Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zeman baží po moci,“ zaznělo varovně v superdebatě. Kdo by omezil práva prezidenta?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
18. října 2017
19:21

Vášnivá diskuze se v Blesk Volebním souboj 2017 s podtitulem „Bitva o premiéra“ strhla kolem prezidentských pravomocí. Většina politiků by na nich nic neměnila. Lídr STAN Jan Farský ale varoval před „holportem“ mezi prezidentem a premiérem, do kterého nikdo neuvidí a díky kterému by mohl kabinet fungovat třeba 4 roky v demisi. Podle dlouholetého člena vedení Sněmovny a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je to ale nesmysl a Farský prý jen straší lidi.

„Když z ní vyjmete morálku, která se předpokládala od vysokých státních představitelů, tak se celá ústava začíná hroutit. To se děje za doby prezidentství pana Zemana opakovaně, on zkouší, kam až může dojít. Nám hrozí, že může jmenovat premiéra, který bude vládnout v demisi třeba celé 4 roky. Pokud se spojí jeden člověk s prezidentem a uzavřou nějaký holport, tak se může stát, že budou řídit tuto zemi bez důvěry Sněmovny, bez důvěry parlamentu. To je hodně nebezpečné,“ varoval Farský v narážce na možnou symbiózu Andreje Babiše a Miloše Zemana.

Proti tomu se ale ostře ohradil politický matador Vojtěch Filip. „To není pravda. Sněmovna má dostatek možností, aby něčemu takovému zabránila, tak lidi nestrašte,“ zvýšil na Farského hlas. Ten se ale nedal a narážku na možné rozpuštění dolní parlamentní komory ještě okomentoval: „Nemusí mít sílu se rozpustit.“

Podívejte se na debatu o prezidentských pravomocech:

Už dříve Starostové navrhovali zásahy do prezidentských kompetencí. Chtěli například, aby amnestii či milost, kterou uděluje prezident republiky, mohl Senát zrušit, a to i zpětně. Nebo třeba změnit způsob pověřování premiéra k sestavování vlády. Aktuálně má prezident dva pokusy, třetí pak šéf Sněmovny. STAN chce, aby bylo pověřování napřeskáčku.

„Jsem přesvědčen, že je dobře, že je ČR parlamentní demokracií. Pokud jde o návrhy pana prezidenta, s jediným souhlasím. Když je přímo volen, mohl by mít zákonodárnou iniciativu. Zásadně nesouhlasím s tím, aby se ztížilo přehlasování veta prezidenta, tím bychom ztratili charakter parlamentní demokracie,“ řekl k tématu Filip ještě před přestřelkou.

Kalousek: Zeman touží po moci

Kritický byl vůči hlavě státu kromě Farského také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pan prezident vždy toužil po moci a touží po ní dál. Varuji před tím, abychom měnili Ústavu podle toho, jak se chová ten či onen prezident. To si ústava nezaslouží, abychom ji měnili kvůli tomu, že se pan prezident Zeman neumí chovat,“ reagoval na dotaz, zda se podle něj Zeman snaží Česko posunout do poloprezidentského systému.

„Připomenu, že on ten pokus o změnu směrem k prezidentskému systému udělal v souvislosti se jmenováním Rusnokovy vlády a vším, co se kolem odehrálo. Jen díky tomu, že máme parlamentní demokracii, která se ukázala jako silná, tak se to Miloši Zemanovi nepovedlo. Věřím, že už se mu to nepovede, protože po prezidentských volbách bude na Pražském hradě důstojná hlava státu,“ přidal se ke kritice ze strany pravice Petr Fiala (ODS), který připomněl, že byl odpůrcem zavedení přímé volby prezidenta.

Superdebata Blesk.cz: Vojtěch Filip a Petr Fiala Superdebata Blesk.cz: Vojtěch Filip a Petr Fiala | Foto Blesk - Jakub Poláček

Babiš kompetence měnit nebude, Zaorálkovi Zeman komplikuje práci

Ke změně kompetencí hlavy státu by nesáhlo ani hnutí ANO. Podle Andreje Babiše nezáleží, zda bude premiérem on, nebo ne. „Nechceme měnit kompetence prezidenta. Je dobře, že ho občané volí přímo. Stávající systém nechceme měnit. Chceme upravit jednací řád Sněmovny a jednokolové volby do Senátu,“ prohlásil šéf ANO.

To Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr zahraničí, přiznal, že mu prohlášení prezidenta Zemana občas komplikují jeho diplomatickou práci. Naposledy Zeman rozvířil vášně například prohlášením o anexi Krymu. „Ano, někdy ano. Pan prezident má za vzor francouzského prezidenta De Gaulla. Je tedy pochopitelné, že se snaží prosadit ty prvky prezidentského systému. Myslím, že jsme parlamentní demokracie. Klíčové slovo má premiér,“ komentoval Zemanovy kroky.

Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš si dali žvanivé nálepky Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš si dali žvanivé nálepky | Foto Blesk - Jakub Poláček

„Tímhle přirovnáním pan ministr přestřelil. Nikdy nikdo De Gaulla v historii tak neurazil, jako teď pan ministr Zaorálek,“ glosoval jeho slova Kalousek.

Na komentář z Washington Times, že pokud Češi vyberou jako nového premiéra Andreje Babiše a uspěje i Miloš Zeman, můžou tak oslabit Evropskou unii i NATO, pak reagoval Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Je to velmi silné prohlášení. Ale vliv oba pánové při svém zvolení na chod české i evropské politiky mít můžou,“ řekl stručně.

Koho byste rádi viděli na Pražském hradě?

Andrej Babiš (ANO): Rozhodne referendum členské základny po sněmovních volbách.

Vojtěch Filip (KSČM): KSČM zveřejní postup 27. října. Budeme podporovat ty, kteří požádají o podporu. Máme mnoho zájemců.

Lubomír Zaorálek (ČSSD): Rozhodneme po volbách.

Petr Fiala (ODS): Nedovedeme si představit, že by pokračoval Miloš Zeman. Jak budeme postupovat, o tom budeme informovat po parlamentních volbách.

Jan Farský (STAN): Chtěli bychom prezidenta, který bude pro občany příkladem, takovým kandidátem je pan Jiří Drahoš.

Miroslav Kalousek (TOP 09): Chceme, aby to byl demokrat, ctil ústavu a nedělal ostudu. Česká republika nepatří do zadku Asie. Osobně preferuji pana profesora Drahoše, ale budeme o tom ještě diskutovat. Nikdo v TOP 09 nepodporuje Miloše Zemana.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): Budeme preferovat toho nejlepšího, ale to můžeme seriózně udělat až v okamžiku, kdy bude uzavřena celá ta plejáda lidí, kteří se hlásí. Nepřeceňoval bych doporučení voličům, mají svoji hlavu.

Podívejte se na celé komentáře k prezidentským volbám:

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
zidoniusek ( 21. října 2017 06:43 )

V debatě byl kdejaký šizuńk, kdepak byl Okamura?

priserka ( 19. října 2017 06:20 )

Ať jsou ve vládě třeba marťané, na hradě ať si sedí kdo chce, pro mě se nic nezmění. Všichni před volbami melou srač.ky....většina jich tam je přes 20 let a najednou prozřeli...oni snad ujíždějí na heráku nebo trpí demencí.

barracuda.sro ( 18. října 2017 23:10 )

Smotej Draka" drakulino "Babiš bude mít problém a veliký !!!

moiaza ( 18. října 2017 21:55 )

Nikdo neprahne po moci víc jako Kalousek. Tento jízlivý a závistivý lidovec je přímo posedlý touhou po moci. Zákeřný podrazák udělá proto všechno možné, aby ve vládě zůstal.

eliska963852 ( 18. října 2017 21:21 )

Bureš půjde sedět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa