Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komunistka Marková volala záchranku umírající matce. A nechce péči podle konta

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
16. září 2017
16:35

Záchranku volala naposledy své těžce nemocné matce a na mamograf chodí pravidelně. Soňa Marková (KSČM), dvojka kandidátky strany v Královéhradeckém kraji, byla hostem Blesk Volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny. Debata se týkala zdravotnictví.

Komunisté by po volbách nerušili zákaz kouření ve veřejných prostorách, byli by proti prodeji léků na předpis online, nezaváděli by zpět poplatky za recept a nechtěli by ani zdražit zdravotní pojištění pro lidi, kteří dělají například rizikové sporty. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Na zdraví!

Chodíte pravidelně na mamograf?

„Ano, samozřejmě. Už mi je tolik, že to je nezbytné.“

Zákaz kouření i v autech, kde jedou děti

Marková sama sebe označila za poměrně militantní v pohledu na protikuřácký zákon. Přiznala, že ho velmi podporuje a dokonce by ho chtěla ještě zpřísnit.

„Poslanecký klub KSČM byl v otázce tohoto zákona rozpolcený. Pamatuji několikrát pokusy, aby byl takovýto zákon prosazen. Osobně bych i trošku přitvrdila. Třeba aby se nekouřilo v autech, když jsou tam děti. Jsem ráda, že byl ten zákon přijat. Souhlasím, že je třeba ho nechat ustát. Na následky kouření umírá v Česku 15 tisíc lidí,“ připomněla.

Podpořila by také jednotné doplatky na léky. Ty se aktuálně v Česku liší v rámci konkurenčního boje. Nesouhlasila by ale s tím, aby lékař psal na recept například jen potřebnou účinnou látku a pacient by si pak sám vybral ze sortimentu léků.

„Pacient si může těžko sám rozhodovat, je to věc lékařů, kteří určují způsob léčby. Řešením by bylo to, po čem pacienti dlouhodobě volají, to jsou jednotné doplatky na léky. Tam, kde to bylo zavedeno, tak nedošlo k tomu, že by byly léky dražší a doplatek se ustálil na té nejvyšší míře. Stát by měl pracovat na tom, aby jednotné doplatky existovaly,“ řekla. Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V boji proti obezitě jde o stravu i pohyb

KSČM navrhuje, aby byli v boji s nemocemi odměňováni lékaři, kteří se důkladně věnují prevenci. „Kdo by měl mít na starosti prevenci, by měli být jistě praktičtí lékaři. Navrhujeme, aby právě praktický lékař byl branou do systému a dostával bonifikace od zdravotní pojišťovny, že se bude prevenci věnovat více než doposud. Můžeme udělat změnu v tom, že nastavíme pravidla jinak,“ řekla Marková.

Konkrétně v boji s obezitou pak upozornila na to, že je důležitý také pohyb. Tu nejkvalitnější lékařskou péči by ale měl podle ní stát zajistit všem. „Jak se říká, zdraví nekoupíš a nemoc neprodáš. Kvalita by neměla být podle toho, zda mám naditou peněženku nebo ne. Chceme vytvořit síť neziskových zařízení, ambulancí a lékáren, ta musí být regionálně dostupná. Finanční prostředky by se měly navyšovat valorizací plateb za státní pojištěnce a další. Tím, že se sloučí pojišťovny do jedné, to je otázka spíš kontroly finančních toků,“ přiblížila některé body z programu. 

Co slibuje KSČM po volbách udělat se zdravotnictvím?:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tgbg ( 17. září 2017 10:50 )

Komunista nebo fašista. Jaký rozdíl?

amgal ( 17. září 2017 09:12 )

Zákon o kouření je paskvil. Ať se kouří v hospodách, kde to majiteli nevadí, ale zakáže se kouřit po ulicích a ve veřejných prostorách. To nikomu nevadí, že děti chodí v zasmrádlých ulicích ? Jít za kuřákem s cigaretou je prostě požitek na poblití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa