Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Drsná hádka o inkluzi: Valachová máchala před Klausem ml. fotkami postižených dětí

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2017
19:50

Křik, hádky a emoce provázely další předvolební debatu Blesk.cz. „Tohle je Václav a měl nehodu. Tohle je Kateřina, trpí Downovým syndromem,“ mávala exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) fotkami postižených dětí, zatímco se Václav Klaus mladší (ODS) bránil nařčení, že útočí na postižené děti. Pod palbou však za inkluzi v českých školách byla především Valachová. A debata se v tu chvíli pořádně vyhrotila.

Společné vzdělávání dětí s hendikepem i bez něj vtrhlo od září do českých škol. „Nedošlo k žádným přesunům, jak všichni strašili, že se zruší speciální školy a tyto hordy mentálně postižených dětí, jak někdo tvrdil, se umístí do každé třídy jedno a budou tam rušit. To se nestalo, to byly lži. Co se stalo, je spravedlivější financování,“ hájí dnes inkluzi exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Do ostrého sporu se dostala především se školským expertem ODS Václavem Klausem mladším. Ale nejen s ním.

Klaus: Rozvrat normálního vzdělávání

Klaus mladší razí opačný názor než Valachová. Plošné „nahánění dětí s mentálními handicapy do základních škol“ odmítá, inkluze je pro něj „zločin na postižených dětech“. „Řekněme si jasně: To, že některé nemocné děti chodí se zdravými, na to nepotřebujeme cizí slovo inkluze. To je normální lidská slušnost,“ uvedl v debatě bývalý ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG.

Do Valachové i inkluze se opřel zostra. „Skutečně bereme těmto dětem šanci na životní úspěch. Jinak by se vyučily, měly práci a teď je učíme druhý cizí jazyk, ale ony dojdou jen k té nejnižší kompetenci, že třeba poznají, že je to cizí jazyk. Je to byrokratické ideologické cvičení, které přineslo rozvrat normálního vzdělávání a demotivaci řady vynikajících kantorů napříč republikou,“ zkritizoval inkluzi Klaus.

Valachová vytáhla fotky postižených dětí

Valachová si pro Klause připravila jinou odpověď. Fotky postižených dětí. „Tohle je Václav. Možná by vám měl být sympatický křestním jménem. Měl nehodu. Ze dne na den a maminka je moc ráda, že škola má podpůrná opatření, že nemusí někde do lesů. Tohle je Kateřina, ta má zase Downův syndrom. Pro tu máte zřejmě něco speciálního, nějakou speciální budku někde. Tohle je Jitka. A takhle bych vám tady mohla dát tisíce dětí. Takže přestaňte útočit na zdravotně postižené děti a dejte učitelům peníze a podmínky na to, aby je mohli učit,“ udeřila na Klause.

„Já neútočím na zdravotně postižené děti, já útočím na vás, že jste je vyhnala do normálních škol, kde jste k nim postavila 18letého asistenta se 14tidenním kurzem,“ zareagoval Klaus. A to, že Valachová vytáhla fotky, vzal jako osobní útok. „Já jsem na rozdíl od vás vzdělával postižené děti, zatímco vy jste fungovala v úřadu ombudsmana, v Senátu a dalších luxusních kancelářích, takže si vyprošuji vaše mávání tady těmi obrázky,“ odvětil.

Video  Křik, hádka, emoce. Klaus s Valachovou se "štěkali" o inkluzi, exministryně vytáhla fotky postižených dětí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Naplno se přitom projevovaly antipatie obou aktérů ostré hádky. „Vždycky, když slyším Klause mladšího, tak přemýšlím, jestli se smát, anebo si najít nějaký kapesník a usedavě brečet,“ říkala ironicky Valachová. A Klausovi předhodila údajnou „sekeru ve veřejném školství minus 70 miliard“. „Vy v tom zoufalství jen vytahujete, že někdy před 50 lety vládla ODS. To je nedůstojné v této debatě,“ oponoval Klaus mladší.

„Papíry přiznávám.“ Školám narostla administrativa

Dle Valachové šlo přitom především o to, aby se našly potřebné peníze a řešil se problém, který trápil rodiče, žáky i učitele. „Také jsme hráli na pštrosa s veřejností, že nevidíme, že se zvyšují logopedické problémy dětí, dysgrafici, dyslektici,“ podotkla exministryně, podle které se podařilo zavést systém financování, který funguje dobře.

Debata o inkluzi přitom vycházela z průzkumu agentury Phoenix Research pro další z předvolebních debat Blesk.cz a otázky: „Podporujete v českém školství inkluzi?“ V průzkumu na ni odpovědělo 38 % dotázaných „ano“, „ne“ zaznělo od 27 % lidí, 35 % jich pak odpovědělo, že neví.  

Jediné, co by Valachová inkluzi dnes vytkla, je nárůst administrativy. „Papíry přiznávám,“ připustila Valachová. Na odstraňování nadměrné byrokracie, která je inkluzi vytýkána, se však prý pracuje.

Gazdík: Nákladný projekt, který nepřinesl nic

Že by šlo o jedinou věc, co by se dala inkluzi vytknout, to ostatní politici v debatě Blesk.cz odmítli. „Inkluze je proces, který nějakým způsobem probíhal, a to, co se stalo, hodilo do toho procesu naprostý granát,“ uvedl Petr Gazdík (STAN). Jako radní pro školství Zlínského kraje prý vidí „naprosto zdecimované ředitele speciálních škol“.

„Nejsem si jist, jestli to prospívá tomu jednomu člověku, to je případ od případu, ale určitě to ubližuje zbytku části třídy. Je potřeba trošku vzít zpátečku, vyhodnotit inkluzi, zatím tak nikdo neučinil. Je to projekt, který je obrovsky nákladný a nepřinesl zatím v podstatě nic,“ míní Gazdík.

Vzkaz Pirátů Klausovi: Žijeme v 21. století

Ozvaly se však i hlasy proti radikálnímu přístupu Klause mladšího. Třeba když dostal od moderátorek prostor Pirát Ondřej Kolek. „My podporujeme inkluzi, protože z principu je správná. Žijeme v 21. století, pane Klausi a ostatní odpůrci,“ říkal.  „Dnes by měly handicapované děti mít co nejotevřenější dveře pro vzdělání. Kvalitní vzdělání, ne někde v zavřeném ústavu,“ uvedl. Podle něj by mělo jít o otázku volby i toho, aby zdravé děti znaly problémy a potřeby hendikepovaných.

Komunistka Semelová: Poškozuje to všechny

Do debaty Blesk.cz bylo nominováno opět osm politiků ze stran, o nichž rozhodl předvolební průzkum Phoenix Research. A kritika mířila na hlavu Valachové i z jiných stran. „To, co se spustilo, je další z pokusů na dětech, učitelích i rodičích a myslím si, že to výrazně poškozuje všechny. Jak ty děti tzv. inkludované, tak děti běžné, tak učitele,“ uvedla Marta Semelová (KSČM), která byla před politickou kariérou učitelkou na základní škole. „Inkludované“ děti dle ní dnes bývají paradoxně více vyčleněné a diskriminované, než když byly ve speciálních školách. „V tuto chvíli jsou odstrkávány mnohem víc, než dřív,“ dodala.

Semelovou mrzí, že neprošel návrh, aby se inkluze o dva roky odložila a proběhlo pilotní ověřování. Právě jeho absence se stala terčem i pro další diskutující. „Paní bývalá ministryně, normálně funguje to, že než něco zavedu, tak to pilotně ověřím,“ poučoval Valachovou současný moravskoslezský hejtman a někdejší ostravský rektor Ivo Vondrák (ANO).  

 „My jako TOP 09 jsme pro inkluzi, pro rozumnou inkluzi, která tu probíhala a bude probíhat dál. Jako ředitelé jsme volali pouze po jasném přidání peněz na asistenty, místo toho jsme se dočkali takových nejasností,“ vytýkal ředitel základky a mateřské školy Malšice Pavel Klíma (TOP 09), že ani v rámci zajištění financí neproběhl dle něj projekt v pořádku. „Dostalo se nám přetížených poraden, neuvěřitelné byrokracie,“ říká. Poradny jsou dle něj dnes „vládci rozpočtu“. „Ve třičtvrtě roce veškeré peníze určené na inkluzi jsou vyluxované,“ podotkl.  

Lidovci chtějí pro inkluzi „stop stav“

Ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), která inkluzi podpořila, přitom sedí i KDU-ČSL. Právě šéf poslaneckého klubu lidovců a někdejší dlouholetý učitel Jiří Mihola upozorňoval: „Chceme stop stav inkluze. Je třeba provést revizi čili vyhodnocení. Už koncem září měla být, ale stále nejsou, relevantní data, o která by se dalo opřít. Je potřeba to vyhodnotit už směrem k příštímu roku.“

Podle něj je mnohdy „inkluze dráždivější a žhavější téma“ než třeba i tolik diskutované platy učitelů. Záměr byl dle něj dobrý. „Podat ruku je správné, ale je třeba říct, že ministerstvo to nezvládlo po stránce finanční, odborné a informační. Bohužel,“ vytkl Valachové. „Není možné dávat všanc ostatní žáky. Inkluze nesmí znamenat pokles kvality výuky pro ostatní,“ dodal Mihola.

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Společně s Vondrákem z ANO se přitom bránil útoku Klause, že to byli i koaliční partneři, kteří ČSSD podpořili. „Mně se totiž velice líbí, že tady 14 dní před volbami zjišťují koaliční strany, že inkluze je nepopulární, kariérní řád, že je nepopulární, pamlsková vyhláška, povinná školka… a vy se vůči tomu vymezujete. Ale pro to jste hlasovali vy. Ve vládě Babiš – Sobotka – Bělobrádek. To je vaše dílo, teď se z toho nevyvlíkejte, chyťte se s paní Valachovou kolem ramen,“ vyzýval Klaus.

A upozorňoval na „koaliční dílo“ a údajný „rozvrat českého školství, který musí být napraven“.  „Klaus mladší je zřejmě jasnovidec, to já nejsem, já si myslím, že je legitimní žádat tu revizi, to vyhodnocení,“ glosoval to Mihola.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
11karel11 ( 5. října 2017 18:35 )

Tobě patří nakopat do predele.

11karel11 ( 5. října 2017 18:24 )

Pan V. Klaus mladší má ve všem pravdu. Valachová tou inkluzí rozvrátila školství. Pomalejší děti musí mít jiný přístup než ostatní, sklízí od dětí posměch a nechtějí chodit do školy. Valachová uplete cop a ať se stará raději o domácnost.

hejhej ( 5. října 2017 10:18 )

Stupidní inkluze, kterou vymyslel debil. Stojí zbytečně moc peněz, trpí tím učitelé i žáci. Několik desítek let fungovaly zvláštní školy, vycházeli z nich děti, kteří mohli pokračovat i v některých SOU. Školstvíjsme měli dobré, po revoluci 89 začali " ministři školství" vymýšlet jednu kravinu za druhou. Valachová je toho zářným příkladem.

mirumiru ( 5. října 2017 04:29 )

 Souhlas s Klausem, už v několika debatách rozumne mluvil o tomto tematu. inkluze je histericky vykrik do tmy. a kdo dělá asistenty? každý kdo si udělal krátký kurz,znam pak opravdu omezených asistentek.

lokii ( 4. října 2017 23:43 )

To je takova hloupost davat deti dohromady - I kdyz je to dite sikovne a schopne a ma treba nejakou telesnou vadu, vzdycky je z kolektivu vyrazene a osamocene. Latku muze zvladat, ale nikdy se nemuze zapojit do her deti o prestavce, ty zdrave deti se rozuteckou a tohle dite se bude vzdycky citit osamocene. V kolektivu deti, ktere maji stejny problem, toho kamarada najde. A deti, ktere ucivo nezvladaji - tak ty jen vyrusuji a zdrzuji ostatni - ve vysledku se nenauci nikdo nic a ucitele aby se z tohohle system zhroutili. Ono staci jedno dite, ktere neustale vykrikuje nebo otravuje ostatni deti a za chvili to zacne prerustat vsem pres hlavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa