Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Topolánek o vyjednávání: „Kalousek tě zařízne jako ovci,“ řekl po volbách Čunkovi

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
21. října 2017
17:20

Bývalý premiér Mirek Topolánek pár dní před volbami zavzpomínal v rozhovoru pro Blesk.cz na období, kdy sám jako volební lídr prožíval chvíle napětí před sečtením hlasů. Poodhalil i to, jak vypadala první vyjednávání a jak těžké je se s potenciálními koaličními partnery dohodnout.

Je volební sobota, rok 2006. Občanští demokraté si začínají mnout ruce nad prozatímním volebním výsledkem, ne tak jejich předseda Mirek Topolánek. „Vzpomínám si na to sezení v Kogu, kde jsme čekali na volební výsledky a ty první byly úplně neuvěřitelné. ODS postaví sama vládu s KDU-ČSL. Všichni jásali, já jediný jsem byl mrazivě klidný,“ popsal Topolánek pocity, které možná mají volební lídři i dnes.

Výsledek voleb byl tehdy velmi vyrovnaný. ODS sice získala nejvíc hlasů, po sečtení měla 35,38 %, na záda jí ale dýchal Jiří Paroubek a ČSSD se 32,32 %. Začalo tedy dlouhé vyjednávání. „My jsme se domluvili okamžitě poté, co skončilo grémium ODS, že se setkáme u Mirka Kalouska doma. Samozřejmě nás sledovali novináři. Dohodli jsme se, že tu koalici uděláme. Bylo to ve velice přátelském domáckém duchu,“ přiblížil tehdejší lídr ODS pro běžné občany tajemnou stránku povolebního jednání.

Vládu, která řídila Česko 3 roky, ale nakonec Mirek Topolánek složil až na druhý pokus. První kabinet nedostal důvěru Poslanecké sněmovny.

Dramatické jednání před odchodem na Hrad

Složení druhého Topolánkova kabinetu mělo ale původně vypadat jinak. Vše se změnilo na poslední chvíli v Kramářově vile, než Mirek Topolánek odnesl dokument se jmény ministrů na Hrad Václavu Klausovi, „vidle“ do toho totiž hodil Jiří Čunek (KDU-ČSL).

„Kalousek nemůže mít tak silný resort,“ popisuje Čunkova slova Topolánek. „Já ho mám ale na ministerstvo průmyslu a obchodu,“ bránil se tenkrát změně lídr ODS. Současný hejtman Čunek tehdy prý vyslovil požadavek, aby Miroslav Kalousek vedl ministerstvo financí. „On tě zařízne jako ovci, to je tvůj vnitrostranický soupeř a myslím, že děláš velkou chybu,“ vypráví dál expremiér, co řekl Čunkovi.

Jiří Čunek nakonec prosadil ještě víc změn v obsazenosti ministerstev. „Začal vydírat a já jsem říkal, že v tom případě ta koalice nebude. Přišla na školství za Stranu zelených Dana Kuchtová a byl to zárodek pádu té koalice,“ řekl Topolánek v rozhovoru a uznal, že byla chyba ustoupit Čunkovým požadavkům.

Druhá vláda Mirka Topolánka skončila v roce 2009, nepřežila totiž sněmovní hlasování o nedůvěře. Šlo o první vládu v historii České republiky, která byla svržena tímto způsobem.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
arne100 ( 21. října 2017 19:23 )

Vzteklý politik opilec Kalousek.V rozhovoru s novinářem z Mladé fronty dnes ukázal svoji opileckou inteligenci.Kde byl chrápající kníže?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa