Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Monika Babišová „zatopila“ šéfovi ANO. U voleb zmínil stěhování i sázku

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
20. října 2017
17:45

Andrej Babiš (ANO) odvolil v pátek krátce po druhé hodině na obecním úřadě v Průhonicích. Do volební místnosti ho doprovodila dnes už manželka Monika Babišová. Babiš se omlouval komisi za „nával“ novinářů, kteří zabrali velkou část volební místnosti. Před úřadem pak prozradil, že si vsadil na výsledek voleb 500 korun. A rýpl si do ČSSD či moderátora Václava Moravce.

„My se omlouváme, se asi odstěhujeme do nějakého většího města, my za to nemůžeme,“ říkal při vstupu do volební místnosti a předkládání občanského průkazu šéf ANO Andrej Babiš. „Já ne, on za to může,“ smála se Babišova manželka Monika v klíčové chvíli pro každého voliče.

Babiše u voleb si nikdo nechtěl nechat ujít. Někteří místní však byli z davu novinářů nepříjemně překvapeni, doufali, že rychle odvolí a půjdou pryč. Padaly i stížnosti na nával, nicméně Babišovi odvolili svižně a o své reakce se podělil bývalý vicepremiér až před budovou úřadu.

Už bez manželky Moniky. „Je hezky svítí slunce, jsem hlavně rád, že to mám za sebou a konečně budu moci mít trochu volného času. Půjdu k holiči a mám plno věcí, které bych chtěl udělat. Těším se, že budu mít volno dneska,“ avizoval Babiš před horkou sobotou, která jeho hnutí i jeho samotného čeká. Očekávání jsou velká.

„Já očekávám, že po těchto volbách by mohla ČR začít novou etapu svojí historie, protože po revoluci všichni očekávali, všichni byli nadšení, jak se to u nás všechno změní. Také se to změnilo, samozřejmě máme ty hlavní svobody – demokracii a svobodu. Ale asi lidi očekávali víc. Potřebujeme se vrátit na špičku Evropy a určitě jsou tady rezervy, jak toho dosáhnout,“ říkal Babiš.

Vsadil 500 korun na volební výsledek

Sám Babiš je prý zvědavý, jak volby dopadnou. Upozornil na to, že může být až milion nerozhodnutých voličů. „Volby mohou dopadnout různě, můžou být různá překvapení,“ upozorňoval. Tipnout volební výsledek si tak neodvážil. „My jsme v rámci našeho malého PR týmu vyplňovali nějakou tabulku, je tam sázka 500 korun, nevím, kolik nás tam je, tuším devět, tak jsme si tak tipli a uvidíme, jak to dopadne,“ prozradil.

„Já doufám, že co nejméně, čím víc jich tam bude, tím to bude větší problém,“ reagoval Babiš na to, kolik stran se podle něj dostane do Sněmovny. Volby prý chápe jako zlomové pro budoucnost země. Vlastními ambicemi se netají. Rád by, aby ANO získalo co nejvíc hlasů. „Jde o to, jestli my vyhrajeme a dostaneme tolik procent, aby nás neobešli jako v krajských volbách,“ upozornil Babiš. „Potřebujeme vládu, která bude skutečně řešit problémy lidí a že tam nebudou politici, kteří jsou tam hlavně kvůli sobě, a když skončí volby, tak na lidi zapomenou,“ apeloval Babiš.

Rýpl si do moderátora Moravce

Koho považuje za největšího soupeře? „Největším soupeřem je ten systém,“ hlesl Babiš a říkal, že v ANO chtějí porazit „klientelisticko-korupční, který tady máme tak dlouho“. „Sami stojíme proti těm tradičním stranám, jak to bylo vidět i ve včerejší debatě,“ hodnotil Babiš předvolební debatu na České televizi a rýpl si do moderátora ČT Václava Moravce. „Kdo včera viděl pana Moravce s paní Tvarůžkovou, tak jasně viděl, že ta debata nebyla objektivní,“ postěžoval si. S Moravcem měl za uplynulé funkční období sporů více.

Ještě častější a závažnější však byly spory ve vládní koalici s ČSSD a KDU-ČSL. „My nejsme žádné určitě žádné ohrožení demokracie, chováme se standardně, měli jsme velice dobré výsledky ve vládě, jde o to, jestli nám lidi dají šanci ukázat, že bychom konečně v té vládě měli zásadní slovo. My jsme tam byli do počtu, často jsme byli přehlasováváni tou dvoukoalicí,“ stěžoval si Babiš dál.

Babiš chce stran ve Sněmovně co nejméně

Do ČSSD se Babiš navezl, že jejím „základním omylem bylo, že poškodila vládu“. Chtěl by proto prý vládu, která by tvořila jeden tým, kde i ministři budou naslouchat a „nebudou číst noviny, posílat Twittery a dělat si, co chtějí“.

Má snad už Babiš domluvený termín pro schůzku s prezidentem Milošem Zemanem po volbách? „Nemám,“ reagoval stručně.

„Uvidíme, jak to zítra dopadne, samozřejmě podle toho budeme postupovat. Minulé volby my jsme netušili, jak to funguje,“ připomněl Babiš, že minule bylo ANO v roli nováčka. Teď už má však za sebou čtyřletou vládní zkušenost.   

„Netušil jsem, že ty tradiční strany se už vlastně domlouvají dopředu. Dnes slyšíme, že je hotová vláda premiéra Bělobrádka s ministrem financí Niedermayerem a všechny ty strany už mají nějakou vládu, tak uvidíme, jak to dopadne, my nemáme dohodu s nikým,“ dodal Babiš.

Video  Lídři hájili v superdebatě hesla svých stran a hnutí: Jak chtějí pomoci obyčejným lidem?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
eliska963852 ( 21. října 2017 13:07 )

Klidně, ale tím pádem volíš tvrdý kapitalismus, který je v Číně nebo v Rusku a doplatí na něj hlavně hlupáci a nuzáci, jako jsi ty. Schopní a vzdělaní lidé se vždycky o sebe postarají.

dzery ( 21. října 2017 10:40 )

Sem zvědavej jak dlouho se budete smát.

jen123 ( 21. října 2017 10:30 )

Do nenasytné náruče diktátora

zaka ( 21. října 2017 10:11 )

Moravec objektivní to nejde jak může být bukvice objektivní.

11karel11 ( 20. října 2017 23:00 )

Voliči skládají účty po 28 letech, Sbohem TOP, sbohem ODS. Kam jste tuto zemi dovedli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa