Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi s Kalouskem to u mladých natřel Bartoš. Piráti ovládli studentské volby

Autor: ČTK - 
4. října 2017
21:35

Na prvním místě Piráti s Ivanem Bartošem za kormidlem, daleko za nimi druhé hnutí ANO Andreje Babiše - pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny čirá utopie, jenže studentské volby v Česku přinesly jiný obrázek. U mladých vyhráli právě Piráti, propadl naopak vítěz posledních reálných voleb ČSSD. Na třetím místě skončila Kalouskova opoziční TOP 09. V těsném závěsu za Babišem. Dařilo se však i okamurovcům.  

Studentské volby do Sněmovny vyhráli s náskokem Piráti, kteří získali téměř 25 procent hlasů. Druhé hnutí ANO mělo 11,88 procenta hlasů, třetí TOP 09 dostalo 11,75 procenta a čtvrtá SPD 7,76 procenta. Do Sněmovny by středoškoláci poslali ještě Zelené, ODS a hnutí Sportovci.

Celkem odevzdalo hlas 40 068 studentů z 281 škol po celé České republice, uvedla společnost Člověk v tísni, která studentské volby od roku 2010 pořádá. Volit mohli žáci starší 15 let.

Školní volby se uskutečnily dnes a v úterý. Věrně napodobovaly ty opravdové. Zasedly studentské volební komise, voliči museli prokázat svou totožnost, obdrželi hlasovací lístek, za plentou na něm zakroužkovali vybranou stranu a vhodili ho do urny.

Zodpovědní mladí voliči i recesisté mezi žáky

Po ukončení komise sečetla platné hlasovací lístky a výsledky poslala k dalšímu zpracování sociologické agentuře Millward Brown. „Výsledky Studentských voleb bude možné za pár týdnů srovnat s výsledky voleb reálných. Je jisté, že se budou výrazně lišit. Zároveň ale to, jak nanečisto volili studenti, zřejmě naznačuje určitý trend ve vývoji voličských preferencí,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Většina žáků podle něho stejně jako v minulosti přistupovala k volbám zodpovědně, někteří ale volili z recese.

Video  Hádka o karty soudců: Černochová se pustila do Piráta Bartoše  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

U studentů by neuspěly některé současné parlamentní strany. KDU-ČSL získala 3,49 procenta hlasů, komunisté 3,29 procenta a ČSSD 2,48 procenta. Naopak Piráti vyhráli na gymnáziích, středních odborných školách i učilištích.

Zatímco na gymnáziích ale skončila druhá TOP 09 s více než 15 procenty hlasů, na středních odborných školách byla až čtvrtá za Piráty, ANO a SPD, na učilištích se pak před ní dostali ještě hnutí Sportovci, Blok proti islamizaci, Rozumní a komunisté.

Minule u studentů vyhrála Topka

Před sněmovními volbami v roce 2013 studentské volby vyhrála TOP 09 s téměř 18 procenty hlasů, v těsném závěsu za ní skončili Piráti. Do Sněmovny by tehdy mladí poslali ještě ANO, sociální demokraty, DSSS a ODS. Hlasovalo zhruba o deset tisíc studentů více než letos.

Člověk v tísni chce prostřednictvím voleb přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec.

Školám, které se do akce zapojí, pak nabízí informační materiály a modelové aktivity, které mohou učitelé se studenty využít přímo v hodinách ještě před konáním voleb.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Funfornel ( 9. října 2017 15:39 )

Sluníčkářské hovado Bartoš, když byl členem anarchistických dobytků zvaných Antifa: [url=https://ibb.co/hbxg8w][img]https://thumb.ibb.co/hbxg8w/Bartos_Antifa.jpg[/img][/url]

salto ( 5. října 2017 07:52 )

O životě toho vědí dost. Např., když přijdou ze školy je navařeno, převléknou se do čistého, mají kde spát a to bez starostí, rodiče dokážou vyžehlit nějaký ten průšvih... Snad jen ta maturita z matematiky, ale ono to tak nějak dopadne. 50% mladých lidí vidí svou budoucnost v růžových barvách a optimisticky, zbylých 50% mladých bohužel peníze na drogy nemá

homoerectus ( 5. října 2017 03:08 )

Piráty jsem volila už v roce 2010, a to jsem v seniorském věku. Lidem, kterým k zavržení této strany stačí samotný její název či dredy na hlavě jejího předsedy, bych doporučila, aby si poslechli nějaký rozhovor s ním. Možná pak změní názor.

reifik ( 4. října 2017 23:56 )

Co asi 15tileté děti vědí o životě,o politickém svinstvu a podrazech.A navíc jsou lehce manipulovatelní,svými kantory.Ony ještě neznají heslo politiků: Slíbit je pravidlo,*** je zvyk

Mahony666 ( 4. října 2017 22:22 )

 Tak bohužel mezi studenty je bohužel dost kreténů, kteří by volili Kalouska.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa