Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Blbci a bláboly!“ Politici se zhádali nad drahým máslem a špatnými potravinami

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Klára Brunclíková, Zuzana Štíchová, David Vaníček - 
20. září 2017
15:38

Vypadá to, že nejdiskutovanějším tématem předvolební kampaně bude cena a kvalita potravin, včetně mléka a másla. Zástupci politických stran pro oblast zemědělství se přeli v Blesk Volební souboj 2017, kdo může za předražené máslo a proč dostávají čeští zákazníci na pulty horší jídlo než například ti v Německu. 

„Děláte z těch lidí úplný blbce, pane kolego,“ ohradil se ve vzrušené debatě ohledně cen mléka místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na ekonomického experta ODS Jana Skopečka. A to v narážce na jeho slova o tom, že se stát příliš míchá do cen mléka a podporuje spíše velké výrobce než drobné zemědělce v živočišné výrobě.  

Video  Politici se hádali kvůli cenám mléka.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Když se stát přestane montovat a přestane si hrát s cenami mléka, tak to pro ty výrobce bude ve finále dobré, protože nebudou ty ceny takto dramaticky fluktuovat. České zemědělství je orientováno na velké výrobce,“ řekl v Blesk Volebním souboji 2017 doslova ekonomický expert ODS Jan Skopeček a přidal také, že v minulosti do trhu až příliš zasahovala Evropská unie. „Ne ne – blábolíte tady,“ vrátil následně Skopeček Faltýnkovi jeho výpady.

Dvojí potraviny

Politikům, kteří chtějí v České republice v příštích čtyřech letech vládnout, Blesk v diskuzi také ukázal průzkum agentury Phoenix Resarch. Ten se týká kvality českých potravin, které nám obchodníci nabízejí na svých pultech. Jen 21 % dotázaných věří českým politikům, že dělají něco pro to, abychom měli stejně kvalitní potraviny jako v Německu. 61 procent z nich naopak trvá na tom, že politici nedělají dost.

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU – ČSL v debatě připomněl, že stávající koaliční vláda s premiérem Sobotkou přenesla toto téma na půdu evropské komise. Její předseda Jean Claude Juncker v polovině září v Bruselu řekl, že podobná práce není v rámci Unie přípustná. „Nemohu přijmout, že lidé ve střední a východní Evropě kupují výrobky nižší kvality ve stejných obalech a se stejným označením jako ty prodávané v jiných zemích,“ prohlásil šéf Komise. 

Podle ministra Jurečky mají ale zákazníci už dnes možnost tuto situaci sami ovlivnit. A to například tím, když se budou při nákupech více věnovat výběru výrobků.

„Kvalitu může spotřebitel vyhodnotit tak, že výrobek má označení česká potravina, Klasa nebo biopotravina,“ poradil zákazníkům ministr, aby více kupovali tuzemské potraviny.

Podle testu resortu zemědělství Češi kupují například horší rybí prsty anebo perou v horším pracím prášku. Přestože jsou stejné rybí prsty vyrobené v tomtéž závodě, měly ty pro německý trh 64 % masa, v českých ho bylo ale jen 50 %.

Německý prací prášek Persil zase obsahoval o 20 % více prací látky než ten český.

A obrovský rozdíl byl i mezi lunchmeatem Tulip. Zatímco ten německý měl v sobě vepřové maso, v tom českém byl kuřecí separát.

Volební debata Blesku na téma potraviny. Volební debata Blesku na téma potraviny. | TONDA TRAN

„EU by si měla srovnat své členy. Je to ohavnost a je to zhovadilost,“ rozčiloval se nad dvojí kvalitou výrobků stínový ministr zemědělství z KSČM Pavel Kováčik, podle kterého není možné, aby výrobky měly stejné etikety, ale ve skutečnosti jiné složení.

„To je podraz na českého spotřebitele, protože etikety jsou stejné,“ okomentoval. I podle Kováčika tomu ale mohou udělat čeští zákazníci přítrž. „A to tak, že začnou kupovat české, moravské a slezské potraviny, které jsou jedny z nejlépe kontrolovaných,“ dodal Kováčik.

Přijdou sankce?

Volební lídr STAN Jan Farský v Blesk Volebním duelu 2017 řekl, že je důležité, aby politici problém pojmenovali a začali se jím zabývat. „Ten, kdo klame spotřebitele, měl by být sankcionován,“ dodal Farský, ke kterému se připojil také Jan Skopeček z ODS.

Podle Jaroslava Foldyny – lídra ČSSD v Ústeckém kraji - není problém dvojí kvality potravin nic nového a existuje minimálně celou dobu, kdy ČR republika vstoupila v roce 2004 do EU.  „Tato vláda je první, která tento problém na půdě EU otevřela. Je pokrytecké to nevnímat. My jsme k tomuto projevu Junkera přiměli,“ uzavřel téma Foldyna.

Hosty dalšího Blesk Volebního souboje na téma Nákupní košík byli zástupci šesti stran. Vedle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU – ČSL) diskutovali na Blesk.cz poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD, místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, ekonomický expert ODS Jan Skopeček a narychlo vyměněný volební lídr STAN Jan Farský. Názory politiků pak krotil a porovnával s realitou předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal. 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
petr11 ( 20. září 2017 21:07 )

Většina podzemní vody v naší zemi je kontaminována pesticidy. Kvůli biopalivům, např. žlutým lánům řepky olejky./zkopírováno/. Kdo tuto zemi devastuje,pane Hermane!

buditel ( 20. září 2017 20:29 )

 Socialismus jsem zažil od dětských let, mléko a třeba pečivo se dalo jíst, maso scházelo, protože se vyváželo na západ, louky ale byly sklizené. Domácí zabijačky byly bez problémů.Co na to říci? Jsme dnes ve větším svrabu než před 40 ti lety. BOHUŽEL i celá Evropa.

alideda ( 20. září 2017 18:59 )

politika to je zahuba sveta...

moiaza ( 20. září 2017 18:42 )

Vůbec se těmi kecy politiků nezabývám. Máslo mají akorát na svých hlavách. Tuny ho mají modré straky v čele dědou ješitou.

1917 ( 20. září 2017 18:36 )

Nějak si asi nemohu vzpomenout kdo tu vlastně převážnou dobu vládl? ODSsáci už zapoměli na ty Klausovy kecy jak všemocná ruka trhu všechno vyřeší. A máme to tu! Čí jsou ty prodejní řetězce???? Kdo jim to rejdění umožnil? Jak je možné, že norma UE na prodejní plochu marketů k počtu obyvatel je u nás překročena 3x? Kam jdou zisky těchto majitelů. Jsou to obyčejné pračky peněz. Stejné jako banky! ODS už měla být dávno zakazaná jako zločinecká organizace!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa