Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zoufalí učitelé a ohlodané kosti.“ Klaus ml. a Valachová se hádali v debatě Blesku

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2017
18:50

Učitelé berou málo, podle některých dokonce „zoufale“. Přidat si zaslouží, uvedli všichni účastníci předvolební debaty Blesk.cz o školství. Pohádali se však o to, kdo by kantorům měl peníze přerozdělovat. Proti exministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) ostře vystoupili Václav Klaus mladší (ODS) či Pavel Klíma (TOP 09). A padala slova o ohlodaných kostech i školách, které mohou „jít do háje“.

Na tom, že by si učitelé zasloužili více peněz, se shodovali politici v živě vysílané předvolební debatě Blesku tentokrát s názvem „K tabuli“ napříč politickým spektrem. Jenže shoda jim dlouho nevydržela.

„Prosím o slovo, to je skandál,“ ruply v jednu chvíli nervy exministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), když poslouchala námitky rivalů z opozičních řad. Ještě coby členka Sobotkovy vlády se snažila prosadit kariérní řád, který by učitele rozdělil do tří kategorií. A z nich by vyplývalo i jejich finanční ohodnocení.

„Je to naprostý nesmysl,“ odmítal však v debatě Blesku kariérní řád školský expert ODS Václav Klaus mladší a rýpl si: „Je to naštěstí jediná věc, která se této vládní koalici nepodařila prosadit.“ Klaus razí jasný názor – především „ředitelé by měli mít možnost své dobré kantory skutečně dobře ocenit“. Podle něj s rozumem. „Ale když to dává ředitel slečně učitelce, co se na něj nejvíc usmívá, tak ta škola jde do háje,“ upozornil.

Šance pro pány a zlaťáky ve školství

Klausův názor podpořil i Pavel Klíma (TOP 09). „Věříme ředitelům škol,“ podotkl a uvedl, že ředitelé znají své učitele, svůj sbor a dokážou rozdělit spravedlivě „své“ peníze.

„Já se musím hodně usmívat tomu mudrcování ODS a TOP 09, protože ten jejich geniální systém, vážení voliči a diváci, už existoval,“ připomněla Valachová vládu v čele s ODS, které prý nic nebránilo „sypat zlaťáky do školství, aby ředitelé měli tu svobodu odměňovat ty nejlepší učitele“. „Už jste měli příležitost, pánové,“ kontrovala Valachová a dodala: „Ale když jsme po vás přebírali resort a tuto zemi, tak to bylo tak, že tarify učitelů byly nejvíc ohlodané kosti všech ostatních vysokoškoláků ve veřejném sektoru.“

Koaliční pošťuchování

Do Valachové si však rýpl i zástupce ANO Ivo Vondrák, současný hejtman Moravskoslezského kraje „Logická dedukce toho je, že bychom teďka my nebo pan Gazdík za STAN měli vést ministerstvo školství. Protože vy jste tu šanci dostali. Ale to je jen taková legrace,“ reagoval na Valachovou. „Paní ministryně, už teďka nejste moje šéfová,“ napomínal pak Valachovou, která se mu snažila skočit do řeči. Vondrák je také někdejším rektorem Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

S výhradami proti kariérnímu řádu vystoupil i Jiří Mihola (KDU-ČSL), ačkoliv pro něj sám hlasoval. „Já jsem pro kariérní řád hlasoval, já se k tomu znám. Protože si myslím, že je lépe věc opravit, než ji shodit. Já se obávám, že už to jen tak někdo brzy nenastartuje. Naopak nechápu kolegy z ANO, kteří zjevně nedávali pozor, když byli v poslaneckých lavicích a na výborech,“ zaútočil proti koaličnímu partnerovi, který si dle něj počínal „hodně trestuhodně“, když „otočil názor“ proti kariérnímu řádu.

Vyhozené peníze

„Je to tady taková klasická politická diskuze, kdy už na sebe začínáme útočit,“ komentoval přestřelky právě Petr Gazdík (STAN). Valachovou pochválil za to, že za poměrně krátký čas v čele resortu stihla naopak změnu financování regionálního školství.

„To je jeden ze zásadních problémů českého školství, že průměrný ministr školství od revoluce vydržel 21 měsíců a žádný nestihl nic pořádně dotáhnout,“ podotkl. Souhlasil ale i s Klausem mladším. Dvě miliardy, které mohly jít na platy učitelů, jdou do inkluze a jedná se dle Gazdíka o „vyhozené peníze“.

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Klaus mladší: Svým učitelům jsem platil 35 tisíc

O peníze jde tak v první řadě. Podle Klause mladšího dnes komise chybně bádají, kolik má být kategorií učitelů. Mezitím však učitelé umírají a poslední na co si vzpomenou, je „nějaký kariérní řád“, míní bývalý ředitel prestižního soukromého gymnázia PORG.

Učitelé přitom jen chtějí být spravedlivě odměněni. „Já jsem svým učitelům platil 35 tisíc korun a jako ministr školství bych to svým učitelům platil taky,“ říkal Klaus. Podotkl, že „trošku vyšší mzdu“ dával mladým kantorům, když založili rodinu. „Protože jsem se bál, že mi z té školy zmizí, tak jsem se je samozřejmě snažil pomocí odměn v té škole nějakým způsobem udržet, ale takhle postupuje každý ředitel, který to s tou školou myslí dobře,“ dodal Klaus.

Průzkum: Kolik mají učitelé dle lidí brát?

Podle průzkumu agentury Phoenix Research by Češi učitelům nejčastěji přáli platy mezi 25 a 30 tisíci – a to ve 33 procentech dotázaných. Za učitelský plat 30 až 40 tisíc hlasovalo 31 procent respondentů, 17 procent lidí se domnívá, že učitelé by si měli vydělat 25 tisíc. Jen 7 procent lidí by kantorů dopřálo 40 tisíc korun a více.

„Je to pořád málo, pořád je to zoufalé,“ řekla k úrovni platů Valachová, podle které by měli brát učitelé k 1. lednu 2020 průměrně 45 tisíc korun.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Mihola učil 24 let na osmiletém gymnáziu a na pedagogické fakultě. Dnes obdivuje kolegy, kteří u učení vydrželi a nenechali se otrávit. I podle něj musí být učitelé adekvátně ohodnoceni a motivováni. „Když se trochu přidalo, tak se někde ubralo – ať už na osobních ohodnoceních, nebo odměnách,“ upozornil. Učitelé by v tuto chvíli měli mít kolem 35 tisíc.

„My se tady shodujeme napříč politickým spektrem, že 130 procent průměrné mzdy ve státě je něco, co bychom asi všichni chtěli. Starostové to chtějí posunout do konce volebního období na zhruba 45 tisíc korun průměrné mzdy,“ uvedl Gazdík.

Semelová: Přidání učitelům není samoúčel

„Když jsme tady viděli ten průzkum, kolik by lidé přáli učitelům, či nepřáli učitelům - ono je to pochopitelné, když u nás dvě třetiny nedosahují ani na průměrnou mzdu, každý by chtěl přidat. To znamená: ta levná práce je u nás vůbec velký problém,“ upozornila Marta Semelová (KSČM)

Přidání učitelům není samoúčel, ale prostředek k tomu, aby se vzdělávání skutečně zkvalitnilo, upozornila. Kolik by dle ní měli brát učitelé? „130 procent průměrné mzdy, o kterých se mluví, je minimum,“ dodala poslankyně, původní profesí učitelka matematiky, tělesné výchovy a češtiny na základní škole.

To Piráti, které v debatě zastupoval Ondřej Kolek, navrhují pro učitele „skokové navýšení“ 20 procent navíc, aby se mzdy dostaly na 30 tisíc korun, což by byl prý základ, tarifní mzda. Vedle toho navrhl také přidat na motivační složce, aby se učitelé dostali až ke 40 tisícům. Prostředky pro zvýšení platů dle něj leží „na chodníku“ – a to např. v rámci nezdaněných zisků zahraničních společností. „Peněz je tady spousta, odvádějí se do daňových rájů,“ dodal s tím, že stá by měl dávat na platy učitelů 5 procent DPH místo dosavadních tří.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
avina ( 4. října 2017 20:06 )

Bývalý ředitel soukromé, prestižní školy-- nevěřím, že tam měl .....Je to narcis, jako otec. Před lety vyměnil manželku, pak práci pedagoga. Bude jako otec, kecat....

zlymikes ( 4. října 2017 20:05 )

19x12=22,8/10=22800 - přeci nemohou pořád počítat průměr za 12 měsíáců když makají necelých 10 s přímou prací s dětmi cca 5-6 hodin. Tak ať jdou za 30 tisíc k pásu. Ale to by ji mevonělo

Kukes ( 4. října 2017 19:04 )

Zainvestujte radši do bitcoinu https://cryptosvet.cz/

moiaza ( 4. října 2017 18:19 )

Co názor, to školní expert. Máme neskutečné množství odborníků na všechno. Téměř všichni by mohli být mnistrem školství už zítra.

sores ( 4. října 2017 18:15 )

A co potom mají říkat lidi s 12 max.15 tis.platem??? A to nemají 2 měsíce dovolenou ani v zimě týden a jiné dny!!!! A pracují než 6 hod. denně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa