Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nízké platy ve zdravotnictví jsou bolest, tvrdí lidovec Ulrych. Zmínil i protekci

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
16. září 2017
15:00

Antibiotika měl naposledy na vysoké škole a protekce u kolegů lékařů využívá. Vít Ulrych (KDU-ČSL), který je druhý na kandidátce strany v Pardubickém kraji, byl hostem Blesk Volebního souboje 2017 před volbami do Poslanecké sněmovny. Ten se týkal zdravotnictví.

Lidovci by po volbách nerušili zákaz kouření ve veřejných prostorách, byli by proti prodeji léků na předpis online, nezaváděli by zpět poplatky za recept. A nechtěli by ani zdražit zdravotní pojištění pro lidi, kteří dělají například rizikové sporty. I to ukázalo simulované hlasování v Poslanecké sněmovně, které se odehrálo během debaty Blesku s názvem Na zdraví!

Kdy naposledy jste užíval antibiotika? A bylo jejich nasazení opravdu nutné?

„To si nepamatuji. Kupodivu nebývám nemocný, přestože můj životní styl není úplně optimální. Naposledy pamatuji si někdy na vysoké škole, na medicíně, ve druhém ročníku medicíny.“

Protikuřácký zákon: Striktní kuřárny?

Lidovci zatím nemají s fungováním protikuřáckého zákona problém. Podobně jako další hosté debaty i Ulrych by s hodnocením ještě počkal, zákon je účinný necelé čtyři měsíce.

„99 procent nádorů plic je způsobeno kouřením. Čtyři procenta jsou z pasivního kouření. Já bych určitě zatím nic neměnil, je potřeba vyčkat, jestli tam budou nějaké nedostatky. Je otázka, zda nezřídit striktní kuřárny, ale to až po vyhodnocení toho zákona. Určitě je potřeba udělat maximum v prevenci,“ míní.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Pacienty na prohlídky zvěme adresně“

U tématu preventivních prohlídek měl Ulrych jasno. Vše musí začínat u rodiny a výchovy dětí. „Co pro to máme udělat my jako politici? Jsou to preventivní programy. Můžeme apelovat na lidi, můžeme je ale také adresně zvát. Preventivní programy fungují. Díky nim, kdy pacienti dostávali domů dopisy s kontakty, tak to řadu pacientů donutilo, že k lékaři šli,“ řekl v debatě.

„Je to i úkol pro zdravotní pojišťovny, že by mohly bonifikovat své klienty, pokud budou chodit na preventivní prohlídky,“ doplnil zástupce KDU-ČSL.

Zvyšování platů? Ve zdravotnictví „jasná věc“

Vášnivá diskuse se strhla také kolem platů lékařů a sester v České republice, které jsou výrazně nižší než například v Německu. I proto velká část zdravotního personálu přemýšlí o práci v zahraničí. „Součástí platů jsou přesčasy, lékař během měsíce stráví navíc třeba osm služeb. Vždy jsme podpořili zvyšování platů zdravotníků. Je třeba v tom pokračovat. Je to jeden z největších neduhů českého zdravotnictví. Nemusíme to dávat do programu, to je jasná věc,“ reagoval Ulrych na slova náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Teska Arnoštové (ČSSD), podle níž je průměrný plat lékařů v Česku až 70 tisíc korun.

Jako problém naopak Ulrych nevidí mnohdy drsný nátlak nemocnic a jejich lékařů na pacienty v otázce nákupu léků. Web Blesk Zprávy v létě informoval, že například někteří lékaři vyhrožují pacientům, že pokud si nenakoupí v nemocniční lékárně, nemusí k nim už příště chodit.

Nevím, jestli je nutné pacienty chránit. Mají svobodnou volbu, kam jít. Výdej léků je jeden z těch příjmů, který pomáhá udržovat chod nemocnice na nule. Je na rozhodnutí pacienta, zda si ho tam vyzvedne, nebo ne. Ta nemocnice má zajištěno, jak jsou pacienti v lékárnách poučeni na užití léků,“ řekl. Tady jsou předvolební sliby KDU-ČSL pro zdravotnictví:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa