Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf ANO Babiš: Já a premiér, jak jste na to přišli? A Okamura straší lidi

Autor: Vera Renovica - 
17. října 2017
05:00

Favorit voleb, druhý nejbohatší muž v republice a zároveň podle politických oponentů »démon« zapletený do mnoha zvláštních kauz. Exministr financí Andrej Babiš (63) se svým hnutím ANO zřejmě dostane nejvíce mandátů. Jak ale řekl Blesku, není si jistý, že z něho bude premiér.

Každá strana má své interní průzkumy, kolik vychází, že byste mohli mít procent, vám?

Nám teď vychází 24 procent.

Takže jste spokojen.

Vůbec nejsem spokojen. Ty tradiční strany proti nám organizují jakousi svoji vládu a my musíme mít minimálně třicet, jinak to bude jako v krajských volbách v Hradci Králové, kde osm stran za každou cenu sestavilo koalici proti nám.

Ale budete premiérem.

Jak jste na to přišla?

Premiérem bývá jmenován šéf vítězné strany.

Ale to já nevím. Počkejme si na výsledky.

Tak jinak. Hypoteticky. Jaký byste byl premiér?

Stejně jako když jsem byl v Náchodě v rámci kampaně, tak bych tam jel jako premiér, vzal si k tomu příslušné ministry, hejtmana, starostu a řešil obchvat, nemocnici, ty věci, které jsou třeba.

Vy si nemyslíte, že toto je nad schopnosti a možnosti někoho, kdo vede celou vládu?

Ne. Právě naopak.

Takže premiér Sobotka pracoval málo?

Premiér Sobotka nebyl schopný řídit ekonomickou poradu, natož vládu. Ta fungovala tak, že premiér mluvil, Zaorálek četl všechny anglické noviny, Chovanec se bavil, telefonoval, odcházel. Všichni byli na mobilech. Bělobrádek tweetoval. To je pak vidět, jakou má premiér autoritu. Žádnou.

Zaorálek, současný volební lídr ČSSD, by byl lepší?

Tak on je mimo, je sedmadvacet let v politice. Vůbec neví nic o podnikání nebo ekonomice. Krásně mluví a vždycky dlouho, ale jinak to není člověk, který by byl schopen řídit vládu.

Je pro vás představitelná koalice s ČSSD? Půjde to znovu?

V každé straně jsou lidé slušní i neslušní.

Takže byste jednal.

Určitě, určitě...

Vy si nepřejete vládnout s komunisty, s SPD si to „neumíte představit“. Nemůžete to rovnou vyloučit?

Určitě. To, co pan Okamura předvádí, je neuvěřitelné a straší lidi. Má za sebou velkou politickou kariéru, z minulé strany ho vyhodili, protože si přivlastnil nějaké peníze. A možná s tou novou jde do voleb za stejným účelem.

No ale i vy jste dle Forbesu za své působení v politice více než zdvojnásobil majetek.

To je nesmysl. Ty odhady od Forbesu jsou nesmyslné. Když jsme kvůli lex Babiš oceňovali firmu, vyšla na 100 miliard, což je víc než těch jejich 88 miliard. Nevím, jak to počítali. Ať to řeknou. Já jsem v politice svoji bývalou firmu jen poškodil. Výsledky firmy jsou horší než dříve.

Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk řekl, že si není jistý, jestli bude premiérem. Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk řekl, že si není jistý, jestli bude premiérem. | Jakub Poláček

V programu mluvíte o větších investicích do lidí, o platech učitelů, důchodech, atd. Kde na to chcete vzít peníze?

Není nedostatek peněz. Já jsem snížil dluh o 73 miliard jako jediný ministr financí a měl jsem přebytkový rozpočet. Vybrali jsme asi 640 miliard na daních a odvodech. Naše finance jsou ve skvělé formě.

Takže se zavazujete, že najdete peníze?

Určitě. Ale to chce vládu a ministry, kteří jsou ochotni se dohodnout.

Ministr průmyslu Havlíček říká, že kauza kolem lithia je umělá a má odvrátit pozornost od vašich problémů. Jak byste to okomentoval?

Já žádné problémy nemám. Třeba kauza Čapí hnízdo je v mediálním prostoru už tři roky a je to účelová kauza, kterou si na mě vymysleli lidi, kteří mě chtějí odstranit z politiky, prostřednictvím jednoho kontroverzního policisty. Kdybych nebyl v politice, tak o Čapím hnízdě nikdo nikdy neslyší.

Argumentace pana Havlíčka je nesmyslná. Proč teď dva týdny před volbami bez svolení vlády, bez nějaké debaty, podepsal memorandum s australskou firmou s nejasnou strukturou, která říká, že ty zásoby lithia jsou její, a která nikdy nic netěžila? Navíc zástupce firmy je člověk blízký Bakalovi, který vytuneloval OKD a zničil celý moravskoslezský region.

Tato situace se řeší už dlouhé měsíce. Proč bijete na poplach až teď před volbami?

Neřeší se měsíce. Ministr Havlíček to podepsal 17 dní před volbami. To je pro nás šokující. Je to levárna a krádež nerostných surovin. Poté, co ČSSD rozprodala hnědé a černé uhlí za hubičku. Je to druhé OKD.

Vy jste převzal obvinění v kauze Čapí hnízdo. Jak velký je to pro vás problém?

Není to obvinění, je to zahájení trestního stíhání. My jsme na to podali stížnost, protože to je nesmysl. Nic takového se nestalo. A je to záležitost, která mě má poškodit před volbami.

Co ty dokumenty banky HSBC, které mají dokazovat, že farma celou dobu patřila Agrofertu? Zveřejnila je anonymní skupina Julius Šuman.

Takový důkaz neexistuje a je absolutně vyloučeno, že by farma patřila Agrofertu nebo mně. A umíme to bez problému dokázat. My jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele. A otázka je, jestli ty dokumenty někdo nevyrobil.

Prohlédl jste si to?

Podíval jsem se. Vypadá to jako dokumenty banky, ale může to být podvrh. Tvrzení v těch dokumentech je nepravdivé.

Tradiční strany jako ČSSD mají institut takzvané presumpce viny. Když je politik obviněný, vzdává se funkce, aby nepoškozoval stranu. Neinspiruje vás to?

To myslíte pana Březinu, který tam organizoval korupci? Tradiční strany na mě nic nenašly za ta léta. Tak si vymyslely Čapí hnízdo. Jednoznačně se ukáže, že to byla stejná zakázka jako Kubiceho zpráva.

Co když o imunitu přijdete i podruhé a události naberou takový spád, že vám bude hrozit vězení?

Proč bych šel do vězení? Jak jste na to přišla? Nevím, proč to předjímáte, a nevím, proč se mnou vedete rozhovor o Čapím hnízdě. Já jsem si myslel, že budeme vést rozhovor o volbách. Pro vás je to nejdůležitější věc?

Pro vás důležitá není?

Vidím, že to jako ostatní média máte potřebu řešit, ale já si myslím, že Čapí hnízdo není nejdůležitější věc v historii naší země. Naopak. Jsou to tradiční strany. Ta zkorumpovaná hydra, která tohle všechno zorganizovala a udělá vše, abych nebyl v politice.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

VIDEO: Andrej Babiš má kvůli lithiu s ministrem obchodu Havlíčkem ostrý spor

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
LubomirB ( 17. října 2017 20:42 )

V to doufám, po Klausově amnestii, Zemanově milosti pro nájemného vraha bych kriminálníka za premiéra fakt neunesl. Stát má vymáhat pravo a představitelé mají jít příkladem. Kde to jsme? Na Kavkaze?

LubomirB ( 17. října 2017 20:38 )

Milej pane, politika není fotbal, tady jde o nás o všechny. Takže- kriminálník premiérem nebude a vy se přibrzděte.

LubomirB ( 17. října 2017 20:35 )

U diskusí na Blesku miluji jejich věcnost a grácii. To se poznaj fajn lidi, ne nějaká žumpa

agfor ( 17. října 2017 18:56 )

Blbiš má pravdu. Funkci premiéra nechce, jako ministrovi financí se mu bude líp krást. Už v tom má zkušenosti.

ivoadler ( 17. října 2017 18:51 )

Nemohu ale přehlédnout blbost předsedů politických stran, kteří už teď vykřikují s kým ano a s kým ne. Normálně se o tom jedná až po volbách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa