Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak Češi uvažují před volbami? Na průzkumy hledí jen 2 z 5

Autor: ČTK - 
9. října 2017
19:03

Při rozhodování koho volit koukají na průzkumy jen dvě pětiny lidí. Průzkumy se přitom podle sociologa a zakladatele STEM Jana Hartla shodují v základních trendech. Různé výsledky dává za vinu různým typům a technikám výzkumu. Zároveň upozornil, že velká část voličů se rozhoduje až v posledních dnech před volbami.

„Podíl lidí, kteří by se vysloveně řídili výzkumy, je velice malý. Celkově podíl lidí, kteří nějakou měrou k volebním výzkumům přihlížejí, podle jejich vlastní výpovědi činí něco kolem 40 procent,“ uvedl Hartl.

Pozastavil se nad tím, že zákon zakazuje tři dny před volbami zveřejňovat průzkumy, zatímco na různé „tipovačky“ či předvolební kampaň se tento zákaz nevztahuje. Mnoho voličů se přitom podle sociologa rozhoduje povrchně na poslední chvíli, a snadno tak podléhá cíleným emocím v koncovkách volební kampaně.

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...


To patří k důvodům rozdílů mezi výsledky voleb a průzkumů, které nemohou s určitostí předvídat, kdo nakonec k volbám přijde, upozornil Hartl. Například podle zářijového průzkumu agentury Median byla více než polovina pravděpodobných voličů stále nerozhodnuta, zda a koho bude volit.

Vliv na výsledky průzkumu má také to, zda respondenti odpovídají na otevřenou či uzavřenou otázku, tedy zda mají uvést stranu podle svého výběru, nebo ji vybrat z připraveného seznamu, což byl případ posledního průzkumu CVVM. „Různé typy výzkumů, prováděné různými technikami a různou metodikou, přinášejí pochopitelně odlišné výsledky. V základních tendencích, trendech, ve věcných závěrech – a třeba ne v dílčích číslech – se výzkumy až překvapivě shodují,“ poznamenal Hartl. „Průzkum určuje agendu, kdo je relevantní strana a kdo ne,“ uvedl také zakladatel serveru KohoVolit.eu Michal Škop.

Před minulými sněmovními volbami před čtyřmi lety stanovily nejpřesněji pořadí stran v dolní komoře agentury TNS Aisa a STEM. Poslední předvolební průzkumy CVVM, Median i ppp factum kladly KSČM na druhé místo, které nakonec obsadilo ANO v poměrně těsném závěsu za vítěznou ČSSD.

Video  Komu pomohl povinný poslední rok školky? Byrokratům, aby měli co dělat, tepala opozice Valachovou.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
maruch ( 9. října 2017 19:29 )

Žádný průzkum, ani předvolební klip nemůže ovlivnit mé rozhodnutí koho budu volit!

snehulak ( 9. října 2017 19:19 )

Expert Hartl ví víc než Pánbů. Ale je fakt, že útoky na Babiše mohou pozitivně ovlivnit některé nerozhodnuté, kteří se budou chtít zastat pronásledovaného. Mne ovlivnily spíš tyhle antikampaně, než nějaké průzkumy. Původně jsem ANO volit nemínil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa