Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Exministryně táhnou na Sněmovnu. Do voleb jdou Džamila Stehlíková, Válková i Kuchtová

Autor: ČTK, zst - 
24. září 2017
05:40

Kandidují, ale do Sněmovny se dostanou pouze tehdy, pokud přeskočí výše postavené kolegy z kandidátní listiny. To je úkol, který čeká například na někdejší šéfku spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), exministra dopravy Pavla Dobeše (za STAN) nebo bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou (LES). Podobně jsou na tom také Antonín Prachař (za STAN), Jan Mládek nebo třeba Milan Urban (oba ČSSD).

Do Sněmovny kandidují v říjnových volbách dvě bývalé ministryně za Stranu zelených Dana Kuchtová a Džamila Stehlíková. O poslanecká místa mají zájem i tři někdejší ministři dopravy. Vyplývá to z údajů na volebním webu.

Do Bursíkovy Liberálně ekologické strany (LES) přestoupila Stehlíková, někdejší ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny. LES v nadcházejících volbách podpořila TOP 09 a právě za ni se o místo v dolní komoře Stehlíková uchází, byť až z 12. místa ústecké listiny.

Exministři Prachař a Dobeš: Osloví voliče?

Obdobné vyhlídky jako Kuchtová a Stehlíková mají ze stejných důvodů někdejší ministři dopravy Jaromír Schling, Pavel Dobeš a Antonín Prachař. Schling byl ministrem dopravy za ČSSD v kabinetu Miloše Zemana, nyní se pokouší dostat do Sněmovny jako čtyřka na pražské kandidátce Strany práv občanů (SPO).

Schlingovým přímým soupeřem bude Dobeš, jenž kandiduje za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) z posledního místa jejich listiny v metropoli. Ministrem byl zhruba půldruhého roku ve vládě Petra Nečase (ODS) za Věci veřejné a LIDEM. Za stejné hnutí jako Dobeš kandiduje také Prachař, jenž působil jako ministr v nynější vládě za ANO. U starostů figuruje na předposledním místě listiny v Olomouckém kraji.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Složitá obhajoba pro Válkovou či Mládka

Vedle této pětice chtějí obhájit poslanecké mandáty dva bývalí ministři průmyslu a obchodu Milan Urban a Jan Mládek (oba ČSSD). Oba jsou na sedmém místě kandidátek ve Středočeském a Jihočeském kraji a je zřejmé, že musejí spoléhat na přednostní hlasy.

Stejně je na tom Helena Válková (ANO), ministryně spravedlnosti a přímá předchůdkyně Roberta Pelikána. Ta loni na podzim neuspěla v boji o místo v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu. I ona jde do boje o Sněmovnu ze sedmého místa.

Jedničkami Stropnický nebo Marksová

Ze stávajícího kabinetu je většina ministrů v čele kandidátek v jednotlivých krajích. Za hnutí ANO jsou na postu jedničky Richard Brabec, Dan Ťok, Karla Šlechtová nebo Martin Stropnický. Jedničkou je také exministr a šéf hnutí Andrej Babiš. Robert Pelikán je dvojkou za Stropnickým v Praze. Ivan Pilný poslanecký post neobhajuje.

Za ČSSD vedou kandidátky Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová a Jan Chvojka. Stanislav Štech nekandiduje a jeho předchůdkyně Kateřina Valachová je dvojkou ve středních Čechách.

Lidovci nasadili do boje všechny tři své členy vlády. Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka i Daniel Herman jsou lídry svých kandidátek.

Video  Karolína Peake vzpomíná na krizi Nečasovy vlády: Za co jí vyčinila Nagyová?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kukukuu ( 24. září 2017 11:37 )

Jako vždy se pleteš. I Lenina naživo jsem viděl.

kukukuu ( 24. září 2017 11:08 )

Tak negůgluj, vem si ten padák nakoupený Kalouskem a skoč.

zednik ( 24. září 2017 11:04 )

Nezbývá, než je vykroužkovat. POZOR! To neznamená zakroužkovat !! Znamená to zakroužkovat 4 jiné. Přes slovo vykroužkovat , které je dobře vymyšlené, se tam bohužel minule dostali i ti zcela nevolitelní. Lidé si to pletou !

borka30 ( 24. září 2017 10:47 )

 Doufám, že ty staré vykopávky z minulých let, již lidé mají rozum a nebudou je volit. Jak slyším Džamila, tak je mě doslova špatně.

kukukuu ( 24. září 2017 10:33 )

Kuchtová má spoluvinu na "hospodaření" manažerky Kateřiny Neumannové při MS v lyžování v Liberci (stamilionové dluhy). Už Kuchtová předvedla, jak to vypadá, když ministryně školství myslí, že levou zadní uřídí i sport (totéž Valachová). Kuchtová vyhodila z vedení Kumpošta a dosadila Neumannovou bez jakýchkoliv zkušeností s řízením. Nechápu, že Kuchtová ještě vylézá. Klasický doklad, že optimální počet žen ve vládě = 0.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa