Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V čekárně čekám poctivě a doktoři mají průměr 70 tisíc, tvrdí Arnoštová z ČSSD

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
16. září 2017
16:50

U lékaře s dcerou poctivě čeká ve frontě a očkovat ji nechala zatím jen podle povinného kalendáře. Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), třetí na pražské kandidátce strany, byla hostem Blesk Volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny. Debata byla zaměřená na zdravotnictví.

Sociální demokracie by po volbách nerušila zákaz kouření ve veřejných prostorách, byla by proti prodeji léků na předpis online, nezaváděla by zpět poplatky za recept a nechtěla by ani zdražit zdravotní pojištění pro lidi, kteří dělají například rizikové sporty. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Na zdraví!

Když jdete k lékaři, čekáte poctivě s dalšími pacienty v čekárně, nebo Vás vezmou přednostně?

„Musím říct, že už jsem hodně dlouho nebyla u lékaře. Naposledy s dítětem a poctivě jsem čekala. Právě mě potkalo to, že jsem čekala hodně dlouho v řadě, proto jsem mluvila i o tom rezervačním systému, že by to určitě pomohlo.“

„Stát v důsledku kouření utrácí miliardy“

Arnoštová se samozřejmě v debatě postavila za protikuřácký zákon, za který dostala cenu Světové zdravotnické organizace (WHO). „Byli jsme poslední zemí, která se zavázala k tomuto zákazu. Já čerpám z výsledků ve Velké Británii, kde tento zákon platí už 10 let. Došlo tam ke snížení počtu dvou milionů kuřáků. Počkala bych na zimní měsíce. Lékařská obec se snaží vysvětlovat, že kouření škodí zdraví. Že stát v důsledku kouření utrácí mnoho peněz. Je to asi 33 miliard ročně,“ řekla ve Volebním souboji 2017.

Na rezervační systém u lékařů pak kromě osobních otázek narazila ještě během diskuse nad prevencí, která v Česku není nijak valná. Lidi by ale za absence při preventivních prohlídkách netrestala.

„To mi připadá, jako kdybyste řekli člověku, že dostane nějakou sankci za to, že si myslí, že je zdravý. To v žádném případě, pak rozdělujeme lidi. Ta prevence už tady je. Mně osobně co tam chybí, je třeba rezervační systém u praktických lékařů. Zdraví lidé se setkávají v čekárnách s nemocnými a to si myslím, že třeba do budoucna je třeba řešit elektronizací ve zdravotnictví,“ poznamenala.

Podívejte se na záznam celé debaty o zdravotnictví:

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Lékaři berou průměrně 70 tisíc měsíčně“

Arnoštová pak rozporovala informace o tom, že by průměrný plat lékařů v Česku byl kolem 40 tisíc hrubého měsíčně. Podle jejích informací je to prý daleko více.

„Za rok 2016 mám údaje o průměrném platu – 70 tisíc u lékařů, 33 tisíc u zdravotních sester. Ten posun je za vlády sociální demokracie jasný. Chceme nadále navyšovat platy. V Německu je situace jiná,“ reagovala na údaje, že v Německu berou lékaři v průměru přes 130 tisíc korun za měsíc. Zdůraznila, že platy ve zdravotnictví znovu porostou, a to na začátku roku.

Podívejte se na sliby ČSSD pro oblast zdravotnictví:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa