Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Valachové se vysmáli rivalové: Povinný rok školky je dobrý jen pro byrokraty

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
8. října 2017
05:01

Omluvenky dnes nepíšou už jen rodiče školáků, nově je řeší i ti, kteří zodpovídají za pětileté děti. Důvodem je povinný poslední rok v mateřské škole a tvrdé podmínky, které některé školky nastavily. Ministerstvo školství podle exministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) reagovalo na rostoucí počet „odkladů“. Podle opozice je to ale zákon, který odklady nevyřeší a nepřinese ani větší vzdělanost. I školky byly tématem Blesk Volebního souboje 2017.

„Povinné předškolní vzdělávání reagovalo na to, že téměř 30 procent dětí využívalo, nebo spíše jim byl nařízen, odklad školní docházky. Není to povinná školní docházka, jak už název napovídá. Individuální vzdělávání může zvolit každý rodič a tím pádem svobodně rozhodnout o vzdělávací dráze. Omluvenky, na těch se nic nemění. Lze omlouvat i ústně,“ hájila svou práci v debatě Blesku bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Nejenže tím neuchlácholila opozici, ale postavili se proti ní i zástupci koaličních stran. Podívejte se na část debaty, která se týkala mateřských školek:

Video  Komu pomohl povinný poslední rok školky? Byrokratům, aby měli co dělat, tepala opozice Valachovou.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Myslím, že by se neměla nařizovat povinná školka. Je to právo rodiče. Já jsem šel do školky dobrovolně, chodil jsem tam rád. Je právo rodičů, aby se rozhodli, zda-li jít do školky či nikoliv,“ prohlásil Ivo Vondrák (ANO) a odvolával se na to, že osobně se hlasování o zákonu neúčastnil.

KDU-ČSL byla tou stranou, která prosadila domácí vzdělávání. Tato možnost, která je s jednoduchou administrativou, je kompatibilní s povinnou školní docházkou, kde jsme prosadili domácí vzdělávání i na druhém stupni. 95 procent lidí stejně děti do školky dává a je otázka, komu dalšímu to pomůže,“ řekl zástupce nejmenší koaliční strany Jiří Mihola.

Mihola s Vondrákem ale Valachovou vytočili, obvinila je, že se vyvlékají ze stranické odpovědnosti. „Oba kolegové zapomněli na to, že jsou se sociální demokracií v koalici, a mně jako ministryni školství, bývalé, uložili za úkol programovým prohlášením vlády zavést povinné předškolní vzdělávání. Jste tady za politické strany, tak se tady nevyvlíkejte. Tato vláda také zavedla garanci míst, protože v minulých letech jsme si mohli o místech ve školkách jako rodiče nechat jenom zdát,“ vrátila úder.

Opozice: Nulový přínos, nesmysl

„Každý zákon, který je nevymahatelný, je nesmyslný. A to je příklad i tady tohoto,“ pustil se do exministryně předseda STAN Petr Gazdík. Rodiče totiž mohou prohlásit, že dítě vzdělávají doma. „Zbytečně tady řeší spoustu byrokratů spoustu papírů a nesmyslů, ředitelé mateřských škol místo toho, aby vychovávali a věnovali se dětem, tak řeší papíry, proč dítě přišlo, nepřišlo, a jak se má omlouvat,“ dodal.

Problémy s velkým množstvím dětí, které jdou do školy až o rok později, než by měly, vidí jinde. „Je to zejména o tlaku na pedagogicko-psychologické poradny, které by nemusely dávat tolik souhlasů s odklady, jako dávaly doposud, mnohdy velmi alibisticky,“ řekl v debatě.

„Musím se smát, když tady někdo zavede povinnou školku, povinný nultý ročník základní školy, a pak se hrozně diví, že někteří ředitelé chtějí omluvenky. Vždyť je to logické, k tomu je ministerstvo více méně navedlo. A teď si tady myjí ruce, že to tak dělat nemají,“ postavil se za ředitele Václav Klaus ml. (ODS).

Podívejte se na záznam celé debaty o školství:

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Valachová: Písemné omluvenky v zákoně nejsou

Problémy s omluvenkami ale Valachová odmítla. Ředitelé jsou podle ní až příliš poctiví. „Zákon nic takového neříká, v tomto ohledu jdou ředitelé nad rámec. Mohu je (rodiče) uklidnit, že pokud budou nadále omlouvat ústně, nic neporušují. Věřím, že během několika týdnů, měsíců se ta praxe ujednotí,“ zmínila.

Podle Klause ml. je nicméně přínos zákona nulový. „Je to věc, která stojí miliardu a půl, 94 procent dětí stejně do školky chodilo a vzdělávací přínos je nulový. Je to akce, která zaměstnala spoustu byrokratů, zaměstnala spoustu školek a teď zaměstnává spoustu rodičů,“ myslí si. 

S Valachovou ohledně omluvenek souhlasí ředitel základní a mateřské školy Pavel Klíma (TOP 09). Ani on ale nevěří, že by měl zákon pomoci se snížením počtu odkladů.

„Omluvenky jsou nesmysl, je to pouze zástupný problém. Osobně ale ten povinný rok považuji za velmi, velmi nešťastný. Jako ředitel školky vždy budu stát za faktem, že školka má velmi důležitou socializační roli. Nad tím mi ale stojí právo rodiče. To procento odkladů je pravdivé, ale ani jedno dítě, kterého se to týkalo v mém okolí, nebylo vzděláváno doma. Vždycky to byly děti, které už do školky chodily,“ argumentoval.

Asi nejvíce Valachovou podpořila jediná další žena v debatě, komunistka Marta Semelová. „Jedna věc je právo rodičů, které všichni uznáváme, ale také je potřeba vnímat právo a zájem dítěte. Že se zavedlo předškolní vzdělávání jako povinné pro 5leté děti, to je správná cesta, protože je to i šance pro vyrovnávání rozdílů,“ zmínila. Ani ona se ale nevyvarovala výtky.

„Podle mého názoru to bylo uděláno polovičatě, protože právě kvůli možnosti individuálního vzdělávání to neplní tu roli, kterou by mělo,“ dodala.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ferryx ( 8. října 2017 16:34 )

Jak to souvisí se školkami? Když byly moje děti malé, chodily do školky normálně a nikdo se „nešprajcoval“. Dnes jsou dávno dospělé a žádné následky to nezanechalo. Chodit do školky byla úplně normální věc.

ferryx ( 8. října 2017 16:29 )

A o tom to je. Každá rodina vychovává (nebo nevychovává) dítě podle svého. A proto je tu školka, která určí dítěti nějaká pravidla a schopnost začlenit se do první třídy a dál.

malenabald ( 8. října 2017 14:03 )

jsi d.ebil

malenabald ( 8. října 2017 13:53 )

Do první třídy má přijít dítě vychované (rodinou) a s hygienickými a samoobslužnými návyky.

malenabald ( 8. října 2017 13:51 )

A koho se vlastně ptáte? Kdo vám tady odpoví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa