Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Z ruštiny jsem měl pětku,“ zmínil Vondrák z ANO. A tvrdě zpražil Valachovou

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
7. října 2017
12:50

Proti stávající formě inkluze, nízkým platům učitelů i exministryni Kateřině Valachové (ČSSD) osobně se postavil v Blesk Volebním souboji 2017 Ivo Vondrák. Lídr hnutí ANO v Moravskoslezském kraji a tamní hejtman inkluzi vytýká hory papírování i zahlcené poradny, Valachové osobně, že mu skákala do řeči. „Už nejste moje šéfová,“ poznamenal na adresu exministryně v debatě o školství.

Hnutí ANO by přidalo dvě hodiny tělocviku dětem navíc a oddělilo by sport od ministerstva školství pod agenturu, která by se zodpovídala přímo premiérovi. Hnutí by naopak nerušilo povinnou maturitu z matematiky a nezvedlo by ruce ani pro přidělování dotací přímo sportovním klubům. Aktuálně je totiž dostávají unie či svazy, které peníze přerozdělují. Vyplynulo to ze simulovaného hlasování během debaty.

Blesk.cz: Z čeho jste dostal ve škole první pětku?

„No asi z ruštiny, tu jsem teda nesnášel. To musím přiznat.“

Kradl Ivo Vondrák spolužákům svačiny? Nebo oni jemu? Podívejte se:

„Už nejste moje šéfová,“ trefil se Vondrák do Valachové

Ivo Vondrák se během diskuze nejednou dostal do sporu s exministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD), i když ne tak ostrého, jako třeba Václav Klaus ml. (ODS).

Současný hejtman Moravskoslezského kraje špatně snášel vzájemné osočování zástupců stran, které dříve ministerstvo školství vedli. „Logická dedukce toho je, že bychom teďka my nebo pan Gazdík za STAN měli vést ministerstvo školství. Protože vy jste tu šanci dostali. Ale to je jen taková legrace,“ reagoval na Valachovou.

„Paní ministryně, už teďka nejste moje šéfová,“ napomínal pak exministryni, která se mu snažila skočit do řeči. Vondrák byl do roku 2016 rektorem Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

Podívejte se, co dalšího z úst Iva Vondráka v debatě zaznělo:

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Než něco zavedu, pilotně to ověřím“

V otázce inkluze Vondrákovi nejvíc leží v žaludku, že se nová inkluzivní pravidla předem neotestovala. „Paní bývalá ministryně, normálně funguje to, že než něco zavedu, tak to pilotně ověřím,“ poučoval Valachovou současný moravskoslezský hejtman a někdejší ostravský rektor Ivo Vondrák (ANO). Podle Valachové ale testování inkluze proběhlo.

„Paní ředitelka se bojí nejvíce inkluze, protože to znamená, že když má vyplnit jeden formulář, tak k tomu má 15 stran toho, jak to má vyplnit. Po několika týdnech vyhodnotí, že mají problematického žáka ve třídě, čtyři měsíce trvá, než ho poradna nějakým způsobem ohodnotí a po řekněme půl roce to nějak musí začít řešit. To je úplný nesmysl, takhle to nemůže fungovat,“ přidal své zkušenosti ze setkání s vedením některých škol v Moravskoslezském kraji. Přiznal ale, že je velmi opatrný v tom zavedené věci zcela rušit.

Jaké plány má se školstvím hnutí ANO? Ivo Vondrák dostal 30 vteřin na to je představit:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
james ( 7. října 2017 14:56 )

Pokud měl Vondrák z ruštiny na vysvědčení pětku, tak byl blbec. Mnoho z nás ruštinu nenávidělo, hlavně ti, kteří zažili okupaci v roce 1968. I pře ignoraci ruského jazyka nebylo možné pro školní masáži si něco nezapamatovat a dotáhnout to na pětku. No, je vidět, že do politiky se vyšlvihli tupouni ze školy.

hejhej ( 7. října 2017 13:49 )

avina: Ruština se za totáče cpala do žáků horem,dolem a proto se stala nezajímavá a protivná. Pan Vondrák nebyl sám, kdo se jí nechtěl učit a následně zvládl 2 cizí jazyky a posléze i ruštinu.

avina ( 7. října 2017 13:44 )

Nezvládl cizí jazyk ,to byl......Dnes mají 2 povinné cizí jazyky- to by opakoval ročník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa