Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíce lidí se v tuzemsku dusí: Politici navrhují pobyty v přírodě a „skřípnout“ Polsko

Autor: bud - 
15. října 2017
06:14

Rodina Vladimíra Burdy (51) žije v ostravské části Radvanice, která má zamořené ovzduší. Trápí je kašel, záněty horních cest dýchacích a další zdravotní problémy, za které mohou vysoké koncentrace polétavého prachu a dalších škodlivých látek. V předvolební debatě Blesku politici hovořili o tom, jak rodině i dalším statisícům obyvatel Česka pomoci. Chtějí hlavně cílenou podporu, sankce za nedodržování limitů a tlak na Polsko, které sever Moravy zamořuje.

Ostravské Radvanice patří k nejzamořenějším místům v Evropě a každoročně trhají rekordy v počtu dnů, kdy jsou překračovány imisní limity nebezpečného polétavého prachu. Loni to bylo 89, přestože podle zákona to může být jen 35.

„Nemůžeme na podzim a v zimě pořádně větrat, protože je venku nedýchatelno,“ popsal Blesku realitu života v Radvanicích Vladimír Burda. Třeba manželka pana Burdy to odnáší podlomeným zdravím. „Má to vliv na její dýchací cesty, prakticky kašle celou zimu, často během podzimu,“ popsal Vladimír Burda.

VIDEO: Připomeňte si reportáž o rodině pana Burdy

Jak chtějí politici situaci zlepšit?

Politici se ve středeční debatě Blesku shodli na tom, že situace se v posledních letech zlepšila, ale ne dostatečně. Část diskutujících se shodla na tom, že vinu nese Polsko, které republiku zamořuje svými ekologicky nešetrnými elektrárnami a podniky.

„Jedná se tady o znečištění globálního prostoru například z polských elektráren, které jsou na tom výrazně hůře než ty české. Toto je velká výzva pro to EU a visegrádskou čtyřku. Měl by se vyvíjet tlak na všechny země stejně, škodlivé látky neznají hranice,“ řekl Vít Rakušan (STAN) s tím, že samotný stát by pak měl vynakládat finance na odsiřování jednotlivých provozů a tím zajistit zdraví obyvatel.

Arbitráže a soudy s Polskem

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) ale Polsko v této věci nekomunikuje. „Česko-polský příhraniční program je v gesci mého ministerstva a ovzduší je jednou z těch priorit. A tady velice otevřeně říkám, že polská strana od té doby, co se tam změnily ústavní zákony, naprosto nefunguje. Neustále tam píšeme dopisy, já tam létám, já tam jezdím, snažíme se je k něčemu donutit a. A tady musím říct, že nespolupráce ze strany Polska je opravdu veliká,“ uvedla ministryně. Podle ní je tak potřeba účinně kontrolovat veškeré emise, které továrny na Ostravsku vypouštějí, a případně je sankcionovat finančně.

Špatně nastavené dotace

Michal Kučera (TOP09) si myslí, že vláda za čistší ovzduší bojovala nedostatečně. „Je pravda, že velká část znečištění pochází z Polska. Tady je jednoznačně vina státu a současné vlády, že s tím za čtyři roky nedokázala nic udělat,“ říká Kučera s tím, že Česko by mělo iniciovat například mezinárodní arbitráže a soudy. Cílenější měla být také dotační podpora. „Je promarněná šance u kotlíkových dotací, které byly plošně rozhozeny po celé republice, místo aby byly plošně zacíleny na nejznečištěnější místa.“

Také Daniel Pawlas (KSČM) si myslí, že by se mělo řešit hlavně zlepšení a omezení lokálních topenišť. „Škodlivé látky vpouštíme my jako domkaři. Na Ostravsku 60 % benzoapyrenu vypouštějí lokální topeniště. A to bychom měli řešit, tím můžeme snížit emise,“ řekl v debatě.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici o kvalitě života v Česku: Polsko nám znečišťuje vzduch a ještě nás ingnoruje  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Peníze na pobyty v přírodě

„Já jsem několikrát s paní starostkou Radvanic byl přímo v ulicích. On je to velký problém, tam se řadě lidí nevyplatí ani dávat nové fasády. K čemu je dávat, když hned zešednou. Je pravda, že situace se zlepšuje. Radvanice si ale určitě zaslouží speciální péči,“ uvedl Per Dolinek (ČSSD). Podle něj by mohla pomoci například bezplatná hromadná doprava, která by emise omezila, a to nejen v Ostravě, ale i dalších velkých městech. Odklonil by také nákladní dopravu z těchto měst.

Pryč s kamiony mimo města

S tím souhlasí také Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Chybí dostavěné obchvaty měst, železnic, které by razantně mohly převést kamionovou dopravu na ekologičtější způsob,“ říká a dodává, že postiženým rodinám by měl stát hradit pobyty v přírodě.

Pomoci může i speciální fond, který pomáhá dětem dostat se do přírody. Je možné v něm žádat přípěvky na ozdravné pobyty. A nový ministr životního prostředí by měl hned po volbách jako první cestu zvolit Polsko,“ řekl k tématu Martin Kupka (ODS).

„Huť Arcelor Mittal je pro tu lokalitu příliš velká a je potřeba se tím zabývat,“ uvedl Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). Podle něj je potřeba se také soustředit na širší podporu dotací, a to nejen na kotlíky, ale také na tepelná čerpadla a další zařízení. Tím podle něj budou lidé motivováni vypouštět méně škodlivin.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa