Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podívejte se: 11 milionů volebních lístků míří z tiskárny, padlo na ně 600 tun papíru

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
2. října 2017
05:40

Tisk volebních lístků jde do finále. Během následujících dní je dostanou jednotlivé úřady, odkud poputují do schránek voličů. Tam musí být podle zákona nejpozději tři dny před volbami. Kolik výroba lístků stála, ale tiskárna nechce komentovat. V minulosti firma musela několikrát tisknout lístky znovu - byly na nich totiž chyby.

„Proces tisku začal v pondělí 11. 9., na úřady budou rozvezeny do 5. 10.,“ napsala v písemných odpovědích Blesk.cz finanční a personální ředitelka břeclavské tiskárny Moraviapress, která může jako jediná v České republice volební lístky tisknout.

Video  Výroba volebních lístků  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Tiskárna se na proces tisku připravovala několik měsíců dopředu – naplánovat se prý musela objednávka papíru, i nasmlouvat dostatečný počet personálu. Vedle lístků se ale v Břeclavi tisknou i nejrůznější materiály, které souvisejí s volbami, jako je například volební zákon i pokyny pro okrskové komise. „Doprovodné tiskoviny byly dodány na úřady do 1. 9.,“ napsala redakci Hrubá.

Tiskárna vytiskla podle našich informací více než 11 milionů sad hlasovacích lístků. „Spotřebuje se asi 600 tun papíru,“ prozradila zástupkyně tiskárny.

Firma zajišťovala tisk volebních lístků i v minulosti – v roce 2016 při krajských volbách byla ale například na lístcích Středočeského kraje chyba – archy byly vytištěné křivě a někteří kandidáti na nich chyběli.  Moraviapress chybovala i při tisku hlasovacích lístků při druhém kole prezidentské volby v roce 2013. Chyběla na nich informace, že se jedná o druhé kolo volby a neprošly autorizací. Nové lístky musela tiskárna vytisknout na vlastní náklady.

Dnes už má prý ale tiskárna nastavené kontrolní mechanismy a za obsahovou stránku podle Hrubé podnik neodpovídá.

Moraviapress tiskla hlasovací lístky pro volby poprvé už v roce 1997. Pro stát tiskla i v období mezi lety 2010 až 2014, kdy si podle serveru E15 zajistila zakázku zhruba v hodnotě 212 milionů korun. Smlouvu se státem má i na období let 2015 až 2019, kdy by měla za tisk volebních lístků dostat od státu zhruba 160 milionů korun. 

Vše o volbách do Poslanecké sněmovny 2017 najdete zde

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
agfor ( 2. října 2017 12:39 )

Škoda papíru, stejně jsou natištěná stejná jména jako minule, předminule před- předminule . . .Jen u různých stran, protože posranci jsou partajní a bezpáteřní cestovatelé a kandidují za tu partaj, která jim nabídne lepší post na svém volebnímpamfletu. Kdo chodí k volbám volí zlo.

moiaza ( 2. října 2017 08:28 )

 Vyhozené peníze. Ať volby dopadnou jakkoliv,politici si udělají po svém. Dají se dohromady tak, aby mohli mlaskat u koryt ještě hodně dlouho. Když jim půjde o koryta, dají se dohromady i s čertem. Naprosto zbytečné chodit k volbám. Mafiáni si koryta rozeberou mezi sebou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa