Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O válce, konci a překážení: „Lidé žijí z ruky do huby,“ hájili lídři svá hesla v superdebatě

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
19. října 2017
13:01

Do voleb chybí poslední den, v pátek vypukne rozhodování voličů o dalším směřování Česka a kormidelníkovi, který usedne do čela. Že by to bylo rádo hnutí ANO, o tom mluví bez okolků Andrej Babiš. Svá předvolební hesla však obhajovali v superdebatě Blesk.cz i další ze sedmi pozvaných lídrů. Lubomír Zaorálek (ČSSD) mluvil o vyhlášení „války levné práci“ a tom, že řada lidí žije „z ruky do huby“. Petr Fiala (ODS) o pomoci seniorům, Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zmiňoval i další skupiny lidí v Česku.

„Teď, nebo nikdy.“ To je heslo, se kterým do volební vřavy vyrazilo ANO v čele s Andrejem Babišem. Znamená to, že pokud hnutí neuspěje ve volbách, tak skončí? „Jsou to, myslím si, nejdůležitější volby v historii naší země, kdy stojí naše hnutí proti tradičním, klientelistickým stranám a my to zdaleka nemáme vyhráno,“ uvedl Babiš v superdebatě sedmi lídrů ve studiu Blesk.cz.

Podle něj ANO ve vládě prokázalo, že fungovat tam umí, teď by ale voliči měli dát dle něj šanci vládě coby skutečně jednomu týmu. „Potřebujeme mít premiéra, který má tah na branku, který má výsledky, který nežvaní a který skutečně něco i dosáhl,“ vyzval Babiš, který se již dříve nechal slyšet, že by se rád premiérem stal, ovšem jen pro jedno, nadcházející volební období. Poté by rád v politice s ohledem na svůj věk skončil.

„Já se musím ohradit, my jsme tradiční politická strana ČR, ale nejsme klientelistická, takové tvrzení je nesmyslné,“ zareagoval bezprostředně Vojtěch Filip (KSČM).

Více místních potravin v řetězcích v Česku

Nadcházející volby ovlivní život v Česku po mnoha stránkách. V heslech, se kterými jdou do voleb, se přitom právě komunisté zaměřili na něco trochu jiného – na potraviny. „Obnovíme potravinovou soběstačnost,“ hlásá KSČM.

A to mj. tím, že se změní dotační programy v zemědělství, řekl k tomu předseda strany Filip. „Proč stojí dneska pšenice ve výkupu stejně, jako stála v roce 1990? To nemá žádnou logiku, potravinářská pšenice by si samozřejmě zasloužila vyšší dotace,“ říkal ve studiu. Podporuje také to, aby řetězce měly povinnost mít místní potraviny ve svém sortimentu. „Dnes je to spíš jejich libovůle než jejich povinnost,“ dodal.

ČSSD na válečné stezce: „Lidé často žijí z ruky do huby“

To ČSSD před volbami rovnou vyhlásila válku. „Vyhlašujeme válku levné práci,“ hlásají sociální demokraté. A jako zbraně vytáhli třeba i návrh na progresivní zdanění, které se má týkat lidí s vyššími příjmy i firem.

Není to kontraproduktivní, když firmy potřebují peníze na další rozvoj? Podle Lubomíra Zaorálka by se měly daně snížit 98 procentům zaměstnanců. „Chceme zvýšit daně těm dvěma procentům, kteří jsou nejvýš v platových ohodnoceních. A zároveň chceme tím progresivním zdaněním snížit daně malým a středním podnikům a zvýšit daně těm velkým. U nás je to tak, že velké banky, velké podniky přispívají naprosto nedostatečně do těch veřejných systémů,“ upozornil Zaorálek na věc, kterou chce ČSSD změnit. „Dneska je to na bedrech zaměstnanců, obyčejných lidí, kteří často žijí z ruky do huby,“ dodal.

Kalousek mluvil o dávkách

Ve studiu se však řešily i sociální dávky. „Dávky v nezaměstnanosti budou vypláceny jen lidem, kteří aktivně shánějí práci a jsou ochotni vykonávat veřejně prospěšné práce,“ hlásá v programu TOP 09. „Mluvíme o lidech, kteří prostě život na dávkách mají jako alternativu ke slovu pracovat a my si myslíme, že ke slovu pracovat pro zdravého člověka nemá být alternativa,“ reagoval šéf TOPky Miroslav Kalousek.

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pomoc rodičům v penzi a dávky jen pro ty, kdo aktivně shání práci

ODS slíbila, že prosadí „možnost posílat 1 % důchodového pojištění jako příspěvek na důchod přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi.“ V superdebatě lídrů ve studiu Blesk.cz jej vysvětloval předseda strany Petr Fiala: „To znamená to, že to, co teď odvádíte na sociálním pojištění, tak z toho jedno procento budete moci poslat svým rodičům nebo prarodičům, pokud jsou v penzi. Podle nás je to okamžité a dobré opatření, které jednak posiluje mezigenerační solidaritu, rodinnou politiku, ale také samozřejmě konkrétně pomáhá seniorům.“ Vyzval přitom také k tomu, přistoupit k „důkladné penzijní reformě“.

Lidovci se vytasili pro změnu se slibem, že chtějí „pomoci těm, kdo si sami pomoct nemůžou“. Obecné heslo by ale Čechy mohlo snadno zmást, že lidovci se chystají pomoci i dětem v Africe, nebo opuštěným pejskům. Jejich šéf tak vysvětloval, koho si k pomoci vybrali. „Jsou to lidé, kteří mají buď nějaký zdravotní hendikep, jsou to lidé, kteří už jsou na sklonku svého života, jsou to lidé, kteří mají nějaké potíže, které souvisejí i třeba s nějakým jejich úrazem, a jsou to také děti, o které je potřeba se postarat do té doby, než budou soběstačné,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Jeden průkaz pro komunikaci s úřady

„Stát má sloužit, ne překážet.“  S tímto heslem vyrazili do voleb Starostové a nezávislí. Podaří se jim porazit „úředního šimla“ a sníží se mnoho někdy zbytečného „papírování“? „Určitě to nebude jednoduché,“ připustil volební lídr STAN Jan Farský. Pochvaloval si, že se podařilo pro příští rok ušetřit cestu na úřad půl milionu lidí, kteří nebudou muset nosit papírové fotky na řidičské průkazy.  

„Vím, že je to malý začátek, ale je to přesně ta cesta, kterou chceme jít,“ upozornil Farský a vyzval k využívání „toho, co už jinde vymysleli“. „Nejen, že lidé budou mít jeden jediný průkaz, který jim bude stačit k tomu, aby komunikovali kompletně s úřadem, ale zároveň státní rozpočet ušetří 100 miliard korun,“ podotkl Farský.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa