Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Babišem do vlády komunisté nechtějí. A Filip tvrdí: „Vše spěje ke koalici ANO s ODS“

Autor: zst - 
23. září 2017
10:48

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítl v rozhovoru pro deník Právo, že by po volbách mohli komunisté skončit ve vládě s hnutím ANO. Spolupracovat na této úrovni prý nebudou. Filip má dle svých slov obavy z koalice ANO a ODS. Přestože předseda pravicové strany Petr Fiala koalici s Andrejem Babišem odmítá, někteří významní členové by si ji představit dovedli.

„Otázkou je, jak volby dopadnou, kdo s kým bude jednat o koalicích, a já mám bohužel obavu, že vše spěje ke koalici ANO s ODS,“ přiznal v rozhovoru pro deník politický matador Vojtěch Filip, předseda komunistů.

„Vnímám některé kroky, které tu dřív nebyly. Dřív to bylo ‚všichni proti Babišovi‘, zejména z pravé části spektra. Ale dnes vnímám výroky třeba paní Udženije a dalších představitelů. Předsedu Petra Fialu teď nemyslím, spíš ty ostatní, nejsou to ale nevýznamné hlasy,“ řekl Filip.

Vyloučil, že by se lidé po volbách měli obávat případné koalice ANO, KSČM a SPD Tomia Okamury. „To musím vyloučit. Taková koalice by nebyla programová, ale účelová,“ poznamenal k tomu místopředseda Sněmovny s tím, že jakékoliv povolební koalici jeho strany s ANO říká jasné „ne“.

Babiš komunisty také odmítl

To ale zřejmě Andreji Babišovi (ANO) vadit nemusí. Už před několika měsíci totiž pro Info.cz sám koalici s KSČm odmítl. Během krajských voleb se jí přitom nebránil, to bylo na podzim loňského roku. 

„S komunisty určitě ne, to si pletete s panem Sobotkou,“ řekl v rozhovoru Babiš krátce poté, co předseda ČSSD označil za mrtvé Bohumínské usnesení, které zakazovalo sociální demokracii vládu s komunisty. „Nikdy s komunisty ve vládě nebudu,“ doplnil neoblomně Babiš.

Část migrantů jsou „pěšáci cizí armády“ 

Filip nevylučuje ani vládu národní shody, na které by se dohodly v případě krize všechny strany, které by se do parlamentu dostaly. „Taková vláda byla například rok v bývalé Jugoslávii,“ připomněl Filip válečný stav, který prý nelze vyloučit ani v Česku.

„Copak můžeme vyloučit, že tady (válka) nebude? Můžeme vyloučit, že ti běženci nejsou pěšáky cizí armády? Část z nich určitě (je),“ varoval. „Terorismus souvisí s migrační krizí, kdo říká, že nesouvisí, tak lidem lže,“ dodal.

Do prezidentských voleb zatím KSČM vlastního kandidáta nemá a k tématu se má vrátit až po volbách. Ve hře je i podpora Miloše Zemana, kterou Filip nevyloučil.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
jebulin ( 27. září 2017 15:54 )

Nejméně jako ignotus!

agfor ( 23. září 2017 12:49 )

Nikdo nechce do vlády s Babišem, ale až přijde na dělení koryt, budou se tam cpát všichni Babiš neBabiš.

zednik ( 23. září 2017 12:42 )

Všichni se shodují pouze na jediném: Nikdo s nikým vládnout nechce. Takže z to plyne, že se tam všichni cpou pouze kvůli korytům, o republiku jim absolutně nejde. A když to z nějakého důvodu pak nevyjde a bude za pazouru chycen, dostane stejně zlatý padák. Vlastně jim jde každému jen o to, aby je ti blbečci z podhradí šli zvolit. Klasika každých čtyř let

senil ( 23. září 2017 11:58 )

 Nakonec se někdo určite najde. Koryta jsou plná a politické strany na ně budou mít chuť. Je fascinující co Babišovi projde. Může si krást kolik chce a lidé ho stejně budou milovat. Škoda, že kleptoman bude příští premiér. Babiš jes mutná vizitka tohoto národa. Bohužel jeho oponenti ale nejsou o moc lepší. Z těchto voleb nevyjde nic dobrého. Návíc Babiš nás pak zradí a výměnou za dotace přijme kvóty na uprchlíky. S tím jsem si naprosto jist. http://www.epshark.cz/clanek/117/co-je-na-kauze-capi-hnizdo-podstatne-ze-babis-je-kleptoman

moiaza ( 23. září 2017 11:49 )

Jen to ne. Kdo by nás pak bavil v diskuzích? Kdo tak dokáže zahrát hlupáka, jako zdenekk a rego? Oni by emigrovali a bylo by legraci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa