Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lídr ČSSD Zaorálek: Lidé žijí od výplaty k výplatě. Nízké mzdy vedou k úpadku

Autor: Tomáš Belica - 
18. října 2017
05:40

Recept na ráj v Česku podle ČSSD nápadně připomíná taktiku Robina Hooda. Vzít boháčům a přidat chudým. Lídr Lubomír Zaorálek (61) dokonce navlékl džíny a tenisky a pár dní před volbami pochodoval s transparentem »ČSSD za vyšší mzdy« Prahou.

Počasí jste si v neděli »vybrali« dobře, ale myslíte si, že bylo dobře zvolené i místo?

Proč?

Protože v bohaté Praze jsou mzdy asi deset tisíc korun nad republikovým průměrem.

Sem se ale sjeli sociální demokraté ze severní, střední i jižní Moravy a také ze severních Čech, takže Praha byla spíše jen místo pro setkání.

Proč jste mzdy neřešili už dříve?

Do mzdové sféry jsme se pustili, co byla sociální demokracie vládní stranou. Dvanáct let byla u moci pravice, dvanáct ČSSD. A když se podíváte na čísla, zvyšovali jsme mzdy 6x rychleji než pravicové vlády. Za naší vlády se zvýšily mzdy v průměru o deset a půl tisíce, za pravice jen o dva a půl tisíce. Pravice tady dělá tu politiku utahování opasků – přišel s tím už Václav Klaus – a vytváří falešný ekonomický mýtus, skoro lež, že čím více si budete v životě utahovat opasky, tím budete bohatší.

Oni by ovšem oponovali populismem, případně »prožíráním« budoucnosti…

A já bych mohl jmenovat ekonomy od Stiglitze, Krugmana, Pikettyho, kteří říkají, že jestliže máte postavenou ekonomiku na nízkých příjmech, tak to brzdí její růst, a je dokonce povinností státu, aby se staral o to spravedlivější přerozdělování, v opačném případě je to cesta do úpadku.

Lze to rozvést pro naše podmínky?

V České republice je to ukázkový příklad toho, jak kapitál velkých společností vítězí nad prací, jak se tu kapitál má skvěle. Třeba banky tady mají nepřiměřené zisky. Vydělávají o šest, sedm procent více než jinde, zatímco lidé v ekonomice, která má výborná čísla – růst o 4,6 procenta, nízká nezaměstnanost, snižuje se už tak nízké zadlužení země –, z toho mnoho nemají. Takže proto máme slogan »Když bohatne země, mají bohatnout i lidé«. A mně připadá, že tohle má být hlavní téma těchto voleb.

A lidé se tu nemají dobře?

Lidé žijí od výplaty k výplatě. A je velice povedený výrok Andreje Babiše v té jeho knize o snech, kde říká, že v normální české rodině má muž 15 tisíc a 12 tisíc žena. A on se tváří, že tak je to správné. A to je právě ta katastrofa, zemi se daří, ale lidi mají vyžít s těmito penězi. A ještě Andrej Babiš říká, a je tím úplně posedlý, zvedněme stavidla a pusťme do země migranty z východních zemí. Kromě jiného to může znamenat velké bezpečnostní riziko.

ČSSD jde do voleb s tím, že do pěti let bude minimální mzda 16 tisíc a průměrná 40 tisíc korun. Máte jistotu, že i v dalších pěti letech bude hospodářství šlapat jako teď?

V ekonomice musíte mít i trochu štěstí shůry, protože absolutní jistotu v tomto světě nemá nikdo, ale já říkám, že teď je ideální situace na to, abychom pokračovali v tom, co jsme nastartovali: začali jsme zvyšovat minimální mzdu, začali tlačit na platy státních zaměstnanců, tím jsme zvýšili spotřebu, vehnali peníze do ekonomiky.

Pravice ale také slibuje lidem vyšší mzdy, a to tak, že jim sníží daně…

Počkejte, počkejte. Ten recept ODS, Topky nebo ANO je naprosto vadný! To už tady předvedl pan Topolánek. To se dělá tak, že vám někdo sníží daně, za rok vám pak řekne, že bohužel nemá peníze na zdravotnictví, penze a školství a že tyhle systémy se teď musí privatizovat. Tohle už je prokouknutá finta. My také chceme snížit daně, ale chceme to dělat progresivně. Chceme snížit daň 98 procentům zaměstnanců a naopak zvýšit je těm nejbohatším. A podobně u firem. Daně chceme snížit těm malým a středním firmám, a zase těm nejbohatším je chceme zvýšit. Stejně jako chceme uvalit bankovní daň na ty největší banky.

Sektorovou daní jste hrozili už v minulých parlamentních volbách, a pak z toho vycouvali.

Ano, ale já se nikdy tohoto nevzdám, protože kapitál v této zemi poráží práci. Tady v té zemi se prostě vyplatí mít velký majetek, protože vám na něj nikdo nesáhne. Vyplatí se mít velkou firmu, ale ne být zaměstnancem, protože to akorát dřete. My říkáme: země se má dobře, a teď se mají mít dobře i lidé. A podle toho také budu posuzovat možné partnery po volbách, kdo je ochoten se k tomu přidat.

Jste připraven po volbách zavolat, poblahopřát a případně nabídnout spolupráci Andreji Babišovi?

Nebudu vůbec mluvit o tom, komu budu volat a blahopřát, protože i těch několik dní je prostor na to, abychom lidem v této zemi sdělili, o co tady jde a co je v ohrožení. Především mě zajímá, která z těch stran, co jdou do voleb, je politický podnikatel, a kdo má skutečně ochotu přemýšlet o programu pro tuto zemi.

Jaký zisk ČSSD by byl pro vás úspěchem?

Víte, já se několik dní před volbami nějak bráním tomu rozebírat nějaká čísla. Zanedlouho budeme už mít čísla, která budou stát za rozbor.

Při nedávné schůzce českých velvyslanců jste si prý pochvaloval, jakou máte s prezidentem Zemanem dobrou komunikaci. Berete teď jeho poslední výrok o Krymu, jehož anexe je prý uzavřená věc, za zradu?

Nemohu říct zradu, protože on tento názor neřekl poprvé.

Spíš jde asi o toho, při jaké příležitosti ho pronesl. Na Radě Evropy…

Znám ho, přeme se o to spolu, překvapilo mě ale, že to řekl na takovém fóru a s takovou razancí. Protože bych byl raději, kdyby vzal v úvahu, že jsme na tohle stejný názor neměli a že to není názor vlády.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
honzamastny ( 19. října 2017 18:53 )

Konečně člověk, co ví, že lidi potřebují něco do pusy.

gabreta ( 18. října 2017 14:42 )

Celý čtyři roky klid a tejden před volbama Za Orálek vyrukuje se zvyšováním platů. Po volbách zase čtyři roky klid!!!

sores ( 18. října 2017 13:25 )

Nic se po volbách nezmění!!!!!!! Důchodcům bude přidáno 400Kč ale vzápětí si je vezmou zpět tím,že už teď je spousta zdražení všeho možného takže to neporyje ubohých 400Kč a životní úroveň se nezvedne nikomu ani omylem!!!

agfor ( 18. října 2017 13:19 )

hergot, to jsou všichni chytrý před volbama, ale po nich už na lidi jen se*rou a zakazazujou.

fouk.si ( 18. října 2017 13:03 )

Jako před každýma volbama, plná huba slibů a pak nic ticho po pěšině. Nikomu nic nedáme, nemámme, máme jenom desetitisíce pro sebe. Kdyby ten tlučhuba radši držel hubu. Lidi už snad nejsou tak blbí, aby jim na ty plané sliby naletěli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa