Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Máte nízký plat? Snížíme daň z práce, pyšnili se politici v debatě Blesku

Video se připravuje ...
Autor: bru - 
21. září 2017
05:01

Z platů prodavaček a prodavačů se před volbami stalo politické téma. Například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli mzdám lidí zaměstnaných v Albertu sešel i s nizozemským velvyslancem. Podmínky a peníze pokladních ve velkých řetězcích rozhádaly i politiky v Blesk volebním souboji 2017.

„Nedovedu si představit, aby pan premiér ovlivnil mzdy v podniku, který patří zahraničnímu soukromému majiteli, to možná šlo v minulosti, kdy podniky byly státní, ale v tuhle chvíli to tak nechodí,“ kritizoval Sobotkovy kroky Jan Skopeček z ODS. Řešení vidí v nižším zdanění práce, které má nechat víc peněz v kapsách zaměstnanců.

Stejně by chtělo postupovat i hnutí ANO, podle Jaroslava Faltýnka přiměje nižší zdanění práce ve finále i zaměstnavatele, aby platy zvedli. „My chceme, aby se lidem vedlo líp a utráceli, aby chodili do těch řetězců nakupovat, aby ty řetězce měly tržby a o ty peníze se rozdělily i se svými zaměstnanci,“ vysvětlil Faltýnek. 

„Hlavní problém je v rozdílném přístupu k občanům téže Evropské unie,“ komentoval horlivě Pavel Kováčik (KSČM) s tím, že hlavním problémem v platech ve velkých řetězcích jsou rozdíly v ohodnocení lidí za stejnou v práci v různých zemích Unie.

Snížit daně z práce by chtěli i lidovci, jejich zástupce v debatě Marian Jurečka k tomu přihodil ještě zvyšování slev na děti a poplatníka. „Abychom těm, kteří poctivě pracují, ponechali víc peněz v rodinách – abychom je nevybírali, nepřerozdělovali, ale aby ten, kdo si je vydělá, je měl hned na výplatní pásce,“ komentoval lidoveckou představu Jurečka.

Video  Nemůžeme podnikům diktovat vyšší mzdy, říkají politici  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jaroslav Foldyna (ČSSD) vytáhl v debatě v souvislosti s nízkými platy v řetězcích progresivní zdanění. „Nemůžeme samoplátcům, což jsou třeba matky v domácnostech, neustále zvedat poplatky na sociálním a zdravotním. Solidarita musí být progresivní,“ rozohnil se Foldyna.

Jako „falešný pocit všemohoucnosti“ označil Sobotkův boj za vyšší platy v Albertu Jan Farský (STAN). „Mzdy a pracovní podmínky se mění až ve chvíli, kdy sami zaměstnanci vystoupí a sami zaměstnanci začnou bojovat, tady je největší síla,“ komentoval situaci Farský. „Politici v tom skutečně mají malou moc, byť se tváří, že to zařídí. Nezařídí,“ doplnil.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa