Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Komunista Filip v rudém křesle: Věří StB? A má nás místo NATO chránit Rusko a Čína?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
19. října 2017
12:57

Vyloučil šéf komunistů Vojtěch Filip povolební podporu vládě hnutí ANO? Jakou alternativu má KSČM k NATO, ze kterého by chtěla Česko vymanit? Bude nás chránit Čína a Rusko? Na to všechno musel šéf komunistů reagovat. Blesk přinesl jako první superdebatu se všemi lídry nejsilnějších politických stran. Ve volebním souboji s podtitulem Bitva o premiéra usedali hosté postupně do „horkého křesla“.

Kombinovaným dotazům lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka a hnutí ANO Andreje Babiše čelil mimo jiné předseda KSČM Vojtěch Filip. Oba dotazy směřovaly na proklamace komunistů, že by Česko mělo odejít z NATO.

„Vy odmítáte NATO. Jaká je vaše alternativa? Budeme sami budovat armádu? Neocitneme se tak znovu v roce 1938 a 1939?“ ptal se ministr zahraničí. „Určitě ne. Navrhoval jsem vám novou Helsinskou konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Že to nechcete udělat, to je vaše neschopnost vnímat, že nemůžeme zůstat ve 20. století. To, co vy nabízíte, je větší nebezpečí pro Českou republiku,“ reagoval Filip.

„Myslel jste vážně, když jste řekl, že pokud vystoupíme z NATO, že nás bude chránit Čína a Rusko?“ navázal Babiš. „Je potřeba dohody všech evropských států. Že to bude muset garantovat Rada bezpečnosti OSN, to znamená její stálí členové Velká Británie, Francie, Spojené státy, Rusko a Čína, je pravda. To nezměníte,“ řekl Filip.

Fotogalerie Superdebata 23 fotografií

Na důvěru ve Státní bezpečnost se ho pak ptal v souvislosti se soudními tahanicemi Andreje Babiše předseda ODS Petr Fiala. „To musí rozhodnout soudy. Každý spor je individuální,“ vyhnul se přímé odpovědi Filip.

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vojtěch Filip ve 140 znacích soupeřů

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): Vojtěch Filip je nejdéle sloužícím předsedou parlamentní strany. Je to zkušený politik a je to politik, který ví, co má říkat, aby jejich voliči se zidentifikovali s tou protestní notou.

Miroslav Kalousek (TOP 09): KSČM jsou autentičtí komunisté. V tomto ohledu nic nepředstírají a člověk se u nich rozhodně nemůže splést.

Lubomír Zaorálek (ČSSD): Ve mně stále znovu vyvolává údiv, jaké přátele máte ve světě. Jako komunistická strana dokonce v Severní Koreji apod. Je pro mě nepochopitelné, že bychom měli dělat referendum o vystoupení z NATO. To je proti zájmům země.

Andrej Babiš (ANO): Podnikatelé všech českých firem, dejte si bacha. Komunisti chtějí i po volbách v tomto století znárodňovat.

Petr Fiala (ODS): Zase název filmu. To, že je tady 28 let po listopadu 89 ještě strana s komunismem v názvu, to je pro mě prostě Psycho.

Jan Farský (STAN): 1948, 1968, 248 popravených, 280 vražd na hranicích, 4495 mrtvých ve vězení, 200 000 politických vězňů, 170 938 emigrantů.

Reakce Vojtěcha Filipa (KSČM): Ti, kteří se vešli do 140 znaků, respektuji jejich názor, ti, kteří se nevešli, je vidět, že neumí argumentovat.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa