Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vít Rakušan o teroru: Opatření na Hradě zvyšují riziko. A dceru bych teď do Egypta nevzal

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
30. září 2017
15:57

Kvůli bezpečnostní situaci by prý středočeský lídr hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan nevzal v současné době svou dceru na dovolenou do Egypta. Věří ale, že Česku žádné nebezpečí nehrozí. V debatě Blesk volební souboj 2017 na téma Do zbraně kritizoval bezpečnostní opatření na Pražském hradě, která prý vytvářejí ideální cíl teroristů. 

Blesk.cz: Jel byste teď se svou dcerou na dovolenou do Egypta?

„V současné době bych se svou dcerou ne dovolenou do Egypta nejel, protože jsem zodpovědným otcem, který váží veškerá možná rizika, která se mohou stát, a především já sám nemám příliš rád létání,“ odpověděl Rakušan.

A musel se zastat někdy někoho v ohrožení na ulici? I na to odpovídal Rakušan v otázkách na tělo. 

Opatření na Hradě jsou snadný cíl teroristů

Česká republika je podle Rakušana bezpečná, stejně tak je prý u nás dobře nastavená i procedura udělování azylu. V okolních zemích, kde se potýkají s teroristy, na tom prý byli podobně, jen prý špatně používají zákony.

„Nevyhrožoval bych, nestrašil bych lidi a naopak bych se spoléhal na to, že naše složky integrovaného záchranného systému, ale i naše tajné služby, pracují v současné době velmi kvalitně. Zásadně se zlepšila výměna informací mezi civilní a vojenskou kontrarozvědkou,“ uklidňoval 41 % lidí, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research odpověděli, že se bojí teroristického útoku v České republice.

Zároveň ale Rakušan kritizuje také bezpečnostní opatření na Pražském hradě – respektive fronty, které se kvůli nim vytvářejí. „To riziko se těmito opatřeními zvyšuje,“ myslí si starosta středočeského Kolína, který kandiduje do Poslanecké sněmovny ve Středočeském kraji jako jednička na kandidátce hnutí Starostové a nezávislí.

„Nejsou to ochranná opatření měkkých cílů. To riziko se těmito opatřeními zvyšuje,“ tvrdí Rakušan.

Sám nabádal politiky ve studiu, aby se příliš často nevyjadřovali k práci policie ani státních zástupců, protože tak prý ohrožují jejich nezávislost. Podle průzkumu agentury Phoenix Research totiž policii nedůvěřuje 51% z více než tisícovky dotázaných, státním zástupcům pak 34% lidí.

Jeho hnutí zároveň odmítá debaty okolo změny zákonů kvůli držení zbraní. Stejně jako volební lídr hnutí Jan Farský, považuje i Rakušan pokusy některých stran o tyto změny jako „předvolební vábničku“.

Začala válka na sítích

Víc než terorismus páchaný v ulicích měst je podle Rakušana nebezpečný takzvaný kyberterorismus – tedy útoky na internetu.

„Přicházíme v době kybernetické války, hybridní války – která je definována právě tím, že nikdo nepoznal, že začala,“ míní Rakušan.

Video  Politici v debatě Blesku: Česko by teror zvládlo lépe než Němci, útok uz nás nehrozí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Ani vojna ani zrušení imunity

V Poslanecké sněmovně by se Vít Rakušan zdržel hlasování u zákonu, který by dal ministerstvu vnitra pravomoc vypínat weby, které šíří dezinformace, protože by tuto moc neměl mít jen jeden ministr. Zrušení imunity, zavedení povinné vojny i principu třikrát a dost by pak Rakušan při případném hlasování odmítl.

Po případném úspěchu ve volbách chtějí Starostové a nezávislí podle Rakušana i dál modernizovat policii a armádu a mít krizově proškolené obyvatelstvo. Pokud se Rakušan stane poslancem, bude mít hned tři funkce. Ve Sněmovně, je už teď vicehejtmanem Středočeského kraje a také starostou Kolína. Tím by prý zůstal minimálně do komunálních voleb v roce 2018. 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa