horkém křesle: „Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat.“  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...
  • 3.Bělobrádek (KDU-ČSL) o koalicích

    „Já osobně určitě nebudu ve vládě, ve které bude sedět trestně stíhaný člověk. To je jednoznačné a žádné ‚ale‘ tady neexistuje. Vylučujeme vládu s KSČM nebo s SPD nebo vládu, která na nich bude závislá.“ – šéf lidovců Pavel Bělobrádek (Lidové noviny/14. října).

    Video  Bělobrádka grilovali soupeři: „Hájíte ještě zájmy ČR, nebo už jen Německa?“  - Blesk TV
    Video se připravuje ...
  • 4.Filip (KSČM) o koalicích

    „Ano.“ – předseda strany Vojtěch Filip na otázku, zda vylučuje jakoukoli povolební koalici s ANO (Právo/23. září).

    „To musím vyloučit. Taková koalice by nebyla programová, ale účelová a k tomu se KSČM nikdy nepropůjčila.“ – Filip o případném vzniku koalice ANO, KSČM a SPD (Právo/23. září).

    „Kdyby tam byla ODS, určitě bychom do takové koalice nešli. Hnutí ANO se deklaruje jako pravicové, my jsme autentická levice. Říkám na rovinu: kdyby byla situace ohrožení státu, KSČM má dostatek lidí a odborníků do vlády národní shody.“ – Filip o možnostech strany po volbách (Mladá fronta DNES/16. října).

    Video  Komunistu Filipa si podalo 6 lídrů v debatě Blesku: „Psycho, vraždy a popravy.“  - Blesk TV
    Video se připravuje ...
  • 5.Fiala (ODS) o koalicích

    „Pokud výzkumy dopadnou tak, jak některé vypadají, tak v tom mohou Andreji Babišovi pomáhat komunisté a SPD Tomia Okamury. To vnímáme jako pád na politické dno, to vnímáme jako nejvážnější ohrožení české demokracie od roku 1989.“ – předseda občanských demokratů Petr Fiala (ČTK/10. října).

    „Andrej Babiš nemůže být členem vlády. Hnutí ANO rovná se Andrej Babiš. A tím je to pro mě vyřízeno.“ – Fiala o možnosti koalice ODS a ANO (Lidové noviny/17. října).

    Video  Šéf ODS Fiala v horkém křesle: „Za chyby jsme zaplatili,“ řekl.  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...
  • 6.Bartoš (Piráti) o koalicích

    „My nejsme na jedné lodi ani s ČSSD a ani s TOP 09 v té národní frontě protibabišismu. Oni mu (Babišovi) nemají co vyčítat. Oni mu dali vzniknout. Akorát neměli za sebou takový kapitál jako pan Babiš.“ – šéf Pirátů Ivan Bartoš (Právo/5. srpna).

    „Vylučujeme spolupráci s SPD a KSČM a vůči ostatním stranám máme personální podmínky. Nepůjdeme do vlády s lidmi spojenými s kauzami, například Milanem Chovancem či Bohuslavem Sobotkou z ČSSD nebo Miroslavem Kalouskem z TOP 09.“ – Ivan Bartoš (Týden/16. října).

    „V případě ANO, pokud by odešel Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek a všichni zaměstnanci Agrofertu. Je těžko představitelné s nimi v současné situaci spolupracovat, protože nějaká jejich obroda je v nedohlednu, i když znám členy ANO v regionech, kteří jsou slušní a politiku chtějí dělat poctivě.“ – Bartoš o možné spolupráci s ANO (Týden/16. října).

    Šéf Pirátů Ivan Bartoš Šéf Pirátů Ivan Bartoš | ČTK

  • 7.Okamura (SPD) o koalicích

    „Budeme jednat s každým, kdo s námi bude chtít jednat o prosazování našeho volebního programu. Samozřejmě je pro nás problémem, aby předsedou vlády byl trestně obviněný člověk. Taková vláda nebude stabilní.“ – předseda SPD Tomio Okamura (ČTK/6. října).

    „Personálně určitě je nedůvěryhodným člověkem pan (předseda TOP 09 Miroslav) Kalousek a pan (premiér Bohuslav) Sobotka (ČSSD), ale tam žádná jednání nehrozí, protože oni jsou otevřeně probruselští a proimigrační a proislámští.“ – Okamura o tom, s kým po volbách nechce jednat (ČTK/6. října).

    Tomio Okamura u voleb do Poslanecké sněmovny Tomio Okamura u voleb do Poslanecké sněmovny | ČTK

  • 8.Kalousek (TOP 09) o koalicích

    „My jasně férově říkáme, s kým jednání nepovedeme, že nepovedeme koaliční jednání s hnutím ANO ani s komunisty, protože chtějí mnohem autokratičtější správu země, než je liberální demokracie. Všude jinde musíte hledat kompromisy, a ty kompromisy odpovídají politické síle, kterou vám dají voliči.“ – šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (ČTK/13. října).

    „Takové lidi si většina civilizovaných zemí do čela nedává. Také by to znamenalo velké překážky v mezinárodních jednáních.“ – Kalousek o možnosti, že by Babiš stanul v čele vlády (ČTK/13. října).

    „Pořád si nechci připustit tu myšlenku, že by SPD ve Sněmovně byla. Nicméně pokud tam bude, tak strany xenofobní a nesnášenlivé patří k těm, s nimiž není naše spolupráce možná.“ – Kalousek o SPD (Lidové noviny/14. října).

    Video  Kalousek na grilu v debatě Blesku: „Profesor demagogiky“ a milovník vína  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
moiaza ( 22. října 2017 12:01 )

Kavárnici, nebuďte z výsleku voleb na nervy. Stejně se nic nezmění a brzy budou volby nové. Tam dostane konečně banda hlupáků z TOP 09 stopku ve vládě. A vy kavárníci, si dejte čokoládu. Je dobrá na nervy. Eliska963852 by si měla dát raději celou bonboniéru.

eliska963852 ( 22. října 2017 11:04 )

mrd.vola ( 22. října 2017 08:50 )

když našemu předsedovi Tomiovi dá babišák premiéra, tak s ním teda do té koalice půjdem, jinak ať si jde prodávat koblihy na václavák

eliska963852 ( 22. října 2017 08:29 )

Je to samozřejmě komunistickej fízl a soudně obžalovaný podvodník, ale vždycky si k sobě vybíral kvalitní lidi, tím myslím profesiálně, nikoliv morálně, bez nich by nepřežil. Babiše považuji za katastrofu pro naši zemi, ale naštěstí se zatím nechce spojit s neschopnými komouši a s extrémistickou SPD.

eliska963852 ( 22. října 2017 07:56 )

Babiš se nechal slyšet, že nejblíž je mu ODS, Piráti a Stan. Zřejmě si je vědom, že s neschopnými a hloupými komunisty a SPD, by brzy padla vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa