Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hádka o euro, řecký dluh i Klause: Politici se v debatě cupovali, kdo byl za žvanila?

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
18. října 2017
16:13

Na euro si budou muset čeští podnikatelé počkat. Právě oni by totiž vstup do zóny jednotné evropské měny nejvíce uvítali. Vrcholoví politici v debatě Blesku s podtitulem „Bitva o premiéra“ se ale na přijetí a případném termínu neshodli. Českou korunu chtějí jednoznačně nadále komunisté, naopak spíše pro přijetí eura by byla TOP 09. Ostatní strany opatrně našlapují kolem. Chtějí počkat, až bude přijetí jiné měny pro Česko výhodné. Eurem se u nás ale nezačne platit lusknutím prstů. Jde o proces na několik let.

Neznamená to zchudnutí ani zbohatnutí ani o korunu, pro nikoho. Znamená to více šancí. S eurozónou jsme svázáni více než 50 % exportu a importu,“ vysvětloval pozitiva exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

O řádné vysvětlení stojí podle Pavla Bělobrádka také lidovci. Lidé prý mají o euru zkreslené představy. „Je potřeba nastavit dobře podmínky. Není na tom evidentně politická shoda, takže není reálné, aby se v nejbližší budoucnosti do eurozóny vstoupilo. Má to ekonomickou a politickou dimenzi. Je třeba si to vysvětlit s občany. Mnoho lidí má zkreslenou představu, co to znamená, i kvůli prezidentovi, který tu deset let byl,“ rýpl si šéf KDU-ČSL do Václava Klause, který je euroskeptikem.

VIDEO: Podívejte se, jak debata o euru vypadala.

Naopak šéf hnutí ANO a další z bývalých ministrů financí Andrej Babiš je jednoznačně v tuto chvíli proti přijetí eura. „Po zkušenostech ministra financí jsem jasně řekl, že euro nechci. Dneska pro nás není výhodné. Museli bychom ručit za řecké dluhy. Chci nezávislou ČNB a aby kapitál v našich bankách zůstal. Většina států, které nejsou v eurozóně, má lepší výsledky,“ řekl někdejší vicepremiér, který z vlády před pár měsíci musel odejít.

Jeho názoru oponoval lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Pan Babiš naznačuje, že česká koruna je ochrana. Matky českých bank si stahují peníze už dnes. Nechte mě mluvit, pane Babiši,“ okřikl svého konkurenta, který se mu snažil skočit do řeči.

Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Miroslav Kalousek Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Miroslav Kalousek | Foto Blesk - Jakub Poláček

Platili jsme důsledky krize, aniž bychom to tušili. Potřebujeme politiku, která tomu bude čelit. Na tom se musíme shodnout, jinak ohrožujeme zájmy tohoto státu. Evropská unie, to je základ nejen naší prosperity, ale dokonce i naší bezpečnosti do budoucna. Eurozóna je v přestavbě, je důležité, jak se bude vyvíjet. Je dobré, abychom do toho maximálně viděli, pro nás je důležité, abychom zpevňovali kurz, zvyšovali příjmy, a tím si vytvoříme daleko výhodnější pozici pro vstup,“ řekl Zaorálek.

Video  Superdebata Blesku: 7 hlavních lídrů se grilovalo navzájem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Za svá vystoupení ohledně ekonomiky vyfasoval od Andreje Babiše hned dvě nálepky „žvanil“. Jednu šéfovi ANO také přímo u tohoto tématu vrátil. Politici měli možnost samolepky přidělit svým konkurentům, pokud podle jejich názoru žvanili, blábolili, neříkali pravdu, zaváděli, nebo dokonce lhali.

Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš si dali žvanivé nálepky. Superdebata Blesk.cz: Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš si dali žvanivé nálepky. | Foto Blesk - Jakub Poláček

Filip: Chceme jednoznačně korunu

Místopředseda KSČM Josef Skála už dříve řekl, že pokud budou platit uprchlické kvóty, budou komunisté chtít referendum o vystoupení z EU. Kvóty pro Česko stále platí, podle předsedy levicové strany Vojtěcha Filipa se ale takový zákon, tedy zákon o referendu o vystoupení z EU, nechystá.

„Takový návrh zákona nepodáváme. Chceme obecné referendum. Nejsem toho názoru, že by se Česká republika měla zbavovat jednoho z funkčních nástrojů ekonomiky. V tomhle ohledu je jasné, že KSČM chce jednoznačně českou korunu, chceme ji podržet,“ prohlásil ve studiu Blesku.

Spěchat nechce ani ODS nebo STAN. „Museli bychom se podílet na tom, že jsou některé státy rozpočtově neukázněné. Zformulujme si národní zájmy, chceme silnou Českou republiku ve fungující Evropské unii,“ prohlásil k tomuto tématu Petr Fiala (ODS) s odkazem na bankrot Řecka a zadluženou Itálii.

„K euru je naše postavení podobné. Máme do eurozóny vstoupit v okamžiku, kdy je to pro Česko výhodné. Měli bychom se na ten začátek postavit. Ve chvíli, kdy se bude Evropa rozdělovat na ty dva rychlostní pruhy, což se dá očekávat, abychom mohli pro naše občany zvolit tu správnou volbu, která bude v tu chvíli výhodná,“ doplnil lídr Starostů a nezávislých Jan Farský.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 19. října 2017 21:57 )

Vždycky, když se začnou rozdávat nálepky, je v tom velmi nebezpečné vrážení klína do společnosti. Ať už je to prostřednictvím Babišova "žvanění" nebo Zemanovou "Pražskou kavárnou".

aleksandra ( 19. října 2017 20:56 )

Proč se hádat o euro? Koruna nám nic nepřináší, euro má výhody. Tak proč ho nepřijmout? Já jsem jednoznačně pro. Čím dřív tím líp. 19 zemí EU má euro, teď je na řadě i ČR.

moiaza ( 18. října 2017 18:31 )

Proč se hádali, když všichni jsou stejní žvanilové. Já tu žumpu neposlouchám, proto nemůžu posoudit, kdo v soutěži o českého žvanila je jedničkou.

marmat ( 18. října 2017 18:20 )

Zaorálek padá střemhlav do vlastní žumpy...býval to docela fajn buřič

marmat ( 18. října 2017 18:17 )

Je to nádhera, že bude víkend pravdy bude už teď Nedá se to už VŮBEC poslouchat....Kmotři bez koryt (na dosah) jsou jak smyslůzbavení JEN NEBUĎME LÍNÍ JÍT K VOLBÁM !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa